Jiří Havran/ from architecture 2009 – 2012 aneb Fotografujeme severskou architekturu

Jiří Havran/ from architecture 2009 – 2012 aneb Fotografujeme severskou architekturu

Tisk

jiri havran norska architekturaPražská Galerie Jaroslava Fragnera ve spolupráci s galerií ROM v Oslu připravila výstavu předního fotografa norské architektury Jiřího Havrana. Výstava představuje několik fotografických cyklů z posledních tří let - např. Národní turistické trasy. Na fotografiích si můžeme prohlédnout, jak vypadá unikátní severská architektura, jak vypadají odpočívadla, vyhlídky a jiné zajímavosti podél vybraných komunikaci v Norsku či Suldal kraft (norskou brutalistickou architekturu).

Spoluzakladatel galerie ARFO a nakladatelství ROM Jiří Havran žije od roku 1974 v Oslu, kde si vybudoval pozici uznávaného fotografa architektury: Dále spolupracuje s předními norskými ateliéry. Série vystavených fotografií je mimo jiné ještě doplněna fotografiemi české brutalistické architektury 60. a 70. let a sérií Červené prostory (kostel v Øvre Årdal postavený z červených cihel v 60. letech). Výstavu doprovází cz-en katalog.

„Současná norská architektura 7“

My jsme se mohli s tvorbou Jiřího Havrana částečně seznámit již v létě v GJF. Jiří Havran byl jedním z vybraných autorů fotografií pro vynikající putovní výstavu nedávných realizací norských ateliérů „Současná norská architektura 7“ vytvořenou Národním muzeem umění a architektury, která se setkala s nebývale velkou diváckou odezvou. Snahou výstavy bylo doložit, shrnout a pokud možno definovat projevované tendence a odlišit to, co je typicky norské.

jiri havran norska architektura

Národní turistické trasy v Norsku

Norská správa veřejných cest již od roku 1997 plánuje a provádí na turistických stezkách a trasách menší úpravy, též ocení turisté a cestovatelé. Program nabral na intenzitě po roce 2005, kdy bylo realizováno přibližně 50 projektů, z nichž mnohé jsou dílem mladých architektů. Předmětem úprav jsou odpočívadla, vyhlídky, schodiště, sestupy k vodním zdrojům, nebo výšlapy do horských svahů,kavárny,různé expozice a informační centra.

jiri havran norska architektura

Záštitu nad výstavou převzal norský velvyslanec

Výstava byla připravena ve spolupráci s galerií ROM / KUNST + ARKITEKTUR a jejím ředitelem Henrikem der Minassian a záštitu nad ní převzal norský velvyslanec, J. E. Jens Eikaas. Na autorské výstavě se podílel a předmluvu do katalogu napsal renomovaný norský historik umění Per Bj. Boym. Zájemce o norskou architekturu jistě potěšila přednáška s promítáním, na které Jiří Havran představil svými fotografiemi dějiny architektury v Norsku od středověku po současnost. Snímky staveb vznikly pro řadu publikací nakladatelství ARFO, které se věnuje architektuře a při jehož vzniku stál právě tento fotograf. Přednáška Historie norské architektury ve fotografii se konala v předvečer zahájení výstavy ve středu 24. října od 19.00 hodin v Galerii Jaroslava Fragnera.

jiri havran norska architektura

Ze života Havrana

Jiří Havran (*1953 Teplice) v roce 1969 s rodinou emigroval. V současné době žije a tvoří od roku 1974 v norském Oslu, kde vystudoval fotografickou školu a věnoval se především dokumentární fotografii, momentkám z ulice. V polovině 80. let se začal věnovat architektuře, už u ní zůstal a postupně se etabloval jako jeden z předních fotografů architektury. Podílel se na vzniku řady publikací o moderní i lidové architektuře. Vystavoval na mnoha samostatných i skupinových výstavách v Norsku i zahraničí. Fotografování architektury se tedy intenzivně věnuje od konce 80. let, kdy rovněž založil fotostudio a nakladatelství ARFO spolu s architektem Martinem Roubíkem (1949 - 2008).

Galerie Jaroslava Fragnera
Betlémské náměstí 5a
Praha 1
26. 10. - 9. 12. 2012
Otevřeno: úterý .- neděle : 12.00 – 19. 00 hodin
Vstupné: dospělí 40 Kč/ studenti 20 Kč
www.gjf.cz

Autor foto: Jiří Havran


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Práce s dětmi musí procházet skrz duši!

200rozPři fotografování dětí je nejdůležitější navodit tu správnou a uvolněnou atmosféru. Díky tomu, že je sám tatínkem, je vůči dětské duši nesmírně vnímavý a citlivý. Ví, jak moc je pro dítě důležité, aby se cítilo dobře v cizím prostředí, jakým takový foto...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Výstava naturistických fotografií v Moravské galerii se dočkala prodloužení

sturges 200Aktuální fotografická výstava Moravské galerie v Brně svedla dohromady životní díla dvou fotografů z opačných konců světa - Čecha Karla Nováka a Jocka Sturgese pocházejícího z New Yorku. Výstava s...


Literatura

Ztracení hledači jiných světů

mortificatio perexNe náhodou autor použil název počítačové hry o hranici mezi životem a smrti, kde se prolíná realita a fantazie. Tentokráte, na rozdíl od E-knihy „V proudu řeky Styx“ nepoužívá své jméno, ale představuje se jako Nigredo, což označ...

Divadlo

Nová sezóna Divadla Spejbla a Hurvínka zahájena: Na diváky čeká na podzim zážitkový Klub Hurvajz i premiéra nové hry Hotel Spejbl

spejbl200Od začátku září otevřel své brány nový zážitkový KLUB HURVAJZ pro všechny fanoušky Divadla S+H. Tento klub umožní divákům nevšední setkání s loutkoherci, účast na workshopech divadla nebo třeba účast na premiéře zbrusu nové hry HOTEL SPEJBL. Premiéra...

Film

Z balkónu

sfz 200Severská filmová zima přináší do kin v různých koutech Česka rozličné typy filmů. Tentokrát nabízí i netradiční snímek, které z části působí jako dokument jednoho zahloubaného Nora. Drama Z balkónu přináší sondu do myšlenek muže po čtyřicítce, který bloum...