Chcete se bát? Povídky Dauphne du Maurier vám to umožní

Chcete se bát? Povídky Dauphne du Maurier vám to umožní

Tisk

ptaci a jine povidky 200V únoru vydalo nakladatelství Motto povídkovou knihu britské autorky Dauphne du Maurier s názvem Ptáci a jiné povídky. Ano, ti slavní Ptáci, kteří tak proslavili jejího krajana, režiséra Alfreda Hitchcocka. Takže asi tušíte, odkud vítr fouká a co v povídkách najdeme…

 


Daphne du Maurier (1907–1989), britská prozaička a dramatička, autorka dobrodružných románů využívajících gotické, hororové či vědeckofantastické motivy. Román Mrtvá a živá (Rebecca), která vyšla tiskem poprvé v roce 1938, z ní udělala jednu z nejpopulárnějších a nejprodávanějších spisovatelek na světě. Všech 15 románů, které napsala, se stalo bestsellery a některé z nich byly i úspěšně zfilmovány. Od roku 1977 nepublikovala a žila až do smrti v ústraní.

Výborným tahem bylo dát na obálku, která příjemně navnadí na čtení, právě černé ptáky a pak taky dva stromy, jabloně. Soňa Šedivá, která měla na starost grafickou úpravu obálky a sazbu, odvedla skvělou práci! Vždyť taky nejvíce čtenáře naláká právě spojení s legendárním filmem, i když síla slova se mi v tomto případě zdá silnější. Ale to je věc názoru.

Knihu tvoří šest povídek, které mají podobný rozsah, potýkají se s různými formami hrůz či nadpřirozen a děsu, přesto je každá něčím unikátní. Dohromady tvoří účinný celek, díky kterému začne vaše představivost pracovat na plné obrátky. Kvalita jednotlivých povídek se špatně posuzuje, protože každého čtenáře upoutá něco jiného, sedne mu jiné téma.
Pří úvodním Teď se nedívej o manželském páru, který nedávno přišel o dítě a snaží se odpočinout si v místě, kde měli líbánky, jsem ještě netušila, co čekat. Ale pointa byla překvapivá a mrazivá. Mezi nejlepší příběhy bych zařadila Jabloň, která excelentně pracuje s psychologií hlavní postavy. Protagonistovi jsem věřila jeho nechuť ke starému neduživému stromu, jež měl symbolizovat jeho zesnulou ženu.

Modré čočky zase káply na jinou notu a také mě velmi zaujaly. Jak dokáží oči změnit vnímání života, ve kterém žijeme? Jsou to oči, co nás klamou, nebo klameme my sebe? Nejslavnější povídka, Ptáci, pracuje s napětím a strachem z neznáma a dokáže vyburcovat představivost. Je dobře, že končí jakoby neuzavřená; že se nedozvíme, co se s rodinou stane. Do dnešní doby by se klidně dala přenést povídka Alibi, kdy je hrdina tak znuděný zaběhlým stereotypem, že hledá povyražení v tom, někoho zabít. Závěrečné Nechoďte po půlnoci mě trochu zklamalo, jelikož víc než o hororový příběh jde o detektivku.

Většina lidí sáhne po této knize kvůli povídce Ptáci, ale myslím, že pak budou překvapeni, že se jim třeba víc bude líbit jiný příběh. A proč si jinak zvolit tuhle knihu? Autorka vykresluje podivuhodné příběhy s plíživým děsem a nečekaným rozuzlením a navíc na jedničku vykresluje lidské charaktery, stejně tak však věnuje pozornost i okolí. Pokud bažíte po hororových povídkách, s touto knihou rozhodně nic nezkazíte!

ptaci a jine povidky

Název: Ptáci a jiné povídky
Autor: Daphne du Maurier
Žánr: povídky, horor
Nakladatelství: Motto
Název originálu: Classics of the Macabre (1987)
Rok vydání: 2019, pevná vazba
Počet stran: 280
Hodnocení: 90 %

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/45385044/ptaci-a-jine-povidky/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Dokumentarista Petr Horký: Příběh je to nejcennější, co můžete zachytit

horky perexPokud chcete svou prací odvyprávět příběhy i z těch nejtěžších cest, je zapotřebí špičkové vybavení. Své o tom ví dokumentarista Petr Horký, který projel svět křížem krážem. Nejen o tom, co hraje největší roli během pořizování těch nejlepších zábě...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Lenka Holas Kořínková: Moje Nejlepší Recepty

Recepty korinkova perexKdo by neznal dělenou stravu podle Lenky Kořínkové. Její kuchařky vynikají, kromě opravdu vynikajících receptů, také velmi zvláštním a nenapodobitelným stylem. Autorka se nebojí používat superlativy téměř v každé větě, a k...


Literatura

Maria Adolfssonová: Velká chyba

velka chyba 200„Nálada oustřiček sice bývá povznesená a srdečná, ale slavnosti si tradičně vyžádají i něco málo obětin v podobě opilců, výtržníků a tu a tam někoho přiotráveného jídlem. To, co k tradici naopak nepatří, je pouliční občerstvení a levné...

Divadlo

Taková normální rodinka vytvořená z prachu hvězd

200diV naší galaxii je asi 200 miliard hvězd. Z toho asi 10 miliard podobných našemu Slunci. Asi. Protože ročně se narodí asi 7 hvězd a několik umře. Kolem většiny hvězd obíhají dvě i více planet. To je asi 1 bilion planet. Z toho asi 1 miliarda podobných Zemi....

Film

Pohroma na oběžné dráze

200filmFilmů zasazených do vesmírného prostoru vznikla dlouhá řada, avšak Gravitace (2013) patří mezi ty, řekněme, pojednané s téměř dokumentaristickou věrohodností. Vyznačuje se bezmála reportážní věcností. Dokonce ji můžeme považovat za takřka "domáckou", prot...