Do Jazzové sekce přišla i zmrzlinová víla

Do Jazzové sekce přišla i zmrzlinová víla

Tisk

ZmrzlinaDo Jazzové sekce přišla i zmrzlinová víla, po roce od křtu knihy se uskutečnila první pražská autogramiáda dekadentních zápisků Olgy Path Štiplové.

 

 

 

Zmrzlina s příchutí záměru. Takový název nese kniha Olgy Path Štiplové, která vyšla již loni na Praze 7, přičemž první pražské setkání příznivců, čtenářů a přátel knihy se uskutečnilo letos – v Jazzové sekci. Kniha nese podtitul, že se jedná o autorčiny „dekadentní zápisky“. Je to kus života bez retuše, bez obalu, o tom, že svět šoubyznysu a psaní o něm má i odvrácenou tvář.

Autorka v knížce, která je ideálním doplňkem třeba na dovolenou, líčí den po dni to, co zažívala, jaké měla pocity, jak bojovala s penězi, jak sháněla práci, jak prožívala lásku i ponižování, jak působila ve společenské rubrice novin.

 Zmrzlina 

Bez obalu…

„Piju sladký likér přímo z flašky, kouřím jednou cigaretu za druhou a plná hněvu a hořkosti se připravuju na své osobní redakční působení při dnešním slavnostním předávání cen TýTý 2010. Doufám, že tam bude hodně šťastných lidí, kteří „plánují miminko“, případně „rodinku“, případně „zatím alespoň společné zvířátko“. Tolik jedna citace z knihy.

 zmrzila100

Sarkasmus

Olga Path Štiplová umí být při komentování hořkých i sladkých událostí pěkně sarkastická a je vidět, že je živel. Ani v rámci akce v Jazzové sekci nebyla upejpavá. Přítomní si tam pochutnávali na zabijačkových hodech, jitrnice, jelítka či guláš zapíjeli pivem nebo vínem. Nechybělo ani vystoupení zmrzlinové víly Anety Levandulové, která vystřihla skvělé baletní číslo.

 zmrzila101 

Recenzi knihy Olgy Path Štiplové Zmrzlina přinesla Kultura21.cz již loni.

Foto: archiv Olgy Path Štiplové


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Podzim už je v plném proudu, ale jitra jsou zde tichá, říká Robert Rohál

robert rohal perex

Kulturou žije řadu let. Působil v novinách, kde napsal tisíce článků, později začal také fotit a psát knížky. Dnes Robert Rohál pracuje v jednom kulturním domě, ale nadále píše a publikuje, prezentuje své fotografické výsta...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Krize oškubaného kuřete na Vyšehradském fóru: kde se bude pást?

VF perexVe středu 7. října večer se sál Kongresového centra na Vyšehradě zaplnil pilnými kuřátky, zůstaneme-li u nadsázky z nadpisu. Kuřátky, která dobře vědí, či alepoň tuší, že doba je zlá a že by se měla připravit na možná ješ...


Literatura

Freddie Mercury žil na plné pecky, nestřídmost a dekadence byly součástí jeho života

freddie mercury200Sedmdesáté narozeniny by 5. září oslavil Freddie Mercury, tvář a hlas legendární britské skupiny Queen. Nezkrotný bouřlivák, ale také Bohem nadaný zpěvák a hudebník se však dožil pouhých pětačtyřiceti let. Nestřídmost a dekadence byly...

Divadlo

Lidé, vraťte se do divadel, vzkazují ochotníci veřejnosti a zvou na podzimní Divadelní přehlídku ochotnických souborů

holesov divadelni prehlidka 200Po tříleté covidem vynucené pauze se do Holešova vrací tradiční Divadelní přehlídka. Od 21. do 23. října vystoupí v kině Svět ochotnické soubory z regionu. Přehlídka je tentokrát nesoutěžní, podle členů holešo...

Film

Přísloví praví: když se kácí les, létají třísky

ruzena polsky filmPolský režisér Wojciech Smarzowski na sebe upozornil již ponurým dramatem Dům zla, kde uhrančivě rozehrál až ke zločinu vedoucí patologické vztahy jak mezi lidmi, tak ve společnosti, a ...