Komiksová revue pro děti Bublifuk opět nezklame

Komiksová revue pro děti Bublifuk opět nezklame

Tisk

bublifuk perexV pořadí pátý Bublifuk s názvem Na zdar robotům se trošku pozměnil, aby své čtenáře nenudil a udržel v napětí, což je odjakživa záměrem všech autorů. Klára Smolíková, editorka Bublifuku v úvodu sděluje, jaké změny se spoluautory v Bublifuku učinila: přeházeli pořadí komiksů, protože dva komiksy šly na střídačku. Místo Chlupa nastoupili Agenti Tajné dvojky a Principála Piškotu nahradil Vynálezce Alva. Oba tyto komiksy jsem si oblíbila, tak jsem byla obzvlášť zvědavá na ty, které je nahradily.

 


Již tradičně se jako první představí Fernando a Stella autorů Jiřího W. Procházky a Vojtěcha Šedy. Oba hrdinové opět předběhnou dobu a vynaleznou létající stroj. Je ho zapotřebí,když po zemětřesení uvíznou tři děti na pilíři vysokého mostu, jehož zbytek se zřítí do údolí. Za pomoci mitra Leonarda navrhnou létající stroj a vše dobře dopadne. Na závěr je opět zařazen úkol pro malé vynálezce: vyrobit si papírové letadlo. Podle návodu Stelly a Fernanda nelze opravdu nic zkazit. Tenhle komiks mám obzvlášť ráda pro jeho zábavné, edukační a lidské poselství.


Jako druhý se představí nový komiks s názvem Vynálezce Alva v příběhu Na nákupech. Napsali jej Klára Smolíková a Jiří W. Procházka, nakreslil jej Luděk Bárta. Kraťoučký veselý příběh se hodí k danému tématu tohoto čísla.


Také komiksový seriál Zelený vlk, který píše KIMEA a kreslí Karel Jerie, mám ráda. Zelený vlk už měl svou záchranu na dosah ruky, ale nepřátelství mezi králem a královnou mu překazilo plány. Naši přátelé museli nejprve urovnat spory. V tomto díle zažijí střet se Smrťákem, pánem velké proměny, který chce krále a královnu. Vlk pro jejich záchranu obětuje svůj nejcennější kámen a za odměnu získá zpět svoji podobu. Spolu se svým kamarádem jdou vzhůru za novým dobrodružstvím. Třeba se s ním brzo opět shledáme.


Píp & Půp autorů Martina Šinkovského a Ticha762 zažijí nejen soutěž v robotím breakdance, což je stará roboškolní tradice, ale také vyřeší ztrátu vzácných rukopisů. Velmi mě baví humorné nápady obou autorů, kteří jsou v tomto směru velmi plodní. Pípa a Půpa vybaví pro jejich pátrání čepičkami pověstného detektiva Sherlocka Holmese a jeho přítele Watsona… Už se zase moc těším na další pokračování.


Poprvé se setkáme s Agenty Tajné dvojky autorů Kláry Smolíkové a Viktora Svobody. V prvním díle řeší případ ukradeného snowboardu. Stačí trochu všímavosti a řešení je na světě. Tenhle komiks potěší všechny čtenáře, kteří rádi řeší záhady, založené na postřehu a logických úvahách. Okamžitě jsem si vzpomněla na starého dobrého detektiva Štiku…


Tři mušketýři, které volně podle předlohy Alexandra Dumase převedl do komiksové podoby Petr Kopl, pokračují epizodou "Ještě větší mela". D´Artagnan je stále v centru všeho dění. Spolu se svými novými kamarády se v průběhu jednoho dne nejen udatně bije, je pokárán i odměněn králem, špehován, ale navíc se stihne i zamilovat. Je poznat, že autor se příběhem baví. Oživuje jej jak výtvarně, tak textovými žertíky. Už se těším na další díl.


