Přehlídka Be2Can otevírá náruč

Přehlídka Be2Can otevírá náruč

Tisk

be2can perexČesko-slovenská distribuční firma Film Europe (která navíc provozuje i několik placených televizních kanálů) pořádá každoročně přehlídku svých filmů, posbíraných z nejprestižnějších filmových festivalů – z Berlína, Benátek a Cannes. K tomu odkazuje i název Be2Can, naznačující, že dvě slova začínají slabikou „Be“ a jedno na „Can“. (Pokud ovšem toto sousloví vyslovíme anglicky, mohlo by to evokovat další významy.) Cenná akce, seznamující nás s výkvětem festivalových programů, se uskuteční ve dnech 6. – 12. října v pražských kinech (jakési pomyslné centrum nalezneme v Edisonu, ale promítat se bude rovněž v Lucerně aj.). Poté se rozlétne do dalších více než dvou desítek českých (též moravských, slezských) měst. Na Slovensku se představí nabídkou jen nepatrně obměněnou.

 


Uváděné filmy – celkem jich je jedenáct - přitom nemusely patřit mezi oceněné, stačilo, že na příslušném festivalu byly vůbec uvedeny. Třeba gruzínský, ve francouzské koprodukci natočený snímek Začátek(režie Dea Kulumbegašvili) původně zazářil na festivalu ve španělském San Sebastianu, kde na něj dopadla sprška nejvyšších ocenění za nejlepší dílo, režii, herectví, scénář atd. Varuje před explozí nesnášenlivosti vůči všemu, co vnímáme jako cizorodé – v tomto případě jde o útok na společenství Svědků Jehovových.

be2can3

Nakolik je západní společnost prohnilá a zhýralá?
Nejočekávanějším titulem by mohl být Titan (režie Julia Ducourneau), divoká vražednická historka, která zvítězila v Cannes, byť provázena skandální příchutí. Však také už titulek jednoho tuzemského článku oznamoval, že v tomhle filmu se souloží s auty (což nezůstane bez následků). Předseda poroty Spike Lee se prý svěřil, že viděl dost různě šílených filmů, ale ještě žádný, v němž by ženská otěhotněla s cadillakem. Dlužno dodat, že název neodkazuje k nějakému obrovi nebo snad duchovnímu velikánu, ale k titanové destičce, kterou má hlavní hrdinka vsazenou do lebky.

be2can1

Z Ameriky dorazil snímek Mainstream o zákulisí internetu a sociálních sítí. Debutovala jím Gia Coppola, další režisérka z rozvětveného rodinného klanu, jejíž dědeček Francis Ford Coppola se proslavil (vele)díly jako Kmotr nebo Apokalypsa. Další uváděné filmy pocházejí z Austrálie, z Německa i bývalých zemí sovětského bloku, a to včetně Ruska.

Střední a východní Evropa proniká na západní festivaly – s výjimkou Česka
Je pozoruhodné, že na rozdíl od českých či slovenských filmů právě zástupci našich blízkých sousedů pravidelně pronikají do soutěží prestižních festivalů – má na mysli díla maďarská (Miloval jsem svou ženu, Přirozené světlo), polská (Sněžit už nikdy nebude) a koneckonců i ruská. Třeba žijícímu klasiku ruské kinematografie Andreji Končalovskému, letos již čtyřiaosmdesátiletému, se podařilo za politické drama Drazí soudruzi! získat v Benátkách Zvláštní cenu poroty. A podle ohlasů stvořil výpověď mimořádně působivou.

be2can2

Nahlédl do duše pravověrné komunistky, kterou ani masakr stávkujících dělníků (na demonstraci přitom nesli i Leninovy portréty!) nepřesvědčil o zrůdnosti vyznávané ideologie – putování k zářným zítřkům si prostě vyžaduje oběti. Na filmu je pozoruhodné, že se neodehrává za Stalinovy krutovlády, ale až počátkem 60. let, kdy všichni obdivovali liberálního Chruščova. Končalovskij ukazuje, že se změnila jen slova stranických usnesení, ale nikoli skutky, kterými si vládnoucí vrstva zajišťovala moc.

be2can4

A můžeme se zamyslet, zda doopravdy platí bizarní moudro, jaké Jaroslav Hašek propůjčil Švejkovi: Život lidskej je tak složitej, že život člověka je proti tomu úplnej hadr.

www.be2can.eu/cs/festival

FOTO: Be2Can


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Na paletě „Paleta“.

lakoma barka 200V pátek 8.11. si mohli milovníci českokrumlovské kapely Lakomá Barka v sále pivovaru Eggenberg vychutnat koncert, který byl věnován křtu nového CD Paleta. Kapelnice folkové kapely Lakomá Barka...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Štěpán Kozub se promění v Jaroslava Haška v chystaném životopisném filmu režiséra hitu Spolu

Štěpán Kozub Hasek (2)Hašek. Název nového historického filmu režiséra a scenáristy Davida Laňky jasně předznamenává jeho obsah. Tvůrci slibují netradiční životopis Jaroslava Haška, který se ponese v duchu Haškovy t...


Literatura

Rubik´s hlavolamy – 101 hlavolamů pro Vaše mozkové závity

rubiks-hlavolamy 200Rubikova kostka je nejprodávanější hračkou všech dob. Kniha hlavolamů, o jejíž koupi přemýšlíte, spojuje pestré zkušenosti s jejím skládáním a hádanky různé úrovně složitosti. Nabízí tím velmi originální, trošku intelektuální úr...

Divadlo

Scapino a mafiáni na jevišti zlínského divadla

MDZ Scapino 200Ostře nabitou komedii Scapino v režii Romana Groszmanna uvede Městské divadlo Zlín v sobotu 4. listopadu v 19 hodin ve Velkém sále. Méně známou Molièrovu komedii Scapinova šibalství nastudoval režisér ve vlastní adaptaci. Původní příběh, ...

Film

Sammyho dobrodružství 2: vězeň v podmořském akváriu

sammyho dobrodruzstvi 2Přežijeme-li v našem rodinném kruhu letošní vánoční svátky ve zdraví, můžeme se jít s dětmi podívat na nový animák, tentokrát, jak je patrno z názvu, na pokračování Sammyho dobrodružství s názvem „Sammyho dobro...