Výstava 11 světů - Současná česká ilustrace pro děti aneb děti mají obrázky rády

Výstava 11 světů - Současná česká ilustrace pro děti aneb děti mají obrázky rády

Tisk

11 svetuMuzeum hlavního města Prahy – Florenc v tomto předvánočním čase připravilo, zejména pro děti, formou 11 „hnízd“ výstavu 11 současných českých autorů, ilustrátorů pro děti, a dalo si tak za cíl předvést potenciál současné české ilustrace pro děti. Autoři jsou vybráni podle jejich výrazové specifiky a podle jejich přesahů k dalším technikám a médiím, tedy od klasické kresby či malby např. k textilnímu výtvarnictví nebo komiksu.

 

Představujeme vesměs tvůrce mladší a střední generace, kteří mají za sebou řadu úspěšných knižních realizací i dalších uměleckých projektů. Výstavu jsme koncipovali jako interaktivní, protože chceme, abychom vtáhli děti přímo doprostřed tvůrčího procesu ilustrace a tak jim dali šanci vyzkoušet svou kreativitu. K tomu slouží jak celkové pojetí výstavy jako série autonomních, tzv. tvůrčích „hnízd“ (postupně s každým z 11 zastoupených ilustrátorů), tak jejich konkrétní zabydlení různými typy her a kratochvílí.

Navazujme na tradici

Původní ilustrace pro děti a vlastně i mládež má v Čechách nesmírně silnou tradici. Stačí vzpomenout z posledního půlstoletí Zdeňka Milera, Květu Pacovskou, Petra Síse, Zdeňka Smetanu, Jiřího Trnku, Štěpána Zavřela nebo Helenu Zmatlíkovou. Co jméno, to pojem, co autorský styl, to svět pro sebe – platný dávno nejen v národním kontextu, ale i v mezinárodních souvislostech.

11 sv Cervena

Upadá náš zájem o umění a kulturu?

Mladí ilustrátoři tak mají dnes, v nulté a první dekádě nového tisíciletí, na co navazovat. Svoji práci mají v něčem snazší, v něčem náročnější: přeje jim jistá společenská otevřenost stejně jako široký repertoár nových médií a technik, nesmírně bohaté spektrum vyjadřovacích možností; stojí pak proti nim zřejmý problém upadajícího zájmu o umění a kulturu obecně. Na výstavě si můžeme s dětmi listovat zde vystavenými knihami, případně si některé z nich i zakoupit.

Umělecky svébytní autoři kreseb i maleb

Jedenáct autorů je vesměs mladší a střední generace, nicméně na svém kontě mají mnozí z nich už dlouhou řadu úspěšných, někdy doslova ikonických realizací, ať knižních (jako Pavel Čech nebo Renáta Fučíková), filmových (Galina Miklínová), výstavních (David Böhm a Jiří Franta) nebo multimediálních (Petr Nikl); někteří se prosadili přirozeně i v zahraničí (Lucie Lomová).

11 svetu

Vystavující autoři:

David Böhm

Narozen 1982 v Praze. Tamtéž vystudoval Akademii výtvarných umění (ateliér malby). Věnuje se především kresbě (knižní ilustraci i volné tvorbě). Spoluzaložil komiksové noviny Kix. Ilustroval knihy Ticho hrocha (text T. Böhmová, 2009) a Plechová Mína (text P. Hrnčíř, 2012). Představuje se na stránce www.davidbohm.net.

Pavel Čech

Narozen 1968 v Brně. Kreslíř, malíř, ilustrátor, autor komiksů a knížek pro děti a mládež. Vyučil se zámečníkem, poté pracoval v Královopolské strojírně a jako hasič, od roku 2004 je na volné noze. Napsal a nakreslil osm autorských knih: Velké dobrodružství Pepíka Střechy (2012), Dědečkové (2011), Dobrodružství pavouka Čendy (2011), Tajemství ostrova za prkennou ohradou (2009), O klíči (2007), O Mráčkovi (2005), O zahradě (2005) a O čertovi (2002). Představuje se na stránce: www.pavelcech.wz.cz.

Jiří Franta

Narozen 1978 v Praze. Tamtéž vystudoval Akademii výtvarných umění (ateliér malby). Člen umělecké skupiny Rafani. Věnuje se malbě, kresbě, knižní a časopisecké ilustraci, vizuálnímu umění a komiksu. Spoluzaložil komiksové noviny Kix. Podílel se mj. na publikaci ČVUTix. Komiks Sedm statečných z ČVUT (2010). Představuje se na stránce http://jirifranta.blogspot.com.

