Výstava ústeckého muzea Severní terasa - nedokončená

Výstava ústeckého muzea Severní terasa - nedokončená

Tisk

severni terasa perexUž to slovo nedokončená provokovalo výstavu navštívit a zjistit, co se skrývá za ním. Ústeckou Severní terasu jsem vždy považovala za místo vhodné nejen k bydlení, ale hlavně k žití, je tam úplně vše, co člověk k němu potřebuje.

 


Sídliště  60-70 léta minulého století zažívala velký boom. V severních Čechách v důsledku rozvíjení těžební činnosti, byly likvidovány celé vesnice i město Most. Bylo nutno zajistit nové bydlení pro tisíce rodin a panelová výstavba domů byla ta nejrychlejší. Přednost dostávaly byty a občanská vybavenost za ní daleko pokulhávala. Názory na bydlení v paneláku se liší, podle toho kde a v jakém bytě či domku, kdo bydlel. Pro někoho to byl luxus, pro jiného králíkárna.

Severni terasa 1


V roce 1962 byla vypsána v Ústí nad Labem veřejná celostátní anonymní soutěž na urbanistické řešení celé nové čtvrtě, dnes známé jako Severní terasa. To si nemohla nechat ujít ani skupina ústeckých architektů, i když v té době byla plně vytížená výstavbou Nového Mostu. Oblast o rozloze cca 260 ha byla ve výšce 50-80 m nad městským jádrem, patřila k té nejzdravější části nad stále zamořeným městem. Návrh musel vycházet ze Směrného územního plánu z let 1956 a 1962. Je určitou zajímavostí, že již v roce 1927 byla na toto území vypsána veřejná soutěž, ale k realizaci nedošlo.

severni terasa 3


Do soutěže přišlo 31 návrhů a porota složená z odborníků v čele s Ing. Arch. Jiřím Gočárem vybrala návrh, který podala právě skupina z Ústí nad Labem s tím, že doporučila, aby projektová příprava byla svěřena právě tomuto kolektivu. V té době se spolupodíleli na výstavbě města Most a bylo nutno se rozhodnout, kterému projektu se plně věnovat. Nakonec se rozhodlo, že předkladatelé vítězného návrhu (V. Krejčí, J. Gabriel a M. Böhm) dokončí jen svou rozdělanou práci v Mostě a budou se plně věnovat ústeckému projektu.

severni terasa 2

Celé území, kterého se nová výstavbě týkala, tvořily zelené plochy a pole s různým převýšením.  46 ha plochy však již bylo určeno na stavbu zdravotnického areálu a na vysokou školu chemicko-technologickou. Území architekti rozdělili na čtyři obytné okrsky s bytovou výstavbou pro 21 tisíc obyvatel. Výstavba byla zahájena až v roce 1969 z finančních důvodů, což způsobilo další nemalé problémy. Hledalo propojení na inženýrské sítě, dlouho i řešení k vytápění, protože vlastní teplárnu projektanti nechtěli připustit z důvodu znečištění ovzduší.  Později se projektový ateliér se přestěhoval přímo na staveniště, aby operativně mohl zasahovat. Trvali i na tom, aby sídliště bylo komplexní, což znamenalo vyřešit objekty občanské vybavenosti včetně jeslí, školek a škol až po gymnázium.

Severni terasa 4

Dominantou bylo vytvoření parkového náměstí , který se táhne přes celé sídliště s velkou vodní plochou, propojený na všechny obytné části. Tím zároveň byla vyřešena bezpečnost lidí a hlavně dětí, které nemuseli chodit přes nebezpečné ulice. Hlavní silnice byla provedena tak, aby obkroužila celé sídliště vnějškem a zároveň vyřešila i dopravu obyvatel do různých částí města. Pozornost se věnovala občanské vybavenosti obchody počínaje, přes poštu, policejní služebnu, kulturní dům, knihovnu či kino. Vyrostlo zde také v 70 letech hotelové bydlení a Dům pro seniory (1987).

