CELÝ ŽIVOT V OBRAZECH

CELÝ ŽIVOT V OBRAZECH

Tisk

cely200Kavárnu ústeckého muzea prozářily obrázky amatérského malíře Bedřicha Brabce. Malování se věnuje celý život, pro tuto svou třetí výstavu vybral obrázky starého města Ústí nad Labem.  Narodil se v Teplicích, ale prakticky celý život žije a bydlí v Ústí nad Labem.  V dětství mu k malování stačila tužka, pastelky, později používal uhel i štětec, dnes maluje neobvyklým způsobem. Na jeho obrázcích je znát, že absolvoval stavební průmyslovku a celý život pracoval jako stavební projektant, prozrazuje to jeho přepečlivá a náročná kompozice. Vše spočítáno na milimetry, objekty jsou přesně vystižené podle dochovaných dobových fotografií, podle kterých maluje, jen do „veselých kabátů je oblékl sám“. Tím vznikl zajímavý protiklad.

 


Ovšem jen malováním jeho aktivity nekončily. I když se fotografování dá zařadit mezi umělecké počiny a v mezinárodní soutěži v Berlíně vyhrál se svým snímkem hlavní cenu, založení badmintonového oddílu už je něco jiného. To, že se věnoval stavbě sportovních lodí má sice částečnou vazbu na jeho pečlivost i profesi, ale získání titulu mistra republiky v plachtění s kamarádem, svědčí o jeho neústupnosti až zarputilosti, dotáhnout vše do zdárného konce.

cely1


Podle keltského znamení se narodil ve znamení vrby. Ta má složitou povahu, je věčně nespokojená se sebou. Citlivě vnímá vše co se kolem ní děje a její empatie je až neuvěřitelná. Dovede si však užívat života a přesně ví, co od něho očekává. V očích ostatních může působit podivínsky. Její melancholická duše plná snů a fantazie se ve zdraví dožívá úctyhodného věku v plné síle, umí číst v lidských duších. Také ale umí používat důmyslné intriky, kterých si okolí ani nevšimne a je tak dokonalým manipulátorem.

cely2


Dá se tedy podle tohoto znamení předpokládat, že při různých příležitostech kolegové očekávali od něho pro sebe vtipnou karikaturu, kterých vytvořil na stovky, dokonce si z nich sestavil i knížečku.   A není to tak dávno, kdy si s manželkou udělali  státnici z němčiny, aby mohli překládat, prostě aktivita mu ani v této době nechybí a to v plné síle nedávno oslavil své 88 narozeniny.

cely3


A jaká je jeho nová malířská technika? Zatímco pro jeho vrstevníky i ty mladší, jsou většinou počítače věcí, bez které se obejdou, jeho obrázky vznikly právě díky počítači a grafickému programu.  Kdo to někdy zkusil, tak ví, jakou trpělivost musí člověk při tom mít, když jen maluje podle své fantazie. Ale věrně vystihnout dávné objekty, které zůstaly v paměti pamětníkům, a na starých vybledlých fotografiích, před takovým umem musí člověk smeknout.

cely4


Jeho výstavy za celou dobu byly pouze tři. Ta první byla už hodně dávno, ta druhá byla v letošním roce v klubovně domu seniorů, kde již léta spokojeně žije a kde mu ji pomohli uspořádat, když ve své skromnosti se odmítl představit veřejnosti v ústeckém informačním středisku. Třetí a jistě ne poslední, probíhá v ústeckém muzeu, kde může vystavit jen malou část svého díla.

cely5


Jeho obrázky už zdobí a zpříjemňují pobyt v domě seniorů, ale to stále nejsou všechny. Vždy pečlivě vybírá místo, kam, jak a které své obrázky umístit tak, aby souzněly s jeho celoživotní filozofií. A o každém svém obrázku umí poutavě vyprávět.
Pokud se do muzea přijdete podívat na právě probíhající zajímavé výstavy, anebo jen posedět do kavárny, nezapomeňte se zastavit u obrázků pana Brabce, které dovedou člověku i zvednout náladu.

Foto: autorka a ústecké muzeum


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nakladatelství Portál slaví 30 let! Rozhovor s šéfredaktorem Martinem Bedřichem nejen o knihách

portalV letošním roce oslaví své 30leté výročí oblíbené nakladatelství Portál, které nabízí převážně odbornou psychologickou literaturu a zajímavé spirituálně laděné tituly. Od roku 2017 je šéfredaktorem Portálu pan Martin Bedřich, který...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Životní příběh neuvěřitelné Toyen

toyen 200Příští rok to bude sto dvacet let od narození Marie Čermínové, celému světu známé jako Toyen. Malířka, ilustrátorka, cestovatelka, múza kolegů umělců, inspirující člověk. Milena Štráfeldová odkrývá život Toyen v novém biografickém románu.


Literatura

Broukobol pro milovníky proudů slov

broukobol 200V nakladatelství Argo vyšla loni kniha Broukobol lákající jak barevným až psychedelickým přebalem s Johnem Lennonem, tak jeho osobnostní.

 

...

Divadlo

Pan Polštář sice nezahřeje, ale rozhodně nenudí

polstar200Na policejní vyšetřovnu je dovlečen spisovatel, který si myslí, že důvodem je obsah jeho povídek, ve kterých se pravděpodobně provinil proti hlubokému totalitnímu režimu, a je připraven přiznat cokoliv, jen aby jeho povídky zůstaly nedotčené. Pravda...

Film

Zlobili by se řečtí bohové na film Hněv Titánů?

 Zlaté pravidlo Hollywoodu říká "Pokud byl film komerčně úspěšný, co nejdříve natočit jeho pokračování, bez ohledu na jeho kvality." A proto po dvou letech do našich kin dorazilo pokračování průměrného Souboje Titánů. První díl byl přijat značně kriticky, což producenty ve...