Píšu většinou o tom, co se děje mně, nebo lidem v mém okolí

Píšu většinou o tom, co se děje mně, nebo lidem v mém okolí

Tisk

Natálie Kocábová - foto ČTKPSvoji první povídku napsala v osmi letech a již tehdy si uvědomila, že psaní je jejím posláním. První básnickou sbírku vydala v osmnácti letech a v devatenácti první knihu. Na svém kontě má přes desítku knih a několik divadelních her. Kromě psaní se Natálie Kocábová věnuje také hudbě, ráda zpívá a vydává desky, ale v první řadě je autorkou. Kromě toho je také maminkou tří dětí a i dětem by ráda věnovala nějaké své literární dílko.

Maminka Marsha je Američanka, spisovatelka, textařka a bývalá tanečnice, tatínek Michal hudebník a politik. Váš český dědeček byl evangelický farář a chartista, americký dědeček zase vysokoškolský profesor matematiky. Jaké bylo vyrůstat v prostředí takových osobností?

Na to nedokážu jednoduše odpovědět. Bylo to nesmírně bohaté, občas náročné a nikdy nudné. Kromě americké babičky Margarety o sobě moji rodiče i prarodiče každý napsali knihu. Dokonce několik.

Velice brzy jste začala psát a své první povídky jste napsala, hned jak jste vzala pero do ruky a naučila se písmenka. A už jste nepřestala. První básnická sbírka Slyšíš mě? vám vyšla když vám bylo osmnáct let. V devatenácti první próza Monarcha Absint a ve dvaceti druhá básnická sbírka Někdo v domě. Pamatuje si svoje první literární dílko, co jste napsala?

Ano, první povídku jsem napsala v osmi letech. Byla o nějakém králi, co zemřel. Povídku jsem dopsala a ovázala stuhou, byly to asi čtyři listy. A v tu ránu jsem věděla, že toto je mé poslání. Byl to definující moment. Od té doby jsem prakticky nepřestala psát.

Na svém kontě máte přes deset knih a také několik divadelních her. Komedie Pohřeb až zítra je inspirována vaší rodinou Kocábů a uvedlo ji Švandovo divadlo. Hru Sova SND v Bratislavě a nejnovější hru Slávy dcery uvádí La Fabrika. O čem ráda píšete? Připravujete novou knížku nebo pracuje na nové divadelní hře? A co psaní filmových scénářů, neláká vás to?

Já právě dopisuji jednou velkou věc pro televizi, nesmím o tom ještě mluvit. Dále se chystám psát další divadelní hru. Píšu většinou o tom, co se děje mně, nebo lidem v mém okolí, zatím to nemám vyčerpané, ale časem se to jistě stane. Takže přemýšlím i o tématech, která nemám odžitá a budu si je muset hodně zrešeršovat.

 Natálie Kocábová - foto Petr Bartoš

Foto: Petr Bartoš

Nemáte chuť si někdy zahrát ve svých divadelních hrách nebo si napsat roli přímo pro sebe?

Hah, to jste teda dobře odhadla! Já vždycky toužila zahrát si v seriálu nebo ve filmu. Nějakou menší roli. A jo – asi si ji časem napíšu, to jste mě pobavila.

Kromě psaní se věnujete od dětství také hudbě a již v patnácti letech vám vyšla první autorská písnička a brzy první CD Fly Apple Pie, ke kterému vám hudbu složil tatínek, a maminka napsala anglické texty. V roce 2002 jste zazpívala čtyři skladby na otcově albu Za kyslík. Vyšlo vám další CD Humminngbirds In Iceland a pak ještě Walking On The A-Bomb. Zpíváte anglicky i česky. Ve kterém z vašich rodných jazyků (angličtina a čeština) se vám lépe zpívá?

Jednoznačně anglicky, čeština je na zpěv děsná. Jsou lidé, co ji umí dobře prodat, třeba táta rozhodně, ale já moc ne. Jo a umím napsat v podstatě všechno, hru, film, knihu, báseň… ale český text, byť sebejednodušší, prostě nedokážu. Opravdu ne, celé roky to pokouším a nedokážu to. Obecně texty jsou pro mě utrpením.

Čím se cítíte více – zpěvačkou, nebo autorkou? Nebo vás naplňuje obojí?

Jednoznačně autorkou, od narození. Ale ráda zpívám a vydávám desky, asi to prostě jednou za čas budu dělat. Mám také výbornou spolu producentku a autorku hudby na těchto CD Michaelu Polákovou. Naposled jsme spolu udělali album Ellis Island. Teď jsme v půlce dalšího.

