Věřím, že píšu pohádky tak, aby bavily i dospělé

Věřím, že píšu pohádky tak, aby bavily i dospělé

Tisk

Pohádková LídaOd dětství má ráda pohádky, dlouho se věnovala psaní poezie a chtěla být spisovatelkou. A tou se nakonec stala, když v roce 2014 vydala své první tři knížky věnované dětským čtenářům. V současné době připravuje Ludmila Bakonyi Selingerová další příběhy pro nejmenší. Kromě psaní se věnuje také hudbě pro děti, vede kurzy pro začínající autory, kterým pomáhá se strategií, jak zrealizovat knihu a dělá semináře o psaní pohádek.

Psát jste začala velice brzy, již ve svých pěti letech jste napsala svoji první básničku o krysách. Pamatujete si ji? Co vás ještě kromě psaní bavilo?

Ano, jazykové experimenty a toulání fantazií, to bylo vždycky moje. Jsem schopná se tak zasnít, že na ulici nabourám do sloupu! První báseň si pamatuji moc dobře, zněla přesně takto:

Krysy žijí v kanále, nemají tam kočárek (později jsem změnila na korále). Chudinky, nemaj ani hodinky.
Jako vysoce citlivý člověk, což jsem o sobě zjistila až teprve relativně nedávno, velmi silně vnímám emoce, prožitky, ale třeba i umění, hudbu a přírodu. Člověk má přirozeně touhu to vyjádřit a mně k tomu právě poezie vždy sloužila nejlépe.

Ludmila Bakonyi Selingerová

Psaní poezie jste se věnovala dlouho. Také jste hodně četla a o sobě říkáte, že jste byla snivé dítě a měla ráda pohádky. A vztah k pohádkám vás přivedl k pedagogice. Deset let jste působila jako učitelka v mateřské škole. Jak na čas věnovaný prací s malými dětmi vzpomínáte?

Na to vzpomínám opravdu moc ráda. V pedagogice jsem následovala moji mámu, která se věnuje dětem s autismem. Já jsem první dva roky také pracovala s hendikepovanými lidmi a až poté jsem na deset let zaparkovala ve skvělé školce, kde jsem brousila odbornost, ale hlavně si užívala obrovskou zábavu. Přečkala jsem tam takové to kritické období, kdy člověk hledá sám sebe, a neztratila díky dětem kreativitu a hravost.

Již v dětském věku jste chtěla být spisovatelkou, ale až kolem roku 2011 jste začala psát knížky pro děti a první tři: V trávníku – Pohádky s krovkami, V korunách stromů – Pohádky s křídly, Pod vodní hladinou – Pohádky s ploutvičkami vám vyšly v roce 2014. Proč právě knížky pro děti?

Já jsem vlastně psala celou dobu, ale dlouho tajně, takříkajíc do šuplíku, nebo do práce pohádky pro děti, texty písní, scénáře na besídky a podobně. V tom roce 2011 už jsem se cítila na to otevřít se světu.
Mně tvorba pro děti vyhovuje svými možnostmi. Můžete si dělat vlastně úplně co chcete, dělat si srandu, snít, být vážný, mluvit o pocitech, pomáhat, přinášet radost. Věřím, že píšu pohádky tak, aby bavily i dospělé.

Ludmila Bakonyi Selingerová

 Přišly další tituly a zatím jste vydala 11 knížek věnovaných dětským čtenářům a jste známá jako Pohádková Lída. Kde nacházíte inspiraci pro své příběhy? O čem bude další knížka?

Inspiraci pro psaní nacházím všude kolem sebe. Pořád čtu, pozoruji, vzdělávám se a cokoliv mě zaujme, tak si zapisuji a tvořím si takovou studnici nápadů, kde některé myšlenky jdou hned do akce a jiné zrají a čekají na svůj čas.

Momentálně připravuji tři knížky, které vyjdou v následujících měsících. Bude to třetí díl Dráčka Huga, Říkanky ze světa pohádek a pracovní listy na rozvoj čtenářské gramotnosti a tvůrčího psaní pro děti. Vlastně se o tom nyní veřejně dělím poprvé!

Co vás vedlo k založení Divadla Pampeliška, kde nejen hrajete, ale také píšete scénáře podle vlastních knížek?

