HANKA KŘÍŽKOVÁ: „S úsměvem jde všechno líp…“

HANKA KŘÍŽKOVÁ: „S úsměvem jde všechno líp…“

Tisk

Krizkova 200Muzikálová herečka, zpěvačka Hanka Křížková, která momentálně účinkuje v Mamma Mia!, Dracula, připravuje se na znovuobnovenou Carmen je ve svém živlu. Začalo jaro a ona, milovnice květin, všeho barevného a voňavého ožila. Jak přiznává, od jara do podzimu funguje, jako baterie. Nabije se, aby pak přes zimu vydržela. A občas vyráží i nakupovat, pro přátele, nebo jen tak pro radost.

 

Hani, vy jste známá tím, že jste stále dobře naladěná, usměvavá. Co s Vámi dělá jaro?
Děkuji, jsem opravdu hodně optimisticky naladěný člověk a na jaře přímo šílím. Nejen tím, že sluníčko má úžasnou moc dodat člověku energii, ale i to,  že nastává čas sázení a zvelebováni moji terásky. Takže běhám po květinářství a tržnicích, nakupuji kvanta kytiček a potom sázím, sázím a sázím. A jsem šťastná!!!
 
Máte třeba jiný denní režim v zimě, kdy je brzo tma a jiný v létě a na jaře, kdy se člověk budí se sluníčkem?
Abych pravdu řekla, jsem "sova" a ranní vstávání pro mne moc není. A je jedno, jestli je zima, jaro, léto nebo podzim. Ale je pravda, že když je teplo a sluníčko, je vstávání snazší. Někdy dokonce opravdu vstanu hodně brzy, udělám si čaj a ještě v noční košili si sednu na terasu a vychutnávat si ranní klid a sluníčko.
 
Jste milovnicí květin a na vaší terásce to každoročně hraje barvami. Jaké květiny máte nejraději?
Pochopitelně u mne nesmí chybět klasické babičkovské muškáty, levandule, afrikány, sedmikrásky, petrklíče a spoustu dalších, které ani nevím, jak se jmenuji. Nejraději mám květiny, které dlouho vydrží kvést.


Krizkova 1

 
Vybíráte květiny podle barev, druhů, nebo hlavně podle toho, jak moc jsou náročné na údržbu?
Některé uchovávám přes zimu, některé množím, ale nejvíce jich kupuji, protože jsou to většinou jednoletky. Jasně, že přihlížím při nakupování na náročnost, ale důležitá je pro mne barva a vůně.
 
Jako každý žena asi ráda nakupujete, nebo se pletu?
Jsem sice Lev, ale asi v tomto případě ne moc typický. Nakupování beru jako nutnost. Většinou jdu pro konkrétní věc, koupím a jdu pryč! Málokdy si jen tak chodím po obchodech. A když už tak něco kupuju kamarádům, nebo sobě – jen tak pro radost.

Když nemusíte večer hrát muzikál, nebo zpívat, jak trávíte volný čas?
Většinou s kamarády. Kafíčko, vínečko, pokec a v létě ještě něco ugrilujeme. Taky ráda chodím do kina nebo se podívat na kolegy do divadla. Anebo si vychutnávám večer sama pro sebe. S knížkou či s televizí.
 
Chystáte se letos někam na dovolenou?
ještě nemám cele léto naplánované, ale stoprocentně jedeme s Občanským sdružením Sluneční paprsek s dětmi po onkologickém onemocnění na ozdravný pobyt. To je taková velmi smysluplná dovolena, na kterou se velmi těším, potom určité navštívím své sourozence v rodných Strakonicích, chci nějaký den strávit u přátel na severní Moravě atd.
Zkrátka si chci volné dny pořádně užívat a také řádně odpočívat, protože koncem srpna můj pracovní kolotoč zase začíná. Drákula, Mama Mia!, Popelka na ledě, moje koncerty a talk show. A k tomu všemu se opět vrací do Hudebního divadla Karlín muzikál s Luckou Bílou  Carmen.


 Krizkova 2


Zmiňovala jste, že jezdíte skoro každý rok s onkologicky nemocnými dětmi jako teta-psycholog k moři. Co Vám to dává?
Jak už jsem říkala, je to pro mne velmi smysluplná dovolená. MUDr. Pavel Boček, který občanské sdružení založil a s dětmi jezdí na ozdravné pobyty už asi dvě desítky let, je velmi kvalitní člověk a obklopuje se lidmi podobnými. Takže tyto pobyty mně dávají nejen nádherný pocit, že pro tyto děti něco dělám, že jim pomáhám, ale také zde získal spoustu úžasných přátel na cely život.
 
