Uvědomit si ty správné hodnoty

Uvědomit si ty správné hodnoty

Tisk

Rozhovor LUCIE NOZIZWE 200Koncert míru - pod tímto názvem proběhne 30. září v Praze v Lucerna Music baru koncert , na kterém vystoupí Zululand Gospel Choir a česká zpěvačka, která přináší na českou hudební scénu rytmy Afriky, Lucie Nozizwe. Pánové Franklyn Mkhize a Alfred Banda jsou zakladateli souboru, kteří přiletěli z Jihoafrické republiky, aby zde se svým sborem koncertovali a připravili všem lidem, kteří jejich koncerty navštíví, nevšední hudební zážitek. Položila jsem jim proto několik otázek, které by jejich gospelový sbor přiblížily.

Ráda bych se Vás zeptala, jaké jsou Vaše pocity z toho, že budete koncertovat v ČR?
Je to opravdu úžasné, jsme velmi nadšeni z této příležitosti, která nám jako sboru byla dána. Cítíme se poctěni.

Proč jste si vybrali právě Prahu?
Máme v Praze naši přítelkyni Lucii Nozizwe, se kterou nás pojí opravdu velké dlouholeté pracovní i osobní přátelství a proto bychom s ní rádi vystoupili na její domácí půdě.

Na jaké písně se návštěvníci Vašeho koncertu mohou těšit?
Diváci mohou očekávat obrovskou pestrost zábavy, protože každý z našich členů sboru přináší do vystoupení něco svého a to činí celé vystoupení naprosto výjimečným. Bude to skvělá zábava.

Povězte něco o Vašem sboru.
Sbor byl založen v roce 2006 a od té doby aktivně vystupuje Dvacet zpěváků a zpěvaček doprovází pětičlenná kapela. Sbor zpívá v angličtině, zulu a dalších afrických jazycích.

Rozhovor FIRESON BANTU

Váš dosavadní největší úspěch?
Sbor vyhrál cenu pro nejlepší sbor „Kwazulu Natal Young Achievers awards“. Velmi si také ceníme spolupráce s jedním z nejlepších dj jihoafrické republiky DJ Tira, se kterým jsme nahráli píseň „Africa Shine“ k příležitosti světového šampionátu ve fotbale, který se konal v roce 2010.

Co mi povíte o spojení hudebním i přátelském se zpěvačkou s Lucií Nozizwe?
S Nozizwe jsme přáteli už více než 5 let. Po celou tuto dobu jsme v téměř každodenním kontaktu a naše přátelství je kromě hudebního také osobní. Kromě našich hudebních projektů jsme také společně podporovali školku v Kwazulu Natal.  To je školka v Africe, která se stará především o sirotky.

Těšíte se na české publikum?
Jsme především velmi zvědaví a moc se těšíme, bude to pro nás všechny obrovský zážitek a doufáme, že tomu tak bude na obou stranách.

Jak bude dál pokračovat Vaše spolupráce s Lucií Nozizwe?

S Nozizwe máme mnoho plánů do budoucna. V první řadě je to naše společné tour  Ve jménu lásky aneb hudbou pro více tolerance, které má odstartovat právě koncertem v České republice a v příštím roce pokračovat v ostatních evropských státech. Zároveň také plánujeme nahrávání našeho prvního společného dvd.

Děkuji za rozhovor.     
                                       

LUCIE NOZIZWE o Koncertu míru

Lucie Nozizwe, nebo taky v minulosti Lucie Africa – stejná osoba, stejná zpěvačka, jejíž koncerty přinášejí africké rytmy. Lucie Nozizwe je patronkou myšlenky, která je v poslední době u nás i na světě velmi aktuální. Koncert, který připravuje a na kterém bude zpívat spolu se svými africkými přáteli – gospelovým souborem Zululand Gospel Choir z Jihoafrické republiky, má výmluvný název Koncert míru a je součástí projektu Ve jménu lásky aneb hudbou pro více tolerance. Hlavním cílem tohoto projektu je oslovit co nejvíce lidí v různých zemích a prostřednictvím hudby šířit myšlenku lásky a tolerance. Tato myšlenka mně zaujala – a myslím, že nejsem sama – tak jsem Lucii Nozizwe položila pár otázek, abych ji stručně představila

Měla jsi teď delší pomlku a Tví fanoušci postrádali Tvé africké koncerty, co se stalo?
 Ano, narodila se mi druhá dcera. Pochopitelně jsem se tedy v tomto čase věnovala především rodině a malé dcerce.

