Mizející venkov objektivem Jau Herrera

Mizející venkov objektivem Jau Herrera

Tisk

venkov perexVe čtvrtek 27. října proběhla ve vinárně Na Šikmé Ploše v Mikulandské ulici vernisáž výstavy nazvané Exodus. Španělský fotograf Jau Herrero přivezl na pražskou výstavu dva typy fotografií. Na barevných snímcích s jistým nádechem retra je zobrazen venkov oblasti Valencie. Bez lidí, bez života.

 

 

Interiéry neobývaných domů jsou vybaveny předměty starými dvacet, třicet, padesát i více let. Ze statických aranží ční zastavený čas. Barva jim nepřidává na veselosti, ale naopak na určité hořké melancholii. Zakonzervované vzpomínky předků tíží. Na fotografiích je překonaná životní doba, do níž už není návratu. Příroda znovu prorůstá dříve výlučně lidským prostředím, z domů se stávají ruiny, zahrady zahlcuje plevel, zůstává všeobjímající ticho.

Druhým typem jsou černobílé snímky rušného života Barcelony. Jsou plné postav v dynamickém pohybu. Šedočerné odstíny evokují hluk, městský prach, beton a dlažbu. Tento svět je neosobní, každý den začíná od znovu, neplatí zde tradice ani rodové zvyky. Je agresivní, rychlý a nelítostný. Nicméně i on má velmi silnou poetiku. Když přistoupíme na jeho estetická pravidla, odhalí nám svou specifickou krásu.

 

venkov 01

 

Expozice Jau Herrera, vystavujícího často ve své domovině i v zahraničí, je sjednocena A4 formáty a cihlově červenými rámečky. Čítá přes dvacet artefaktů rozmístěných po celé vinárně, přičemž vybrané snímky na protilehlých zdech se vzájemně zrcadlí. Poselství vymírajícího světa a jeho protějšku v plné síle mluví univerzálním jazykem. Onen nebiblicky chápaný exodus je zároveň odchodem i příchodem. Ne však již do země zaslíbené. Cestou domů budete pravděpodobně s jistým neklidem v duchu bloudit po vylidňujícím se českomoravském venkově.

Výstava je prodejní a potrvá do konce listopadu 2017.

 

Článek původně napsán pro relaci Bawagan na rádiu TLIS.

Foto: archiv autorky


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Stýská se nám po mladší a naivnější verzi nás samých

Hana-Hermanova2Hana Hermanová se svou povídkou Cancfranc zvítězila na celé čáře v naší literární soutěži Nejkrásnější milostný příběh. Co o sobě prozradila čtenářům magazínu Kultura 21? Třeba i to, jak se jí psala vítězná povídka, co ráda dělá ve svém volném čase a o čem sní. 

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Nová galerie současného umění Prostora v září otevírá výstavu Denisy Václavové a Krištofa Kintery s názvem Naše

prostora 200Galerie Prostora pokračuje s netradičním kurátorským záměrem a představuje další výrazné osobnosti současné výtvarné scény – kurátorku Denisu Václavovou a výtvarníka Krištofa Kinteru. Výstava nepředstaví jejich vlastní díla, ale obrazy jiných, přev...


Literatura

Díky Mámě v kuchyni si pochutnají malí i velcí

mama v kuchyni perexNa konci října vyšla v nakladatelství CPress další kuchařka od blogerky, tentokrát od Barbory Charvátové, která od listopadu 2014 vede blog Máma v kuchyni. Tato kuchařka nese stejné jméno a podtitul S chutí pro malé i velké.

...

Divadlo

Divadlo ve Zlíně uvede premiéru Muže pod postelí

muz pod posteli200Docela jiného Dostojevského, než jak jej mnozí znají: Dostojevského komediálního, zábavného a zároveň zajímavého, který přinese vhled do žárlivostí zatemněné duše jednoho muže. To je téma novinky, kterou Městské divadlo Zlín uvede v pre...

Film

O sborovém zpěvu a Black Sabbath

pk uvodkaPodivná kombinace? Ale reálná. Jako bývalého člena hudebního sboru mě zjištění, že Severský filmový podzim přinese i snímek o pěveckém sboru, velmi potěšilo, protože na léta, které jsme se spolužáky ve sboru zažili, nikdy nezapomeneme. Ale doložku...