Hilfréd Hubertus Babočka, jehož příběhy vymýšlí a kreslí Tomáš Kučerovský, tentokrát nezbedným sourozencům Péťovi a Péti vypráví příběh o tom, jak mu jeho úhlavní nepřítel hrabě Soplowski ukradl prvenství při výstupu na nedostupnou horu Mont Picbery i při objevu dávného pralesního města. Strýc Hilfréd se však nedá a dokáže svého soka usvědčit z podvodu. Šťastný konec má i své poučení: "Někdy je potřeba zásah zvenčí, abychom si uvědomili, jak moc na fotografie spoléháme."


Také dobrodružný příběh Piráti na suchu autorů Kláry Smolíkové a Lukáše Fibricha pokračují v líčení příběhů pirátů Karlose a Alfonse a mluvícího papouška Krákory. Král deště jim zachrání kamarádství a oba piráti tak zjistí, že období dešťů je prima, protože se v něm skvěle hrají šachy. Jak se asi jejich příběh bude dále odehrávat?


Prakomiksy, které píše Tomáš Prokůpek, tentokrát představí Artuše Scheinera (1863-1938). Byl to ilustrátor pohádek, mj. Boženy Němcové, Karla Jaromíra Erbena nebo Hanse Christiana Andersena. Jeho nejslavnějším kresleným hrdinou byl nenechavý skřítek Kulihrášek. Jeho příběhy byly přeloženy do chorvatštiny a slovenštiny. Vtipy a obrázkové seriály vydával nejen v českých humoristických časopisech, ale i v Maďarsku a Německu.


Na zadní stránce Bublifuku na nás jako vždy zamrká knihomol Bubu. Příběh Bubu trosečníkem nakreslila Bára Buchalová na námět Ondřeje Buchala. Zazní zde vzkaz budoucím generacím: "Nežerte lidi, žerte knihy, mějte se rádi a buďte kamarádi."


Bublifuk jsem si oblíbila. Je to zábavné čtení pro děti jejich rodiče, které podporuje kreativitu a fantazii. Všechny příběhy mají šťastný konec a potěší. Fandí se přátelství, vtipu, nápadům. Myslím, že autoři jdou správným směrem a moc jim fandím.

bublifuk

Bublifuk 5. Na zdar robotům  
Editor: Klára Smolíková
Žánr: komiksová revue pro děti
Nakladatelství: Triton Praha
Rok vydání: 2017
Počet stran: 32
Zdroj foto: Triton Praha

Hodnocení: 100 %

www.komiksbublifuk.cz

www.tridistri.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Kytarista německé skupiny Xandria: „Dostáváme se na level, který od nás lidé opravdu očekávají!“

xandria marco 200Německá skupina Xandria servíruje symfonický metal v čele s novou vokalistkou Manuelou Kraller. Nejen na ni a jejich poslední desku Neverworld´s end jsme se zeptali kytaristy a kláves...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Hrdinky: Příběhy významných českých žen

hrdinkyNádherná, záslužná a velmi působivá publikace Hrdinky z nakladatelství Euromedia Group už na první pohled upoutá svým vzhledem. Srdce každé feministky, historika, vlastence, ale i každého člověka, který to má v hlavě v pořádku a ctí ty, kdož v životě něco dokázali a...


Literatura

Detektivka z prostředí nehostinného Norska

AMZBCH perSe severskými detektivkami jakoby se roztrhl pytel. Už dlouho ale neplatí, že je to záruka kvalitního příběhu. Jo Nesbo nebo například Jussi Adler-Olsen nasadili laťku hodně vysoko a novinka Až mi budeš zítra chybět od, pro nás doposud neznámého, a...

Divadlo

Pražští herci roztančí v březnu Švandovo divadlo

Souboj divadel 200Už v roce 2016 byl odstartován autorský projekt Tanečních kurzů Martina Šimka a Terezy Řípové v Městském divadle Mladá Boleslav. Na stejném místě zároveň proběhl i první ročník projektu Roztančené divadlo aneb Když he...

Film

Smutný konec nezapomenutelné herečky Kláry Jernekové

klara 200Kdysi slavná herečka Klára Jerneková, dlouholetá členka činohry Národního divadla Praha, zažila hořký konec své kariéry, deprese z osamění a alkohol jen urychlily její předčasnou smrt. Tak jako tak vytvořila řadu rolí, které přežily ji samotnou a má...