11 svetu Jiri franta2

Renáta Fučíková

Narozena 1964 v Praze. Absolvovala ilustraci a užitou grafiku na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze. Věnuje se knižní ilustraci (výtvarně zpracovala mj. tituly Aleny Ježkové Staré pověsti české a moravské, 2005, a Renaty Štulcové Růže a krokvice, 2009). Realizovala několik autorských knih, jako Tomáš Garrigue Masaryk (2006), Jan Amos Komenský (2008) nebo Historie Evropy (2011).

Vendula Chalánková

Narozena 1981 v Přerově. Textilní výtvarnice, malířka, komiksová kreslířka a scenáristka. Vystudovala Fakultu výtvarných umění v Brně. „Ušila“ autorské publikace O Červené karkulce (2009) a O perníkové chaloupce (2011). Dále vydala autorský komiks Žít jako kaskadér (2005); své stripy z let 2004–2009 sebrala do česko-anglické knížky Cukr a počasí (2009). Představuje se na facebookové stránce „Zvrhlý vkus“.

11 svetu 2

Karel Jerie

Narozen 1977 v Praze. Komiksový kreslíř, malíř, ilustrátor, scenárista. Vystudoval malbu na pražské Akademii výtvarných umění. Svoji volnou tvorbu shrnul do monografie Lovecká sezóna (2010). Je autorem komiksových alb Oidipus Rex (2007) a Šifra mistra Hanky (2007; scénář Tomáš Matějíček). V roce 2011 publikoval leporelo pro děti O zlobivém houbaři. Je předsedou občanského sdružení na podporu komiksu Seqence. Představuje se na stránce: www.kareljerie.cz. V poslední době vystavuje své grafické práce od 3. 12. 2012 do 5. 1. 2013 v pražské pobočce městské knihovny Opatov (Opatovská 1754, Praha 11)

11 svetu jerie dinonosaur

Lucie Lomová

Narozena 1964 v Praze. Kreslířka, ilustrátorka, autorka komiksů pro děti i pro dospělé. Vystudovala dramaturgii na pražské DAMU. Vyučuje komiks na Západočeské univerzitě v Plzni (Ústav umění a designu). Napsala a nakreslila příběhy myší dvojice Anči a Pepíka; knižně vyšly ve třech svazcích: Anča a Pepík (2004), Anča a Pepík zasahují (2006), Anča a Pepík opět v akci (2007). Dále převedla do komiksu vybrané pohádky K. J. Erbena (Zlaté české pohádky, 2008), ilustracemi doprovodila výbor z poezie pro děti Františka Hrubína (Říkadla pro celý den a taky navečer, 2007) a realizovala alba Anna chce skočit (2006) a Divoši (2011). Představuje se na stránce: http://lucielomova.blogspot.com.

Galina Miklínová

Narozena 1970 v Ostravě. Režisérka, výtvarnice animovaných filmů, ilustrátorka, grafička. Vystudovala filmovou a televizní grafiku na pražské Vysoké škole uměleckoprůmyslové. Věnuje se animovanému filmu (Nešťastné narozeniny Péti Fotky, Byla 3x jedna princezna, O Kanafáskovi aj.), ilustrovala na dvacet knižních titulů, k nejznámějším patří knížky Pavla Šruta, jako Pavouček Pája (2001), Veliký tůdle (2003), Verunka a kokosový dědek (2004), Příšerky & příšeři (2005), Šišatý švec a myšut (2007), Lichožrouti (2008) a Lichožrouti se vracejí (2010). Realizovala autorskou knížku O Kanafáskovi (2012). Představuje se na stránce: www.galinamiklinova.cz.