Lidé, kteří se zajímají o africkou hudbu, Tě vnímali pod tvým jménem Lucie Africa, i to se změnilo, proč?
Dlouhou dobu jsem vystupovala, pod jménem Lucie Africa, protože jsem chtěla, aby si mě lidé lehce zapamatovali a věděli, že jsem ta zpěvačka, co zpívá Afriku. Pak se ovšem stalo něco naprosto úžasného, moji přátelé z Jihoafrické republiky mě začali říkat Nozizwe. Byla jsem velmi poctěna a zároveň jsem si však byla vědoma i zodpovědnosti, kterou na sebe přijetím tohoto jména přijímám. Nozizwe  je jméno kmene Zulu a znamená Matka národů.

Rozhovor Zululand

A teď ke koncertu, který má zajímavý název a silnou myšlenku, můžeš nám ji trochu rozšířit?
Ve jménu lásky aneb Hudbou proti násilí, je projekt, na kterém spolupracuji s gospelovým sborem z Jihoafrické republiky ZULULAND GOSPEL CHOIR. Koncert Míru je jeho součástí. Tímto projektem a prostřednictvím naší hudby, bychom chtěli šířit mezi lidi myšlenku lásky, svobody a jednoty. Velmi si uvědomujeme, že svět se v současné době zaměřuje více na nenávist a násilí a úplně se z něj vytrácejí ty správné lidské hodnoty, na které je nutné se zaměřit a uvědomit si je. Je to především láska ve všech jejích podobách. A to by právě náš koncert měl připomenout všem lidem, kteří už na toto zapomněli.
Náš projekt je podporován organizací HateFree, africkou organizací Sivanda World Peace Foundation, Jihoafrickým velvyslanectvím a ostatními africkými velvyslanectvími v Praze.

Kdy a kam mají přijít ti, kteří by si vás chtěli poslechnout?
Koncert v Praze proběhne 30.9. v Lucerna Music Baru. Bude to velké hudební propojení různých kultur a návštěvníci koncertu se opravdu mají na co těšit. Budeme zpívat o lásce, svobodě a jednotě. Jako speciální hosté spolu s námi vystoupí reggae umělec z Keni FIRESON BANTU a DJ LAZER. Všichni se na vystoupení těšíme, protože tento koncert bude velkým přínosem pro nás pro všechny zúčastněné, tedy pro účinkující i diváky…. A k tomu není už co dodat….                  


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Letní rozhovor s Ivonou Březinovou

01 Ivona v tÌlku Monika V·Úov· studio M101„Pro mě bývá léto obdobím, kdy vykazuji zvýšenou psací aktivitu,“ říká Ivona Březinová.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Sami si vytvárame svojich nepriateľov cez svoju pasivitu

iv 200V kníhkupectve Panta Rhei v Bratislave 8. septembra pokrstil knihu Štěstí na míru český motivátor a autor bestsellerov o osobnostnom rozvoji Ivo Toman. Slovensko mu je dôverne známe, keďže na ňom vyštudoval ...


Literatura

Další poutavý thriller od Davida Younga - Dítě Stasi

dítě stasi perexVýchodní Berlín, rok 1975. Otázky jsou nebezpečné, odpovědi mohou zabíjet.

 

 

...

Divadlo

Vyhynutí včelstev – naše smrt

altFalešní proroci hlásali konec světa už sice bezpočtukrát, zatím to chválabohu nikdy nevyšlo, na druhé straně nemusí být takováto představa totálního zániku planety Země pouhopouhou utopií. Naplnit ji mohou, ač se to na první pohled může zdát nereálné, i

Film

Berlinale uvede nový slovensko-český film Viery Čákanyové Poznámky z Eremocénu

Notes from eremocene 200Nejnovější film mezinárodně uznávané slovenské režisérky Viery Čákanyové bude mít světovou premiéru na 73. ročníku Berlinale. Jeden z nejprestižnějších světových festivalů kategorie A zařadil slovensko-český snímek Pozn...