Je to někdy psychicky náročné?
Ano, je, a někdy hodně. Ale když dokážete děti povzbudit, dokážete jim pomoci najít odpovědi na určité otázky, dokážete je rozesmát, zapojit je zase do dětských her nebo do dalších běžných aktivit, tak to je tak nádherný pocit, že na nějakou náročnost hned zapomenete.
 
Jste poměrně zcestovalá, jezdíte na vystoupení. Řídíte si sama?
Co se koncertů týká, myslím, že snad neexistuje místo v Česku i na Slovensku, kde jsem nevystupovala. I když docela ráda řídím, na vystoupení mimo Prahu se nechávám vozit. Jednak mám, jak říkám, orientační pasmysly a hlavně po koncertech bývám unavená, tak jsem ráda, že se nemusím soustředit na řízení.
 
Jaká jste řidička?
Myslím, že docela dobrá. Vcelku dodržují předpisy, jen někdy špatně zaparkuji a asi třikrát jsem dostala pokutu za rychlou jízdu - zkrátka jsem nedodržela padesátku. Ale jen o málo!
 
Nadáváte za volantem?
Ani ne, já jsem docela klidná řidička.


 Krizkova 3


Čím je pro vás automobil a je pro vás hodně důležitý?
Jasně, že je pro mne auto velmi důležité a používám ho opravdu denně. Je pro mne i zkušebnou a kanceláří. Učím se v něm texty, zpívám si písničky, vyřizuji  organizační a manažerské věci. V mém autě najdete spoustu věcí, sice nevím, kde mám hever, zato vím, kde najdu třeba voňavku / smích/. Auto pravidelně dávám k panu Vejvodovi do servisu, kde se o něj vždy skvěle postarají. A já v pohodě mohu jezdit.
 
A co ti chlapi? Kdysi jste říkala, že vám Helena Růžičková věštila, že kolem 56. roku potkáte toho pravého. Jaký je aktuální stav?
Ano, Helenka byla velká vědma, tak čekám, čekám... A až přijde ten pravý, tak brnknu /smích/.
 
Máte nějaké životní moudro, krédo?
S úsměvem jde všechno líp a věřte tomu, že to opravdu funguje!

Foto: archiv Hanky Křížkové


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Daniel Čech: „Já zcela nepatrioticky na české filmy vůbec nechodím. Přijde mi to všechno na jedno brdo a pořád s těmi stejnými herci.“

daniel-cech 200Daniel Čech je na českém uměleckém poli jako doma. Nejvíce vešel do podvědomí televizních diváků v zábavném pořadu Na stojáka. Jeho stand-upy jsou nezapomenutelnými zážitky každého návštěvníka. Kromě toho se věnuje i film...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Konečně zase hrát živě, to je přání Vladana Vavruši, kapelníka skupiny GAIA

Gaia perexDruhá múza je název aktuálního alba otrokovické skupiny GAIA. Sedm původních písniček a jedna instrumentální skladba představují pop rockovou muziku, která imponuje vlastními hudebními i aranžérskými nápady stejně jako chytrými texty - a samozřejmě...


Literatura

„Balada o lásce mezi nebem a zemí“

rytec kameji200V listopadu vydalo nakladatelství Jota kouzelný fantaskní příběh Ivana Fíly Rytec kamejí o síle lásky. Pokud máte rádi pohádky, fantaskní prvky a dokážete ocenit lásku, můžete se do knihy ponořit i vy.

...

Divadlo

Studio Marta uvede inscenaci ve znakovém jazyce

denik divky200Dne 10. 11. 2022 uvedou studentky Ateliéru divadlo a výchova pro Neslyšící inscenaci Deník dívky. Dílo je adaptací deníků Ruth Maierové, oběti holocaustu, od jejíhož narození uplyne v den premiéry 102 let. Scénář zpracovala pedagožka Adéla ...

Film

Dovolená v Africe, dovolená za trest?

blended 200Ano, máme tu zase další romantickou komedii, která těžko dosáhne výborného hodnocení na filmových fórech, už právě jen z podstaty, že jde o výše zmínění žánr. A ano, skončí to happy endem, ale to tak nějak víme všichni, a kdyby to nevyšlo v prv...