11. díl seriálu Březen, za kamna vlezem – nejlépe s knihou (tištenou, elektronickou, audio)

11. díl seriálu Březen, za kamna vlezem – nejlépe s knihou (tištenou, elektronickou, audio)

Tisk

11 BMC perexBřezen býval měsícem knihy, starší ročníky si to dobře pamatují. Asi i v dřevních dobách býval touto dobou propad prodejů (i když se na ně asi tenkrát tolik nehrálo) a tak byl jarní měsíc vybrán jako vhodný ku čtení. Na nějaký čas nám, milovníkům písmenek, okupoval internet, dnes je zván měsícem čtenářů. Máme z toho radost a tak nás napadlo, zeptat se několika zajímavých lidí, kteří mají co do činění s knihami, jací jsou čtenáři a co budou v březnu sami dělat.

 

Odpověděli nám na těchto pět otázek:

Březen – měsíc čtenářů – co vás napadne jako první, při vyslovení tohoto sloganu?
Jaký jste čtenář/čtenářka, knihomil nebo knihomol - vybíráte si pečlivě nebo zhltnete naprosto všechno?
Která knížka bude pro vás v březnu tou hlavní?
Doporučíte nám nějaké pěkné čtení, které by nám nemělo uniknout?
Chystáte se navštívit nějakou čtenářskou akci – besedu, autorské čtení, křest nebo sám/sama něco takového organizujete?

Dnes na otázky, zpracované PhDr. Janou Semelkovou, odpovídají Otomar Dvořák, Markéta Vydrová, Jiří Holub a Valburga Vavřinová. Redaktorce Janě Beranové odpověděl Míla Linc.


Otomar Dvořák, spisovatel, publicista, novinář  
Vzpomínka na mládí, kdy se všude za výlohami vystavovaly knihy a spojovalo se to symbolicky s pučícím jarem, sněženkami a větvemi kočiček. Byla tam samozřejmě i ta nezbytná komunistická ideologie, ale ta se mě nějak nedotkla, pro mě zůstala představa četby oblíbené knížky na lavičce v parku nebo na trávě na kopci na jarním sluníčku. Teď se mi zalíbil dobrý nápad s veřejnou knihovničkou v bývalé telefonní budce, umístěné v parku u nás v pražských Vršovicích.
V dětství a mládí jsem byl knihomol, dnes už si velmi vybírám, než se do něčeho „ponořím“, většinu textů pročítám jen informativně; ale to je deformace daná tím, že sám píšu a nemám tolik času.
Znovu pročítám úžasné eseje geologa, filosofa a básníka Václava Cílka, teď zejména knihu „Prohlédni si tu zemi“. Fascinuje mě jeho schopnost spojit ve svém myšlení mystiku s exaktní vědou a připoutat pozornost čtenáře provokativním či paradoxním názvem kapitoly.  
To souvisí s předešlou otázkou: čtěte Václava Cílka, je to o krajině, geologii a životě.  
V březnu jsem zván na besedy do knihoven v Mníšku pod Brdy, a v Berouně , což ovšem není jen otázka „měsíce knihy“, ale průběžná záležitost, každý měsíc si někde povídám se čtenáři o knihách. Snad mi vyjde čas, abych navštívil i akce svých kolegů, případně „konkurentů“. www.otomar-knihy.webnode.cz    

BMC Dvorak

Míla Linc, knihovník a spisovatel  
Možná na sebe prozradím strašlivé tajemství a celý knihovnický svět mě začne nenávidět, ale v první chvíli jsem přemýšlel, co je měsíc čtenářů a co je týden knihoven. Než jsem nastoupil do knihovny, nevěděl jsem ani o jednom (a to jsem četl vcelku dost). Jako knihovník místy vnímám obě akce stejně – v obou případech se v knihovně snažíme dělat pro čtenáře to nejlepší. I když – to se snažíme v průběhu celého roku! Takže to skutečně první, co mě napadne, je velký barevný plakát, díky kterému můžeme naše skvělé akce lépe propagovat :-)
Od sbírání knih mě odrazuje jen vidina dalšího stěhování – ženu už teď děsí v nočních můrách okamžik, kdy konečně budeme ve vlastním a nic nebude bránit schraňování hezkých knížek. Ale přečtu skoro všechno – ze „studijních“ důvodů i věci, které ve mně už předem budí hrůzu. Například jsem zjistil, že Padesát odstínů je skutečně tak špatných, jak jsem si myslel. Většinou si ale nejvíc užívám brak – kvalitní fantasy nebo detektivka mě dokáží opravdu nadchnout. Poslední dobou se rochním i v komiksech, to prokládám knihami o historii a sem tam nějakou poctivou klasikou. Jsem asi kniho-všechno.
A víte, že vůbec nevím? Většinou, když se na něco chystám, nakonec skončím u něčeho úplně jiného. Nechám se tedy překvapit, jakou knihu umístí osud do regálu, až půjdu kolem. Poslední dobou měl dobrý vkus, tak mu budu důvěřovat i nadále.  
Nedávno jsem objevil dvě hezké (i když starší) věci. Jednou z nich je Umrlčí tanec Daniela Tučky. Autorova prvotina patří do žánru městské fantasy, prolíná se s historií, a nabízí několik opravdu hezkých momentů. Druhou je série od irského spisovatele Kena Bruena. Doporučil jsem ho několika lidem – u prvních dvou dílů si všichni mysleli, že jsem se zbláznil, když to doporučuji… a teď společně čekáme, až vyjde nějaký další kousek. Hlavní hrdina Jack Taylor je bývalý policista, alkoholik a feťák, takže příběh vypráví skrze tuto opojnou mlhu. A zatímco řeší fakt podivné případy, probleskuje do toho i jeho beznadějně romantická duše, která teskní po starém dobrém Irsku, které nenávratně mizí.
Jako knihovník se nějakým akcím opravdu nevyhnu J Ale těším se. Čeká nás cestovatelská soutěž „Cesta kolem knihovny za více než 80 dní“ a v Ústřední knihovně na Mariánském náměstí Velký knižní čtvrtek, na který zavítají i živí autoři. Budou tam zrovna i dva mí oblíbení – Irena Dousková a Juraj Červenák. Takže to určitě bude stát za to. www.mila-linc.cz

