Cesta do nitra duše prostřednictvím obrazů: Chystá se výstava Markéty Meduna Kočkové

Cesta do nitra duše prostřednictvím obrazů: Chystá se výstava Markéty Meduna Kočkové

Tisk

meduna 200Dílo umělkyně Markéty Meduna Kočkové – snové obrazy duševních pochodů i emocí – čeká po výstavách v Dubaji, nebo Jordánsku, veřejná prezentace i v České republice. Její ojedinělý přístup stojí na technice malování včelím voskem, a především na zobrazování niterných procesů buď konkrétní osoby, nebo celospolečenského odrazu kolektivních emocí. Ať už pozitivních, nebo těch problémových. Jejich příběh a atmosféru budou moci návštěvníci shlédnout na výstavě od 5. listopadu 2020 do února 2021 v galerii Aspira Business Centre, nebo na veřejné vernisáži 28. listopadu 2020.

 

Markéta Meduna Kočková si v životě prošla spletitou cestou. Prožila kóma, během něhož našla nevšední prostor svět barev a tvarů, osobní krizi vztahů i vlastní polohy. V rámci osobního rozvoje získávala zkušenosti s psychosomatikou, psychospirituální prací a začala studovat meditace, holotropní dýchání, či kvantovou fyziku. Setkala se s šamany z Peru, čteči palmových listů a vzdělávala se v seberozvojových technikách. Díky těmto zkušenostem z nevšedního prostoru začala v obrazech na míru ztvárňovat duševní cestu lidí, se kterými vede před vznikem obrazu dlouhé rozhovory. Pracuje s nimi v meditativním nastavení. Její práce ale objímá i všeobecné emoce, vnímáním jejího obsahu se těší pacienti řady nemocnic a domovů důchodců.

Obrazy inspirované duchem léčivých obrazů Zdeňka Hajného jsou díky malování včelím voskem nejen omyvatelné, ale hlavně plastické a mohou tak informace přenesené na plátno zprostředkovat hmatem. Umělkyně už prodala přes 200 obrazů, mnoho jich darovala. Nyní o ní vzniká publikace Daniela Doležalů. Nově také začala své obrazy přenášet z plátna na látky, sklo, fólie, auta, motorky. Ale třeba i fasády. Cílem je dostat výjevy umělkyně do životního prostoru v jiné formě. Ostatně i výstava bude návštěvníky těšit nejen obrazy, ale i skleněnými instalacemi, uměleckým ztvárněním na motocyklu Harley-Davidson, či autě.

meduna1

Markéta Meduna Kočková pochází od Hradce Králové, později se přestěhovala na Vysočinu, kde obývá 110 let starý statek s rozlehlou zemědělskou půdou. Má tři děti, současně je vdaná za Radka Jeronýma Medunu, jenž se věnuje kamenickému řemeslu. Výtvarnému umění se věnovala od dětství, ale neměla možnosti jej studovat. Po škole se proto věnovala na 12 let hostinské činnosti. V té době se začala zajímat o psychosomatiku, psychospirituální práci a začala studovat meditace, holotropní dýchání, či kvantovou fyziku. Setkala se šamany z Peru, čteči palmových listů a vzdělávala se v sebereozvojových technikách. Po rozchodu s prvním manželem byla jako samoživitelka vystavena silnému tlaku stran existence i péče o děti, umění se věnovala jen minimálně.

V roce 2010 po svém zemřelém kamarádovi převzala čajovnu v Hradci Králové a setkala se výtvarnou metodou enkaustika – tedy malování včelím voskem. V tu chvíli věděla, že je to její technika, díky které může promítnout do obrazů emocionální zkušenosti. Začala studovat techniky tohoto uměleckého nástroje a začala intenzivně tvořit. Od roku 2012 se pak začala naplno věnovat jen umění. Dne má na svém kontě výstavy v 6 zemích světa, více než 200 prodaných pláten, přenáší své obrazy na další povrchy jako sklo, nábytek či auta a vzniká o ní kniha.

meduna plakat


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Michael Kiske: „Tipuju, že nás opět pozvou na další Masters Of Rock…”

michael kiske unisonicJak se vede bývalému zpěvákovi legedárních dýní Helloween Michaelovi Kiskemu? Momentálně spolu s kytaristou Kaiem Hansenem exceluje ve skupině Unisonic. Spoustu jeho zajímavých názorů ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Exkluzivní lifestylová značka Newintage vznikla za pět dní

NewintageNa vernisáži dne 11. července 2012 v Galerii/CZD v Praze 1 ve Vojtěšské ulici byla představena nová kolekce Newintage. Výstava nové lifestylové značky Newintage je součástí dlouhodobějšího výstavního projektu <...


Literatura

Rok vepře překypuje bohémstvím

rokVepre perexK literatuře se kolikrát člověk dostane nejrůznějšími cestami. Na mladého básníka Michala Talo jsem narazila díky samolepce na sloupu semaforu, na které byl tento veršík: „Když tvůj psík ...

Divadlo

Rukojmí bez rizika

IMG 20170814 193557V letním období jsou v kamenných divadlech prázdniny, ale milovníci divadelních představení kvůli tomu smutnit nemusí, protože se mohou kulturním zážitkům oddávat mimo ...

Film

Mission: Impossible – Fallout vtrhne do pražského kina IMAX o týden dříve!

Mission1 perexOd počátku srpna opět ovládne zdejší kina tajný agent Ethan Hunt, kterého již tradičně ztvárnil oblíbený herec Tom Cruise. Nové, v pořadí již šesté pokračovaní špionážní série MISSION: IMPOSSIBLE nese podtitul FALLOUT a diváci se ho doko...