Reportáž charitativního kalendáře Debra

Reportáž charitativního kalendáře Debra

Tisk

debra200V úterý 25. října proběhl křest charitativního kalendáře organizace Debra. Výtěžek z prodejů tohoto uměleckého díla poputuje na podporu lidí, kteří mají velice závažnou nemoc motýlích křídel.

 

 

V Pražské křižovatce (bývalý kostel sv. Anny) se toho večera sešla řada osobností, které přišli podpořit tuto chvályhodnou událost. Po úvodním vystoupení taneční skupiny plné krásných žen již na pódium nastoupila moderátorka, která uvedla základní informace o celém projektu. Nyní vám ve zkratce poskytnu pár informací i já.

Debra je charitativní organizace založená roku 2004. Od svého počátku v České republice podporuje lidi s tzv. nemocí motýlích křídel. Jedná se o vrozené puchýřnaté onemocnění kůže, kterým u nás trpí cca 300 lidí. Po celém světě je to okolo 500 000 nemocných.
Nemoc se projevuje tím, že kůže je velice křehká a zranitelná. I mírný tlak způsobí poranění, tvorbu puchýřů a bolestivých otevřených ran, které se velice špatně hojí. Celkem existuje více než 30 podtypů nemoci.

Ale nyní se vraťme k samotnému večeru. Po prvotním proslovu následuje rozhovor s paní primářkou Mudr. Hanou Bučkovou, která je zakladatelkou Klinického EB centra ČR. V něm se právě lidé s touto nemocí léčí. Právě tato žena je jednou z nejdůležitějších osobností pro všechny nemocné touto chorobou. Bez ní by pokrok nepostoupil tak daleko.

Po představení snad všech tvůrců kalendáře – zejména autorky fotografií Bet Orten a tvůrce celého konceptu kampaně Jana Pavlackého – dochází k samotnému křtu. Při něm je nejdůležitější osobností na pódiu chlapec Saša, který se stal hlavní tváří tohoto díla. I on bohužel trpí touto nemilosrdnou nemocí. Vedle něj samozřejmě stála patronka Debry Jitka Čvančarová, ale i řada dalších osobností v čele s Bárou Basikovou nebo Muchou. Hlavní kmotrou se potom stala zpěvačka Marta Kubišová. Po této události ještě následuje umělecké a pěvecké představení, kterého se aktivně účastnila i Jitka Čvančarová.

Celý večer byl ve znamení kruté nemoci, která bohužel nejde vyléčit. Jednalo se sice o trochu smutné, ale zároveň i nadějné okamžiky. Naštěstí totiž existuje řada lidí, kteří boj s ní rozhodně nechtějí vzdát. Děkujeme všem tvůrcům, lékařům a osobnostem, že hrdě vstupují do těžkého boje. Doufejme, že v budoucnu přijde věda s ještě většími úspěchy.

Všechny charitativní předměty, včetně velice luxusního kalendáře, můžete zakoupit v eshopu Debry.

http://www.debra-cz.org/dobrocinny-eshop

Spot:

{youtube}NfOPyLBKQt4{/youtube}

debra


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ladislav Frej: „Že jsem si vybral Stříbrného lipana, má počátek v klukovském věku“

frej 200Přinášíme vám rozhovor s Ladislavem Frejem, interpretem jedné z audioknih z edice Mistři slova vycházející díky Audiotéce a Bookmedia – Stříbrného lipana od Ladislava Tomečka. Čím ho tato audiokniha učarovala a...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Povídání s Vlastimilem Vondruškou a pozvánka na seriál besed na Českokrumlovsku

vondruska200Na poslední březnový týden jsme pro milovníky historických detektivek spisovatele Vlastimila Vondrušky připravili ve spolupráci s několika knihovnami seriál besed s autorem.

...

Literatura

Zvláštní příběh, román z pera slovenské autorky

zvlastni pribeh200Slovenská autorka Katarína Gillerová svým nejnovějším románem nevstupuje na pole literatury poprvé. Naopak, Zvláštní příběh je podle všeho jejím dvanáctým románem a někteří tuto spisovatelku dokonce označují za „slovenskou Daniell...

Divadlo

Nora aneb Domeček pro panenky

nora D21 200V úterý 18. prosince se v Divadle D21 uskutečnila velkolepá premiéra klasické severské hry Nora (taktéž známé pod názvem Domeček pro panenky). Kultura21 vám přinesla pozvánku i rozhovor s režisé...

Film

Poctivý životopisný film o legendách zločinu

zlocin 200Film Legendy zločinu (2015) je povedený snímek o klasickém gangsterském tématu, který ale patří mezi ty nejlepší, které kdy byly natočeny. Nechybí mu nic, zakládá se na skutečné události, je v něm zločin, krev i humor, ale celé to je navíc dost m...