BMC Linc

Markéta Vydrová, Ivančice, ilustrátorka knih
Že skutečný čtenář má svůj měsíc dvanáctkrát do roka J
Ráda si vybírám. Pokud už mám někdy chvilku k tomu, abych četla literaturu pro dospělé, tak u mě vždy zabodují autoři knih tajemných, nejlépe takových, u kterých je třeba přemýšlet, plných fantazie i skutečného života. Mám ráda i napínavou detektivku či science-fiction, pokud je opravdu dobře napsaná, nebo knihy z lékařského prostředí. Mí oblíbení spisovatelé jsou např. Gabriel García Márquez, Stanislav Lem, Dostojevský, Asimov, Verne, Ota Pavel, Hrabal apod. Jinak ale čtu velkou spoustu dětské literatury – jak jinak, když ilustruji texty pro děti. Naštěstí i tady si můžu vybírat. J
V březnu, pokud vše časově vyjde, budu ilustrovat knihu Balázse Zágoniho o malém Barnabáškovi a jeho sestřičkách. Už jsem jednu Barnabáškovu knihu ilustrovala a text je opravdu naprosto úžasný. Takže v březnu budu mít plnou hlavu Barnabáška a strašně se na to těším. Na jiné čtení čas nebude.
Dovolila bych si doporučit knihu nové autorky Jany Oščádalové Kočičiny. Měla jsem to potěšení ji nedávno ilustrovat, vyšla v nakladatelství Triton. Abych Vás opravdu navnadila, prozradím toto: Věk čtenáře tady vůbec nehraje roli. Ta knížka je napsaná tak podivuhodně „bez hranic“, že se z ní může radovat opravdu každý. Já jsem ji už při ilustrování absolutně milovala, protože tomu, jak autorka popisuje svůj skutečný život s kočičkou Tači, tomu se opravdu máloco vyrovná. Trošku mi to připomínalo svou zábavností a výstižnými popisy vyprávění Jamese Herriota, či Betty MacDonaldové. Můj dojem z knihy je takový, že po kočce okamžitě zatoužíte i navzdory tomu, že ji třeba už máte J. Každopádně ji i sebe v tom čtení bezpečně poznáte a pokud ji nemáte, věřte, že jakmile dočtete, začnete nakupovat kočky J. Knihu jsem doprovodila menšími černobílými ilustracemi a protože jsem sama v dětství bývala velká kočkomilka, tak se mi to dělalo moc dobře, mám kočky tak trochu pod kůží
Já sama neorganizuji nic, to bych nestíhala ilustrovat. Ale knihovny, školy, galerie, nakladatelé i knihkupectví neustále něco organizují a tak i na mě občas dojde.J Prakticky každý měsíc mám nějaké besedy, v březnu mě čekají besedy na Moravě poblíž Ostravy a ve Vyškově. Také nás a Davidem Laňkou (autorem) čeká křest knih Průšvihy Billa Madlafouska a Vítejte v Pekle! a nějaké rozhovory o těchto knihách pro televizi, ale ještě přesný termín neznáme. No a druhého března v Třebíči v Galerii Ladislava Nováka končí výstava mých ilustrací, která právě probíhá.