Natálie Kocábová - foto Petr Bartoš 2

Foto: Petr Bartoš

V soukromí jste trojnásobnou maminkou. Neláká vás napsat také něco pro děti nebo dospívající?

Ano, to mám dlouhodobě v plánu. Mám asi dva nebo tři nápady…

Co ráda čtete jako čtenářka a jakou ráda posloucháte hudbu?

Já hudbě zas tolik nedám, vesměs je to retro. Já nejvíc koukám na seriály, filmy a pak čtu. Často o fyzice, kosmu, ezu, historii. Prostě cokoliv najdu zajímavého, ale času je méně, než bych ráda. Doháním to i audioknihami.

Jak ráda trávíte chvíle volna? Patříte k lidem, pro které je jejich práce také koníčkem?

Je to bohužel nejen posedlost, ale už i závislost. A poslední dva roky jsem zjistila, že nedokážu nepracovat a že si to bere daň už i fyzickou. Vždycky jsem myslela, že workoholismus je taková „já jsem děsně důležitej“ diagnóza. Poprvé jsem zažila, že to fakt není sranda. Jste situací dotlačena do ohromného výkonu práce a postupně si na to zvykáte tak, že nejde přestat, ani když už začne odcházet tělo. No úlet.

Natálie Kocábová - foto ČTK

Foto: ČTK

Natálie Kocábová:

  • Narodila se 16. 5. 1984 v Praze v česko-americké rodině. Maminka Marsha Kocábová – Crews pochází z Wilmingtonu v Severní Karolíně v USA, je spisovatelkou, textařkou a bývalou tanečnicí. Otec Michal Kocáb je hudebník, skladatel, člen skupiny Pražský výběr a politik, dědeček Alfred Kocáb byl evangelický farář a chartista. Sestra Jessica je psycholožka a bratr Michal se věnuje hudbě a filmu.
  • Vystudovala scenáristiku a dramaturgii na FAMU v Praze.
  • Působí jako spisovatelka, scenáristka a zpěvačka.
  • Knihy – Slyšíš mě?, Monarcha Absint, Schola alternativa, Někdo v domě, Tři maminky a tatínek, Růže: Cesta za světlem …, Dark Side of Prague, Tohle byl můj pokoj, Jmenuje se Veronika Peková …, Nepatrně smutná žena, Domů.
  • Divadelní hry – Na rohu světla, Bílé víno, Pohřeb až zítra, Slávy dcery.
  • Je podruhé vdaná – manžel horolezec Miloš Hoffman. Je matkou tří dětí – syna Vincenta, dcery Mii a syna Elliota.

 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nejchytřejší Čech Jiří Šafka: „Svoji paměť netrénuji a jsem si jist, že moje přítelkyně by vám řekla, jak špatnou ji mám.“

nejchytrejsi cech200Nejchytřejší Čech, student Jiří Šafka z Hradce Králové, si 29. května odnesl z České mincovny svou zaslouženou výhru. Stal se totiž vítězem zábavné show České televize Nejchytřejší Čech. Pět čty...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Festivalové otázky pro: Albert Černý (Charlie Straight)

200 albertPřinášíme vám další rozhovor ze série festivalového ‚popovídání‘. Po koncertě Charlie Straight na Benátské noci se podařilo na chvilku odchytit frontmana a zpěváka Alberta Černého!

...

Literatura

Romantika jak vyšitá: Štěstí hřeje jako slunce

stesti hreje jako slunce200V dubnu vydalo nakladatelství Cosmopolis romantický příběh německé autorky Pauline Maiové Štěstí hřeje jako slunce. Ideální (nejen) letní odpočinkové čtení – romantika, nádherná Florencie a jednoduše pohodový život.<...

Divadlo

Na podzim do divadla: O pejskovi a kočičce

200divZlínské Městské divadlo si dětského diváka předchází, jak může. První premiéra sezóny 2013/2014 bude patřit dětem. Oblíbená dvojka pejsek a kočička opět budou řádit na jevišti. A děti budou znovu se zatajeným dechem sledovat, jak tito dva nerozluční kamarád...

Film

Financování filmu jako aspekt kulturní politiky

financovani filmu perexPetra Bilíka, profesně spjatého s olomouckou univerzitou, si vybavíme hlavně jako autora cenné monografie Ladislava Helga, jednoho z „prokletých“ tvůrců ze 60. let, jenž se po letech zákazů už nikdy nevrátil k aktivní...