Výstava Synergia I aneb jak spolupracují pražští a helsinští studenti

Výstava Synergia I aneb jak spolupracují pražští a helsinští studenti

Tisk

Helsinska AVU v prazske GAVU - Synergia I Galerie Akademie výtvarných umění v Praze pořádá od 27.11. do 13.12.2012 výstavu, na které představuje výběr studentských prací z oborů nových médií, malby, instalací a soudobého sochařství. Na výstavě s názvem Helsinská AVU v pražské GAVU - Synergia I jsou zastoupeni tři finští a tři čeští umělci, kteří se v rámci studií zúčastnili výměnné stáže na Akademii v Praze nebo na Akademii v Helsinkách. Studentské výměny mezi Prahou a Helsinkami se pro obě instituce staly již tradicí, na kterou navázal kurátor Petr Řehoř a připravil první společnou výstavu pro helsinskou Gallery FAFA a dále putující do Galerie AVU.

Finské absolventy reprezentuje grafik Valpuri Kylmänen (nar. 1980), absolvent Tamarind Institute for Fine Art Lithography v USA, sochařka Emma Rönnholm (nar. 1984) a Oona Tikkaoja (nar. 1976), která se zabývá instalacemi.

Helsinska AVU v prazske GAVU - Synergia I

Česko zastupují Ivan Svoboda (nar. 1980) se svými videy, balancujícími na hraně mezi dokumentem a fikcí, fotografka Sylva Březnová (nar. 1984), která zde vystavuje fotografie a objekty a Klára Pernicová (nar. 1985), sochařka vytvářející objekty z atypických materiálů.

Helsinska AVU v prazske GAVU - Synergia I

Galerie AVU plní nejen tradiční funkce galerie, ale funguje také jako komunikační prostor Akademie na úrovni praktických výstupů s přesahy mimo školu. Ideová otevřenost koncepce galerie umožňuje, aby se zde akademická obec a odborná i laická veřejnost seznámila s kurátorskými projekty a pracemi studentů AVU a zároveň dává i příležitost studentům AVU k setkávání se s různými polohami umění prostřednictvím akcí pořádaných kurátory, umělci nebo studenty jiných českých i zahraničních škol.

Helsinska AVU v prazske GAVU - Synergia I

Otevřeno je od pondělí do pátku, 10:00 -18:00 hodin.

Zdroj informací a foto: www.avu.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Neviem či som si to tak vymodlila, ale aj pre mňa to bol spevácky najlepšie odspievaný koncert

ZEA200Speváčka ZEA, vlastným menom Alžbeta Ferencová, vystúpila na hudobnom festivale Pohoda v Trenčíne po prvýkrát. Ide o mladú speváčku, ktorá odštartovala svoju kariéru a len nedávno vydala prvý debutový album Burning light. Jej hlas je výnimočný to poznamena...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Jsou Posedlí posedy. Znáte je?
ImagePět přátel posedlých posedy. Předloni vydali knihu plnou jejich fotografií, vloni  představili světu originální železný stojánek inspirovaný konstrukcí posedů a co připravují letos? Nechme se překvap...

Literatura

Historický román z doby Velké Moravy: Co zpívá Sojka

co zpiva sojka200V dubnu vyšel díky nakladatelství Ikar historický román Lenky Poláčkové Co zpívá Sojka s kouzelným obalem o záhadném pohádkáři, který putuje zemí a vypráví své příběhy. Pojďte navštívit Velkou Moravu i vy!

...

Divadlo

Českolipský divadelní podzim má ambice znovu vrátit této akci prestiž

ceskolipsky divadelni podzimLetošní, již 36. ročník festivalu Českolipský divadelní podzim má ambice znovu vrátit této akci prestiž, kterou měla před lety, kdy se do České Lípy sjížděly amatérské soubory z celých Čech i ...

Film

Amores Perros – velkolepá, i když poněkud drsná podívaná

amoresperros 200Láska je v literatuře, filmu, písních opěvována jako něco nádherného, kouzelného, něco, o co stojí usilovat a bojovat. Proto považuji docela za odvahu dát jako podtitulek filmu Amores Perros „láska je kurva“. Režisér Alejandro Gonzáles I...