Byt vám prosvítí obrazy

Byt vám prosvítí obrazy

Tisk

Jandejskova 200Obraz, který prosvítí byt, nemusí být drahý. Ve smíchovské Galerii Evy Jandejskové (Preslova 2, Praha 5) je pestrý výběr. Obrazy si tam můžete vybrat osobně, chystány jsou i nové internetové stránky. Cena je na domluvě. Pokud se vám zalíbí motiv zobrazený na větším a dražším formátu, není problém dohodnout se na zpracování stejného tématu v menší podobě - takový obrázek může vyjít na pět až deset tisíc korun. A je to originál, ne kopie.

Koťata
„Sice mám pejska-labradora, kočky jsou ale na obrazech ladnější, skladnější a elegantnější. Líp se malují, líp se vyjímají na stěně. Pejsek se vždy rozvalí,“ říká Eva Jandejsková.

Jandejskova Kotata

Návštěva z jiné planety
„Podobných obrazů jsem namalovala víc. Mohou se jmenovat i Velký bratr nebo Někdo se stále dívá. Toto téma mladé lidi hodně zajímá, do jejich bytů je ideální. My starší se toho v důsledku zkušeností z dob minulých děsíme,“ říká malířka.

Jandejskova Navsteva z jine planety

Ptačí vejce
Zvířecí motivy má Eva Jandejsková ráda. Maluje proto pávy, holubice nebo třeba ryby. Ptačí vejce může být dominantou obývacího pokoje.

Jandejskova Ptaci vejce

Bermudský trojúhelník
Obraz s kusem abstraktna. Podobných výjevů najdete v galerii Evy Jandejskové víc. „Evě Jandejskové se daří promluvit přes svá díla k divákům, předat jim své cítění, vnitřní poselství či intimní sdělení. Používá k tomu tematicky široké spektrum, počínaje přírodními, pohádkovými a hudebními motivy, přes antiku a biblická podobenství, a konče mystickou symbolikou,“ napsal její dnes již zesnulý manžel Oldřich František Korte.  

Jandejskova Bermudsky trojuhelnik

Labutí námluvy
Další zvířecí motiv. Námluvy tmavé labutě se světlou může evokovat i známé protirasistické heslo: černí bílí, spojme síly.  

Jandejskova Labuti namluvy

Klaun
V Galerii Domino (Wuchterlova 584/16, Praha 6-Dejvice) bude až do 31. srpna 2015 tematická prodejní výstava různých autorů Divadlo, cirkus, varieté. Bude tam i tento obraz Evy Jandejskové. „Když dostanu dané téma a termín, maluji jak zběsilá,“ směje se.

Jandejskova Klaun

Pirátská oslava
Obraz můžete vidět na společné prodejní výstavě Evy Jandejskové a Jana Brabence, který pracuje  s kůží. Vernisáž výstavy se uskuteční v neděli 19. července 2015 v 10 hodin v Městském muzeu a galerii Lomnice nad Popelkou (Husovo náměstí 43/44), výstava potrvá do 27. září 2015.

Jandejskova Piratska oslava

Teenager
„Nevím, zda si takto teenageři představují sami sebe, ale já si je tak představuji,“ směje se Eva Jandejsková. „Dřív jsem malovala převážně vážné, nyní jsem se vrhla na veselé obrazy, život obveselit potřebuje,“ říká.

Jandejskova Teenager

Cesta mrtvého motýla
„Když začínám malovat, tak pokud nemám pevné zadání, většinou nevím, jak skončím. Ráda kreslím venku, a když jsem malovala tento obraz, spadl mi do něho motýl, přilepil se a vydechl naposledy. Obraz jsem proto nazvala Cesta mrtvého motýla."

Jandejskova Cesta mrtveho motyla

Na pražském Smíchově, kde Galerie Evy Jandejskové sídlí a nyní probíhá její renovace, výstavy již nebudou, prodej bude především přes internet. Lidé tam ale budou moci i zavítat osobně.

„Svou prací chci napomáhat otevření duše své i druhých vyšším pravdám. Svá poznání nikomu nevnucuji, jen je mám při své práci intenzivně na mysli. Lidé to z mých obrazů cítí a samozřejmě reagují podle svého naturelu a stupně poznání – od nadšení až po nezájem,“ uzavírá Eva Jandejsková.  


Foto Evy Jandejskové: Vratislav Noha
Obrazy: archiv Galerie Evy Jandejskové

www.evajandejskova.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„...i do sítí pavoučích se dá štěstí chytat..."

aneta200Aneta Langerová je v pilných přípravách na turné k novému albu „Jsem", které se stalo v den jeho křestu zlatým. Turné začíná na koncertě v brněnském Semilassu 16. 2. 2010. Na koncertech zazní jak nové skladby, tak i oblíbené kusy z alb předchozích. ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Ecce Homo - Theodor Pištěk aneb krásná auta a motorky miluje dodnes

theodor pistekMotto (1984): „Miluji prostor – nekonečnou oblohu, utěšující oblaka a horizont, který vyzývá k překročení. Proto mi už nestačí iluze a vystoupil jsem z plochy obrazu.“
Theodor Pištěk

...

Literatura

Lužanská mše Valji Stýblové

Luzanska mse 200Ty čtyři svazky mi ležely na nočním stolku mnohem déle, než tomu bývá u jiných knížek. Ne snad proto, že bych se bála kvality, naopak. Autorka Valja Stýblová byla jasnou zárukou příjemného čtení. Šlo o čas a pohodu. Cít...

Divadlo

Zdenek Merta u klavíru v Brně

Merta perexNa činoherní scéně Městského divadla v Brně bylo ve středu 22. ledna zase plno. Jak jsem se rozhlížel po hledišti, nenašel jsem jediné sedadlo prázdné. Když jsem se o přestávce zase rozhlédl, tak jsem konstatoval, že naprostá většina diváků byla v...

Film

TERRY GILLIAM VZPOMÍNÁ A BAVÍ

Gilliameska perexRežiséra (a předtím také herce) Terryho Gilliama snad není třeba představovat. Začínal jako člen legendární komediální skupiny Monty Python, podílel se – nejdříve animovanými vsuvkami - na všech jejích televizních i filmových počinech...