Bílovecká Galerie MonAmi sází na bohatý program a zajímavé i erudované výtvarníky

Bílovecká Galerie MonAmi sází na bohatý program a zajímavé i erudované výtvarníky

Tisk

galerie monami200Mimořádně zajímavou galerii, která nabízí elegantní prostor i uměleckou kvalitu, můžete najít také v severomoravském městě Bílovec. O tom, že knihkupectví, kavárna a galerie MonAmi je místem, kde se snoubí ušlechtilé lidské záliby, potvrzuje i malířka a kurátorka v jednom – Rosana De Montfort. V následujícím rozhovoru hovoří nejen o své výstavě „V klusu městem“, ale i o bílovecké Galerii MonAmi.

 Máte další výstavu, a to v Galerii MonAmi v Bílovci. V čem se tato vaše prezentace, která nese název „V klusu městem“ liší od těch ostatních?

Výstava v Galerii MonAmi byla neplánovaná, neboť jsem musela z technických důvodů během dvou dnů vyplnit termín za jinou výtvarnici. Posbírala jsem pro tuto expozici kolekci obrazů, které lidé moc neviděli, a které byly v privátních sbírkách. Jsou tu i obrazy, které jsem namalovala, když mi bylo 12, což je taková raritka, neboť je nikdo jiný než máma, naživo přes třicet let nespatřil.

Když jsem se po usazení a přestavbě obydlí v České republice, a začala zase plně věnovat výtvarničině, začala jsem náměty, které byly relaxační, nepolitické. Nechtěla jsem lidem ukazovat to, nač myslím a čím se zabývám. Začala jsem tedy obrazy, které jsou uvolněné, mají mírné náměty, vycházely z výtvarné rutiny, kde se nevydávám tematicky do hlubokých vod. Vznikaly hodně obrazy, které mají lidé rádi a pověsí si je hned do obýváku, protože z nich dýchá klid a útulné tajemno. Mohu říct, že tím, že jsem je nyní vystavila takhle po kupě, jsem šla docela s kůží na trh, protože jejich styl tolik již nesouvisí s tím, co maluji v posledních pěti letech. Ve výstavě „v klusu městem“ se vracím hodně do své minulosti nejen technikou, ale i námětem. Vyobrazuji to, jak na mne celé to cestování a neustálý pohyb, adaptace, změna životního stylu a atmosféra mého nového domova působí.

Tahle éra je od roku 2017 potlačena novým směrem, kde se naopak nebojím rozebírat hlubší témata a vytvářet tvorbou vzrušující dialog. Dnes maluji velké formáty a tematicky se blížím k dystopickému surrealismu až k post-humanismu. Zajímá mne náš osud. Maluji možné následky našeho počínání.

galerie monami1

Kolik obrazů tam vystavujete? A jaké jsou ohlasy?

Je tam nyní myslím 27 obrazů a lidem se asi líbí. Zpětná vazba návštěvníků byla velmi pozitivní. Na rozdíl od mých zahraničních sběratelů jsou lidé, kteří přijdou do MonAmi, spíše konzervativnějšího vkusu a těžko si nad sedačku pověsí kybernetický příběh. Ale mohu podotknout, že těch, co se orientují spíše na moderní konfrontační tvorbu, velmi rychle přibývá.

galerie monami2

A navíc máte k Bílovci zřejmě blíž. Proč?

Bydlíme tu s manželem Russellem a už je to náš domov. Před covidovou dobou jsme měli v plánu pendlovat mezi Velkou Británií a Českem. To se ale díky opatřením změnilo a my se rozhodli dát šanci Bílovci. Když jsme se zde usadili, hledali jsme způsob, jakým se můžeme na něčem podílet, něco budovat. Oba jsme nestereotypní a docela si užíváme toho, že nám město vychází v našich projektech vstříc. Spolupracujeme tady například s Knihkupectvím, kavárnou a Galerií MonAmi a jeho majitelkou Janou Vařákovou v programech pro děti i dospělé. Krásně se vyvinul i kurz malby pro studenty Gymnázia Mikoláše Kopernika. Na Zámku v Bílovci spolupracujeme s velmi schopným kastelánem zámku, Eduardem Valešem, který byl nakloněn a nápomocen v několika artových projektech, včetně vybudování Zámecké Galerie, kde vystavíme v letošní sezoně Antonína Gavlase. Sponzorujeme a spravujeme zámku i webové stránky a pomáháme s vytvářením grafického designu. Velmi se povedl i projekt v rámci NPÚ s nedalekým zámkem v Kuníně a jeho kastelánem doktorem Jaroslavem Zezulčíkem, kde jsme měli nádherný zahradní workshop a výstavu v zámecké galerii.

