Vánoční výstava hraček v Hlinsku: Potěší děti i dospělé!

Vánoční výstava hraček v Hlinsku: Potěší děti i dospělé!

Tisk

vanocni sen hracky 2Až do 6. ledna se můžete slavnostně naladit také v Městském muzeu a galerii Hlinsko. Ve výstavních sálech na Vás čekají desítky panenek a kočárků nejrůznějšího stáří.  Expozici doplňují také dětské kuchyňky a nábyteček. Na výstavě ale nechybí ani hračky pro kluky.

 

Panenky zná lidstvo už tisíce let. Ty úplně první byly z hlíny a dřeva. Ve středověku si s panenkami mohly hrát pouze děti z bohatých rodin, a to jak dívky, tak chlapci. V té době byly nejpopulárnější panenky ze dřeva a z papíru. V Anglii, Francii a Německu používali k výrobě panenek naprosto unikátní materiál – vosk. Porcelánové panenky se poprvé objevily v Německu, někdy kolem roku 1909. Později se ke slovu dostal celuloid – předchůdce umělé hmoty. Panenky z něho vyrobené ale měly jednu vadu – snadno se poškodily a navíc byly hořlavé. V 70. a 80. letech se velmi populárními staly panenky z gumy a plastu. Vyráběli se i tzv. „Plaváčci“ – panenky celogumové.

vanocni sen hracky

Vystavené exponáty patří sběratelce Janě Tomkové, která se panenkám a i jiným „holčičím“ hračkám věnuje už celých 12 let. Aby si na výstavě přišli na své i kluci, vybral pro ně pan František Tomek dopravní prostředky, a to nejen k prohlédnutí… Vždyť co by to bylo za výstavu hraček, kdyby si je malí návštěvníci nemohli hned vyzkoušet?

vanocni sen hracky 2

Více informací najdete na www.hlinsko.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, Vesec

brezen-mesic-ctenaru 200Regály plné knih, u počítače dáma či pán, který obřadně přebírá vracené knížky a zapisuje nově vypůjčené. Místnost specificky vonící – tak voní jenom tištěné publikace, stojící jako vojáci v řadách. V sále tichý šum, jak čtenáři listují, tiše rozmlo...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Zlínské Vítání prváků se blíží!

vitani 200Snad žádná zlínská akce pro studenty není legendárnější než Vítání prváků. Tato noc je šílená, zábavná a hlavně nezapomenutelná. Kromě tradičního půlnočního pasování je připraven bohatý program, který se bude konat hned na 8 místec...


Literatura

Příběh spředený jako pavučina

ospanku perexNebylo lehké pročíst se začátkem. Stejně jako k vám přicházejí sny, tak Katharina Hagena spřádá příběhy několika lidí. Zprvu se zdá, že každý jednotlivý příběh je tady sám o sobě, že se každý odehrává v určitém čase a prostoru ...

Divadlo

Festival Setkání Stretnutie odtajnil program

setkani stretnutie200Ve Zlíně se od 14. do 19. května bude konat 28. ročník česko-slovenského divadelního festivalu Setkání Stretnutie. Na co se můžete těšit?

 

...

Film

Godzilla zasahuje

godzilla perexPravěký veleještěr pojmenovaný Godzilla se v japonských kinech poprvé objevil přesně před šedesáti léty (film v tuzemské distribuci nazvaný Probuzená zkáza mohli čeští diváci spatřit až o tři...