Herec Gérard Philipe zůstal navždy mladý

Herec Gérard Philipe zůstal navždy mladý

Tisk

garard200Ve svých filmech hrál s Ginou Lololobrigidou nebo Brigitte Bardot, ale na milostné románky nebyl stavěný. Gérard Philipe žil s manželkou a dvěma dětmi v ústraní rodinným životem na francouzském venkově. Zůstal navždy mladý, zemřel, když mu bylo 37 let.


„Pod křehkým výrazem byly energie a vůle na první pohled neviditelné. Když se však rozehrál, vystoupily a zastavily vám srdce. Gérard na mne mocně působil jakousi prudkostí, kterou zadržoval, a člověk cítil, že může každou chvíli vybuchnout. S cudností a zdrženlivostí, jakou mají velmi citliví lidé, tlumil svou oduševnělost. Pomyslel jsem si, že tento mladík má v sobě vzácné zásoby čistoty,“ prohlásil po prvním setkání s hercem režisér Marc Allégret, který ho obsadil do prvního filmu Děvčátka z květinového nábřeží.

Určitá křehkost hercova zevnějšku byla však provázena podlomeným zdravím - od roku 1941 trpěl tuberkulózou, nicméně její léčení přineslo další ze šťastných náhod je života - seznámil se totiž se svou budoucí ženou...

garard foto1

Gérard Philipe se narodil 4. prosince 1922 v jihofrancouzském Cannes jako druhý syn zámožného advokáta, později úspěšného podnikatele. Jeho babička z matčiny strany Elizabeth Seligerová byla Češka, narozená v Praze. Malý Philipe ji miloval stejně jako svou matku, která všemožně podporovala jeho touhu stát se hercem. Byla první ze dvou osudových žen jeho života.

Tou druhou se stala o pět let starší etnografka Anna Fourcardo, kterou si v roce 1951 vzal za manželku a která si poté změnila jméno na Anna Philipe. Byla sice pravým opakem jeho matky - věcná, údajně bez fantazie, ale inteligentní a věrná. Kromě vyrovnanosti a rodinné harmonie mu dala ještě dceru Annu-Marii a syna Oliviera. Rodina žila klidným rodinným životem, a ještě před narození druhorozeného syna manželé Philipovi zakoupili dům v Cergy na březích Oisy, dalším jejich prázdninovým domovem se stala usedlost v provensálském Ramatuelle.

 „Miluju venkovský život se vším všudy. Je to jako kdybych se vrátil do svého dětství,“ liboval si Gérard Philipe, který byl už v té době obdivován ženami po celém světě a který pokaždé prchal z osidel ať už Brigitte Bardot, anebo jiných krásek, s nimiž točil. Úzkostlivě si přitom střežil své soukromí. Nesmrtelnému představiteli Fanfána Tulipána se podařilo od poloviny 40. let vytvořit na filmové plátně 29 rolí, často velkých literárních postav.


gerard foto2


Zatímco v soukromí okouzloval skromností a obyčejností, na plátně vytvářel právě tak jednoduché jako složité a protikladné charaktery, což dokázal filmy jako Ďábel v těle, Věznice parmská, Červený a černý, Velké manévry nebo Nebezpečné známosti.

Když byl s pařížským Národním divadlem v roce 1955 v Praze, kde na scéně dnešního Hudebního divadle v Karlíně exceloval jako titulní hrdina Victora Huga Ruy Blas, setkal se i s tehdy půvabnou českou herečkou Irenou Kačírkovou. Pamětníci vzpomínají na jejich zvláštní a tajemné přátelství.

Když se v roce 1959 vracel z Kuby, kde točil film Horečka stoupá v El Pao, cítil se zničený a vyčerpaný. Tehdy se v Paříži podrobil sérii vyšetření a absolvoval jednu operaci. Pooperační diagnóza, kterou znala jen jeho manželka, zněla karcinom jater a maximálně pár měsíců života. Přesto se herec během rekonvalescence jako by zázrakem cítil dobře a osnoval další herecké i režisérské plány. Chtěl toho ještě tolik stihnout. Jenomže zvrat přišel rychleji, než se očekávalo.

Zemřel 25. listopadu 1959 v 37 letech. Pochován byl na hřbitově v Ramatuelle v kostýmu Cida. Byla to jeho žena, která později napsala dvě vzpomínkové a autobiograficky laděné knihy Kratší než vzdech a Setkání na kopci.

gerard foto4

Zdroj foto: archiv


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Turistický seriál K21: Svojanov

svojanov 200Milí čtenáři, s prázdninami jsme se u nás rozhodli podívat se pod pokličku různých turistických cílů. Seznámíme vás s životy kastelánů několika hradů a zámků, podíváme se na zoubek strašidlům a představíme pár muzeí. Nebudou chybět ani tipy n...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Dětská kresba inspirovaná terapií pijavicemi

Pijavice mohou pomoci v celé škále medicínských oblastí. Nejedná se o léčbu, pijavice, které jsou přikládány na konkrétní zóny těla, mohou být ale jejím účinným doplňkem. Terapeut Karel Kučera s pijavicemi pracuje, což inspirovalo jeho dceru Emičku k nakreslení obrázku.

 

...

Literatura

Sbírka Srdce v nahotě odhaluje duši brněnské písničkářky

srdce v nahote2Mladá brněnská umělkyně Jenoféfa Beta nedávno představila svou křehkou poezii inspirovanou ženami ve sbírce Srdce v nahotě, kterou vydala pomocí crowdfundingu. Ilustrace vytvořila její kolegyně Eleanor Skurska.

 

...

Divadlo

Umělecký šéf zlínského divadla Patrik Lančarič získal cenu Trilobit 2023

Trilobit200Umělecký šéf Městského divadla Zlín Patrik Lančarič dostal cenu Trilobit za režii svého dokumentárního filmu DEŽO HOFFMANN - FOTOGRAF BEATLES.

...

Film

Film Zrození na Kamera OKO 2019 dostal druhou šanci

birthMéně známý a nedoceněný snímek režiséra Jonathana Glazera Zrození s Nicole Kidman v hlavní roli, byl dalším z mnoha zajímavých filmů, které diváci mohli vidět na 11. ročníku mezinárodního filmového festivalu Kamera OKO. Ten se let...