BMC Vydrova

Jiří Holub – kastelán, cestovatel, spisovatel, Hrubý Rohozec
První, co mě napadne je další slogan Duben – měsíc bezpečnosti. Na tohle jsem asi nikdy nebral ohled. Pro naši rodinu byl měsícem čtenářů leden až prosinec. Četlo se u nás hodně a rádo, někdy i nahlas, většinou v neděli, kdy jsme se všichni váleli na manželské posteli našich rodičů a poslouchali, když jeden četl. Takže březne! Máš velkou konkurenci v ostatních měsících, doufám, že si to uvědomuješ!
Vždycky jsem se považoval za intelektuála. Pokud jsem četl v kavárně, snažil jsem se sedět tak, aby vynikla obálka knihy a každý mohl vidět titul a jméno autora. A zatímco jsem se před lidmi prsil s Proustem, Kafkou, Woolfovou a dalšími klasiky, doma jsem tajně četl Kinga, Viewegha, Devátou, Pavlowskou… Dneska už se za intelektuála nepovažuju a na veřejnosti i v soukromí přečtu úplně všechno, co se mi dostane do ruky.
Protože odjíždím do světa, budou to hlavně průvodci Lonley Planet se zaměřením na Kostariku a Panamu.
Milovníkům humorných knížek bych doporučil knihy Evžena Bočka – Poslední aristokratka a Aristokratka ve varu, ty mě hrozně bavily! Ze zahraničních autorů určitě Christophera Moorea a jeho Špinavou práci nebo Toma Robbinse a jeho Parfém bláznivého tance. Za knihy, co kloužou a hladí duši Berniersovu Generálovu šťastnou smrt. A za knihy, které dokážou jednoho vytočit třeba starou klasiku Cizí děti od Jaromíry Kolárové.
Protože jsem „venkovan“ z lesa, jsem rád, když zametu sníh, zatopím a udělám to, co musím, takže jediné autorské čtení, které jsem ochotný absolvovat, je to moje a to ještě ve velmi omezeném počtu vystoupení za rok. Dostat mě kamkoliv mimo zámek je výkon téměř nadlidský – a taky žiju! A myslím, že i docela pěkně.

BMC Holub

Valburga Vavřinová, historička umění a přítelkyně sériové autorky detektivních románů se skvělými kuchařskými recepty (Ivety Svobodové)
Slevy, akce pro čtenáře, autogramiády a párty v knihkupectvích.
Jsem nervní čtenář oscilující mezi detektivkou, hororem a odbornou literaturou.
Vkladní.
Všechno od Ivety Svobodové a Daniely Mičanové.
5. 3. 2014 v MK na Korunní v Praze 10 besedu o Velikonocích. (pozn. red. Vzhledem k editačnímu plánu jsme nestihli tuto informaci uveřejnit včas - omlouváme se)

BMC Valburga

Právě jste dočetli 11.díl našeho březnového seriálu, ale zbývají nám ještě 3 dny, ve kterých vám, v rámci Března, měsíce čtenářů, představíme v samostatných rozhovorech další zajímavé osobnosti z literární sféry. Sledujte tedy i nadále stránky K21!

11 BMC 2014

( 0 hlasů )

 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Anna Julie Slováčková: Chtěla bych, aby lidé měli rádi sami sebe

a s200Mladou herečku a zpěvačku Annu Julii Slováčkovou můžete již několik měsíců vídat na prknech Divadla Kalich jako Rózi v kultovním muzikálu Krysař. Jak se s novou rolí sžila a jaké plány má v novém roce 2018 se dočtete v následujícím rozhovor...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Moderátor Jan Kudláček: „Přeju SVĚTU, aby obstál v moderním světě“

prima 200Přinášíme vám velký rozhovor o pořadu Prima ZOOM SVĚT (dříve Prima SVĚT), který letos slaví 20 let. Díky moderátoru a spolutvůrci Janu Kudláčkovi se dozvíte, jaké je to strávit 18 let s nějakým pořadem, co vše je potřeba a také něco o tom, že „na kriz...


Literatura

Sen o šicím stroji. O tom, jak švadlenka ke štěstí (ne)přišla

Sen o šicím strojiNakladatelství Cosmopolis vydalo krásný sladkobolný příběh o mladé švadleně, která se po smrti babičky, jež ji vychovala, musela sama protloukat životem a nevlídným světem. Knížka se jmenuje Sen o šicím stroji a...

Divadlo

Příběh Anny Kareniny je všeobecně známý. Jak jej pojalo pražské Švandovo divadlo?

Anna Karenina perexAnna Karenina (Hana Briešťanská) je počestnou manželkou a matkou. To se změní, když potká důstojníka Vronského (Mark Kristián Hochman), do kterého se bláznivě zamiluje. Její city jsou tak silné, že je odhodlaná opustit rodinu, ...

Film

Jak ideologie pronikaly do filmu

Film Europe PEREXDistribuční společnost Film Europe, ačkoli na takovém podnikání sotva může něco vydělat, už drahnou dobu zásobuje českou i slovenskou veřejnost legendárními, ještě v dobách předzvukových vzniklými filmy, od jejichž natočení mnohdy uplyn...