Práce policisty člověka může změnit

Práce policisty člověka může změnit

Tisk

dve tvare policisty200Po knize Můj příběh jménem policie od Jana Dudy je zde další zajímavá zpověď z tohoto prostředí. Má název Dvě tváře policisty a sepsána je pod jménem Jonathan Srpen.

 

 

Kniha je rozdělena celkem do patnácti kapitol, nechybí zde ani úvod a závěr. Jonathan se nejprve představuje, popisuje své rozhodnutí přidat se k policii a následně vzpomíná na psychotesty a také takzvaný policejní kemp. Na dalších stránkách si čtenáře přečtou více o nástupu k policii, výcviku ve Vyškově, praxi nebo základní odborné přípravě. Následuje popis několika zážitků z výkonu práce a případů, které autora ovlivnily a poté osobní část o syndromu vyhoření, novým začátkům, ale také době covidové nebo zpovědi a uvědomění.

Když jsem si tehdy přečetla výše zmíněnou knihu Můj příběh jménem policie, začala jsem se na to toto povolání dívat jinak a často jsem z ní také citovala. Už tehdy jsem totiž nabyla dojmu, že si tito lidé nezaslouží ten podřadný pohled a všechny ty předsudky, které k nim máme. Proto jsem byla moc zvědavá, na tuto knihu a těšila jsem se, jak se opět dozvím něco nového.

Do Jonathanova vyprávění jsem se velmi rychle začetla a hltala jsem, co vše se mu přihodí a jak to vnímá. U něčeho jsem se usmívala, jindy jsem kroutila hlavou a některé situace mu vůbec nezáviděla. Působil na mě jako sympaťák a takový správňák, navíc jsem v úvodních kapitolách zjistila, že je jen o pár let starší než já, takže mi tím byl ještě bližší.

Autor uvádí, že nechce pošpinit Policii ČR, ale naopak ocenit tvrdou a náročnou práci a hlavně odolnost a trpělivost všech kluků a holek, kteří se tam rozhodli zůstat a nabídnout jeho celý pohled na věc. „Svěřit se, co mě vlastně přimělo, abych jako mladý začínající polda z téhle potápějící se lodi tentokrát vyskočil. Někdo mě můžete mít za odpadlíka, někdo zase může říct, že jsem dostal včas rozum. Nebo jsem pro někoho pouhé číslo, které vlastně stejně nikoho nezajímá. Někomu naopak můžu otevřít oči a být pro ně ten „hlas pro němé“, který to vše řekne na plnou hubu,“ píše na straně 168.

Přečtěte si rozhovor s autorem knihy: „Zpočátku jsem si říkal, že jsem se nejspíš minul profesí.“

Jako milovnici true crime mě nejvíce bavily popisované případy z výkonu práce u policie. Každý byl něčím jiný a umožňoval člověku lépe pochopit, jak to u policie chodí. A také se díky nim mohl do Jonathana vžít a pochopit, jaké to na něj mělo dopady.

Dvě tváře policisty hodnotím jako velmi dobrou knihu. Je hodně osobní a upřímná, ale nejde v ní jen o autora, nejedná se jen o nějaký deníček. Podle mě se z ní dozvíte spoustu nových věcí a třeba se pak na lidi z „Modré linie“ budete dívat jinak….

Jonathan Srpen je mladý kluk, který vede dvojí život. Je introvert, který dost často přemýšlí nad něčím, nad čím někdo jiný jen mávne rukou. V soukromém životě je tichá, uzavřená osoba, která je velmi upovídaná mezi správnými lidmi. Má rád různé citáty a myšlenky, má umělecké sklony, ale zároveň se nebojí stoupnout si za provazy v ringu. Také miluje dobré jídlo, pivo, kulturní akce, sportování, hudbu, a hlavně překonávání sebe samého.

dve tvare policisty

Dvě tváře policisty
Autor: Jonathan Srpen
Žánr: česká beletrie
Nakladatelství: Pointa
Rok vydání: 2023
Počet stran: 232
Hodnocení: 89 %

https://pointa.cz/project/bc6f1d0b-9bed-11ed-8a17-0242ac150004


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Cocotte Minute: Baví mě, jaký mají Pio texty, a jak pracují s češtinou

cocotte-pio-700x420Cocotte Minute zanedlouho vyjedou na své další turné. Tentokrát sebou na něj vezmou hiphopery Pio Squad a slovenské BijouTerrier. O turné, dětech i kariéře jsme si povídali s Martinem Zellerem a Czendou....

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Wolf-Dieter Storl: Zahrada jako mikrokosmos


zahrada mikrokosmos 200Zahrada je místem nesmírného poznání. Nesmírného, a také vesmírného. Úvod knihy vás vtáhne do hermeticky pojatého povídání o životě. Alchymie, staré znalosti našich předků, nauka o živlech i jednotlivých rostlinách a ...


Literatura

Čokoládové kousky štěstí

kousky200Už jste přemýšleli nad tím, jak strávíte podzim života? U knih, které čekaly dlouhá léta na přečtení? Budete zvelebovat zahrádku? Hlídat vnoučata či pravnoučata? A má někdo z vás v plánu odjet na Fidži a pustit se do výroby vlastní čokolády?

Divadlo

Ženy pod tónem rozezpívají Dílnu zlínského divadla

Zeny-pod-tonem plakat200Na narozeninové oslavě vás přivítají herečky Městského divadla Zlín v novince Ženy pod tónem, kterou čeká česká premiéra 16. dubna v hudebním a divadelním klubu Dílna. Novou zlínskou hudební komedii, kterou napsal čtyřem že...

Film

Intimní drama BLÍZKO (CLOSE) režiséra Lukase Dhonta v exkluzivní předpremiéře na MFF Karlovy Vary

blizko close 200Emocionálně silný portrét chlapeckého přátelství BLÍZKO získalo na 75. festivalu v Cannes Velkou cenu poroty - Grand Prix. (Cenu získal ex-aequo s filmem Stars at Noon reřisérky Claire Denis.) „Jemnost není slabost,“ prohlásil dojatý reži...