severni terasa 5

Nebylo vůbec jednoduché takovou stavbu uskutečnit a problémů bylo víc jak dost. Často také museli projektanti činit kompromisy, i když stále bojovali za své návrhy. Obytné domy z původně 16 podlažími museli snížit na 12, většinou se stavěly budovy 8 podlažní a menší 4 podlažní. Park s vodní plochou se podařilo uchránit a realizovat, i když byl tlak postavit i tam obytné domy. Nezapomnělo se ani na plastiky či sochy od různých umělců, které zdobí veřejné prostory.

severni terasa 6

Od roku 1963 do roku 1989 byly již původní technologie výstavby podstatně jiné a i na to museli projektanti reagovat. Nedokončená byla tzv. Jižní terasa, se kterou  se započalo v roce 1982, která měla být odpočinkovou zónou plnou zeleně, se sportovním areálem i s rozsáhlým sektorovým centrem  zasazeným  do dalšího parku. Byla sice vybudována dodatečně projektovaná Krajská politická škola (1983), dnes Univerzita JEP, vedle které byl postaven hotel Máj. Sektorové centrum, jehož výstavba byla sice zahájena (1979), zůstalo nedostavěno, dnes je zbouráno a prostor upraven podle přání obyvatel na dětské sportoviště. Zatím nedošlo k výstavbě původně plánovaného přechodu přes hlavní dopravní tepnu k němu. Důsledkem změny majitele po roce 1989 se z hotelu Máj stala ruina ohrožující okolí. Je velká škoda, že původní záměr na vybudování Jižní terasy se neuskutečnil. Mnozí obyvatelé netuší, že jejich sídliště vlastně zůstalo nedokončené.


Proto velký dík patří ústeckému muzeu, které ukazuje nejen to, co se povedlo realizovat, jaké problémy byly s výstavbou spojeny, ale také co zůstalo jen na papíře. A pokud budete již v muzeu, nezapomeňte se po něm důkladně rozhlédnout, je tam připravena spousta dalších výstav jak pro děti tak i dospělé, tak si je užijte.

www.muzeumusti.cz


Foto z výstavy: autorka


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Zuzana Stirská: V Německu mi přezdívali Malá dáma s velkým hlasem

stirska 200Jméno zpěvačky Zuzany Stirské se v posledních letech pojí především se stále populárnějším pěveckým souborem Fine Gospel Time, který pravidelně účinkuje – v rámci tradičních Gospel Time Party – v pražském divadle Rokoko, na koncertech po celé rep...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Kája Saudek - Zlatá éra československého filmového plakátu XIX.

saudek plakat 200Ve foyer kina Světozor se od 23.května do 31. července koná výstava plakátů krále českého komiksu Káji Saudka, který se výrazně zapsal také do dějin české kinematografie.

...

Literatura

Těžký boty to vyřešej hned

tezky boty to vyresej hned200Historie subkultury zvané skinheads sahá až do 50 let 20.století. V Československé republice se holé hlavy objevily o několik desítek let později. A právě o jejich počátcích vypráví kniha s názvem Těžký boty to ...

Divadlo

Na podzim do divadla: Soudce v nesnázích

200 divadlo mO prázdninách divadla nehrají představení, ale připravují se na další sezonu. Díky nám si můžete vybrat, na co v podzimních měsících vyrazíte! Na britskou komedii můžete vyrazit do Klicperova divadla v Hradci Krá...

Film

3Kino nám zpřístupní středoevropské filmy, které bychom jinak sotva spatřili

3Kino perexKaždoročně se v listopadu pořádává rozsáhlá přehlídka 3KINO a ani letošek není výjimkou. Zájemci, kteří si musí vyčlenit volný čas na období mezi 3. až 12. listopadem, se mohou těšit na filmy vzniklé na teritoriu střední Evropy, kromě Česka ta...