Našli jsme zde spoustu přátel a míst, kam se rádi vracíme. Už jsme tu doma, takže proto město Bílovec. Samozřejmě se podílím na artových projektech i v jiných městech a bude jich čím dál víc.

galerie monami3

Jak byste představila bíloveckou galerii MonAmi? Jaké jsou plány této galerie?

Knihkupectví, kavárna a galerie MonAmi je místem, kde se snoubí ušlechtilé lidské záliby. Nejenže si zde můžete koupit jakoukoli literaturu, usadit se u kávy v útulném prostředí zahaleni do jemné hudební kulisy, ale najdete zde i selekci skvělých vín, zákusků a nápojů. Galerie rozprostírající se nejen v předních částech klenbového interiéru má i zadní část, kde je větší privátní atmosféra a kde jste s uměleckými artefakty sami. Ale nejste úplně odděleni, takže jste pořád součástí celého dění.

Připravili jsme tu bohatý program výstav a každá začíná vernisáží. Umělce si vybíráme na základě našeho pocitu z jejich tvorby. Je to velmi příjemné, že se k nám stále více dostávají erudovaní výtvarníci. Snažíme se do našeho malého městečka přinést kvalitní kulturní program, který si mohou vychutnat nejen místní, ale i návštěvníci z daleka. To, že jsme v Bílovci, dělá sice spolupráci v organizaci kulturních akcí těžší, ale nezastaví nás to v tom, abychom ukázali, že to stojí za to se za námi podívat.

 galerie monami4

Působíte tam jako kurátorka?

Pomáhám, kde mohu. Vyberu vystavující, udělám nějakou prezentaci, napíšu o nich pár vět, udělám grafický design pozvánek a plakátů, nafotím expozici, někdy udělám video, řídím sociální média a připravuji s majitelkou program. Není mi jedno, jak to celkově vypadá. Jsem docela puntičkářka a vím, že i paní Jana Vařáková si potrpí na určitý standard. Chci, aby to, co u nás návštěvník zažije, bylo hodno zopakovat. Pokud je právě toto práce kurátorky, tak jí asi jsem. Není to jednoduché si takhle dát nějaký název, to by vám měli dát ostatní. V každém případě jste srdečně zváni na kteroukoli z akcí, anebo jen tak, na skok. Rádi vás uvidíme!

galerie monami5

Zdroj foto: archiv


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„To dobré jsme nechali z minulého ročníku a přidali k tomu další zajímavé věci.“ lákají organizátoři Holešovské Regaty

altChcete si sjet vodní lávku na trakaři či kole a u toho poslouchat Tomáše Kluse? Dát si díky Kultuře21 Holešovského utopence? Už za 29 dní máte možnost, protože necelý měsíc nás dělí od druhého ročníku festivalu Holešovská Regata, který nenabízí jen hudbu, ale i s...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Temná tajemství mistra světla

200vytV pražském UPM právě probíhá výstava fotografií Františka Drtikola (1883 – 1961). Ten na počátku druhé světové války rozdal svůj archiv různým muzeím či institucím. Uměleckoprůmyslové muzeum dostalo – mimo jiné – kolekci fotografií, pracovních studií a různý...


Literatura

Prožijte Soumrak v říši slevových karet

soumrak 200Nedávno konečně spatřila světlo světa kniha Soumrak v říši slevových karet mladého autora Davida Hájka. Provázela ji neúspěšná kampaň na serveru Hithit.cz, ale také různé problémy s tiskárnou a podobně.  Přes tyto peripetie

Divadlo

V neděli 31. října se ve vyprodaném Divadle na Vinohradech konal IV. ročník taneční show Roztančené divadlo

roztancene divadlo 200Autorský projekt Tanečních kurzů Martina Šimka & Terezy Řípové byl odstartován v roce 2016 v Městském divadle Mladá Boleslav, kde proběhl první ročník projektu Roztančené divadlo aneb když herci tančí. Po tamním úspěchu p...

Film

5 top filmových zážitků z letošních Karlových Varů

alt47. ročník MFF Karlovy Vary se chýlí ke svému závěru a filmoví publicisté i diváci mohou začít bilancovat. Tohoto úkolu se nyní zhostí i K21, a sice očima redaktora, který navzdory tomu, že se festivalového dění účastnil pouze...