Petr Nikl

Narozen 1960 ve Zlíně. V Praze vystudoval Akademii výtvarných umění. Je všestranným umělcem: divadelníkem, tanečníkem, zpěvákem a hudebníkem, fotografem, malířem a kreslířem, autorem svérázné nonsensové poezie a drobné prózy, kterou vydal doposavad v deseti knižních titulech: Pohádka o Rybitince (2001; anglicky jako A Fairy Tale about a Wee Fish Named Rybitinka), O Rybabě a Mořské duši (2002; anglicky jako Rybaba and the Sea Soul), Atlas saltA (2002), Lingvistické pohádky (2006), Záhádky (2007), Jeleňovití (2008), Blázníček (2009), Přeshádky (2010), Zlatí lvi (2011) a Divňáci z Ňjújorku (2012). Představuje se na stránce: www.petrnikl.cz. V poslední době měl svou autorskou výstavu Divňáci z Njújorku, protože v poslední době hodně času tráví v New Yorku, jezdí po ulicích na koloběžce, a jak sám říká, stal se „lovcem lidí“ ( do 6. 12. 2012. v Artinbox gallery - Praha 1, Perlova 370)

11 svetu nikl

Petr Šmalec

Narozen 1974 ve Frýdku-Místku. Věnuje se ilustraci, grafice, kresbě, plakátu. V Praze vystudoval Střední průmyslovou školu grafickou a Vysokou školu uměleckoprůmyslovou (ateliér ilustrace a grafiky). Pracuje jako grafik v olomouckém Muzeu umění. Ilustroval knihy Ferda Páv a všelijaká zvířata (texty Ch. Morgenstern, 2002), Šmalcova abeceda (texty R. Malý, J. Dvořák, M. Šimková, 2005) a Zik a cháta (text M. Šimková, 2008). Představuje se na stránce: http://petrsmalec.sweb.cz.

Vhrsti

Narozen 1975 v Rokycanech. Vlastním jménem Vojtěch Jurík. Autor knížek pro děti, komiksový kreslíř a scenárista, ilustrátor (mj. knížek V. Steklače), autor kreslených vtipů. Vystudoval výtvarnou kulturu na Západočeské univerzitě v Plzni. Napsal a nakreslil pohádkové knížky Už se nebojím tmy (2006) a Prázdniny v nebi (2008). Představuje se na stránce: www.vhrsti.cz.

Výtvarné dílny s autory 8. 12. a 15. 12. 2012 se konají vždy v sobotu v 15. 00 hodin.

11 svetu vizual

Muzeum hlavního města Prahy
Na Poříčí 51, Praha 8
28. 11. 2012 – 24. 2. 2013
Otevřeno denně kromě pondělí 9–18 hodin
Autor výstavy: Radim Kopáč
Architektonické řešení: Ondřej Beneš
Grafické řešení: Lenka Jasanská
Fotografie: Lukáš Jasanský
Hodnocení: 85 %

Zdroj foto: internet, Lukáš Jasanský


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Eva Dolejšová: „I když to nebylo veselé a vtipné, bylo to ‚na dřeň‘“

eva dolejsova200Eva Dolejšová se narodila a žije v Litoměřicích, kde pracuje v městské knihovně. Zatím vydala pohádkovou knížku Tajemství jedné knihovny aneb Ze života knižních skřítků (2017), bestsellerový titul pro teenagery Parkourista (2019), který se ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Traja umelci – každý z inej krajiny

traja umelci 200Na pôde galérie Lampy v Bratislave sa 9.júla stretli na vernisáži traja umelci z troch rôznych krajín sveta. Ako prvého predstavili na výstave s názvom Keby som mal 95 kurátor výstavy Ľuboslav Moza a riaditeľka galérie Kafé Lampy And...


Literatura

Nechte se očarovat Zaklínačem ve Skleněném domě

zaklinac 200Kult zaklínače se od původní fantasy série Andrzeje Sapkowského dostal přes počítačové hry až ke komiksu, kterou má na svědomí scénárista Tobin a kreslíř Querio. Novou samostatnou sérii o zaklínači Geraltovi nám nepřináší nikdo jiný, než komikso...

Divadlo

Švandovo divadlo uvede inscenaci Adamova jablka, střetne se v ní Robert Jašków s Jacobem Erftemeijerem

Adamova jablka 200Téměř rok po původně ohlášeném termínu se ve Švandově divadle dočká premiéry hra Adamova jablka. V sugestivním příběhu o dobru a zlu v režii Jiřího Pokorného se sejdou Jacob Erftemeijer jako pastor Ivan a Robert Jašków v roli neo...

Film

Film Hugo a jeho velký objev připomíná prvního filmového kouzelníka Georgese Mélièse
ImageGEORGES MÉLIÈS (1861-1938) začínal jako pouťový eskamotér, předváděl na jevišti kouzelnické výstupy, promýšlel nejrůznější iluzionistické triky, konstruoval mechanismy automatů, které někdy připomín...