K Divadlu Pampeliška jsme dospěli po několika letech občasných divadelních kusů, které vždy vznikaly kolem mých knih a projektů. Tolik nás to bavilo, že jsme se rozhodli se mu věnovat naplno. Asi 3x jsme měnili název a měnilo se i personální obsazení. Pampelišku už jsme založili jen s mojí sestřičkou Dorotkou, občas s námi hrál na cajon i brácha Áda, a hráli pouliční formu environmentálně laděného divadla. Všechno skvěle frčelo a potom do toho vstoupil rok 2020, konec akcí a naše stěhování do Pošumaví. Od té doby se věnujeme právě hudbě, ta se dá dělat na dálku.

Ludmila Bakonyi Selingerová

Takže ani hudba vám není cizí a píšete texty písní, říkánky pro děti a spolupracujete se členy orchestru The Mole´s Wing Orchestra a věnujete se dětskému publiku. Jaká hudba je blízká vašemu srdci? Co ráda posloucháte?

Já jsem odchovaná na alternativě, undergroundu, rocku, ale i etnu. Za mladých let jsem měla ráda punk, ska, psychobilly a balkánskou dechovku. Teď si užívám spoustu hudebních zákoutí, historické skladby, folk, chorály, pořád si ráda poslechnu i muziku, která šlape. Co mě totálně míjí je pop, v tom většinou žádnou hloubku nevidím.

Pořádáte kurzy pro začínající spisovatele. Co bylo impulsem, že jste se rozhodla spustit tyto kurzy?

Jednu dobu jsem byla v lektorském týmu obecně pro tvůrčí psaní, ale radši se teď specializuji na to, co mě baví. Pomáhám autorům se strategií, jak knihu zrealizovat a dělám semináře o psaní pohádek. Možná se to nezdá, ale je to úžasná látka, která nám ukazuje naší evoluci, lidské touhy, myšlenkové vzorce, i spoustu životní moudrosti. Určitě je dobré do toho proniknout hlouběji, aby pohádky nebyly prvoplánové a plnily svoji roli.

 Ludmila Bakonyi Selingerová

Stále jste velkou čtenářkou. Vašimi oblíbenci jsou Mika Waltari a Hans Christian Andersen. A co současná dětská literatura, zaujal vás někdo?

Já samozřejmě s velkou zvědavostí a zaujetím sleduji trendy v dětské literatuře. Mrzí mě, že se zde dělá tolik překladů nepříliš kvalitní produkce ze zahraničí. Kniha je potrava pro duši a tak by se k ní mělo přistupovat. Takže oceňuji autorskou tvorbu, se kterou si dá spisovatel i ilustrátor práci. A o takových knihách ráda píšu i recenze.

Jak trávíte volný čas?

Teď už tři roky žijeme v Pošumaví a mám dvě malé dcerky. Rádi pěstujeme ovoce a zeleninu, vaříme a pečeme, chodíme do přírody. Jinak miluji knihy, pouliční festivaly, hudbu, krásná historická místa a samozřejmě psaní.

Pohádková Lída

Ludmila Bakonyi Selingerová:

  • Narodila se v roce 1987 v Praze jako Ludmila Selingerová.
  • Její pohádky se odvysílaly v Českém rozhlase Rádio Junior a v pořadu ČT Malovaná čítanka. Publikuje v časopisech pro děti.
  • Deset let učila v mateřské škole.
  • Vydala knihy V trávníku – Pohádky s krovkami, V korunách stromů – Pohádky s křídly, Pod vodní hladinou – Pohádky s ploutvičkami, Drabčíkova pouť, O nebi a zemi aneb Meteorologické pohádky, Co sežral žralok, Jez jako kanec, Hugo a dračí pizzerie, Hugo a sladké tajemství, Kdo zatočí s Naschválníkem, Tvůrčí psaní pro děti.
  • S rodinou žije v Pošumaví.

 

Foto: archiv Ludmily B. Selingerové


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor se Scarlett Wilkovou na řecké téma

Scarlett Wilkova200SCARLETT WILKOVÁ se narodila se v Ostravě, ale lidé si často myslí, že je cizinka, protože jim její jméno připadá zvláštní. Wilková je však běžné polské jméno – na Ostravsku je polských jmen hodně – a Scarlett proto, že její maminka ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Zuzana Hubeňáková: „I když si připadáme všichni vybití jak digitálky, humor si nesmíme nechat vzít!“

Zuzana Hubenakova 200Zuzana Hubeňáková je liberecká spisovatelka, která začínala jako blogerka. V roce 2014 zvítězila v prestižní soutěži Blogerka roku a v několika dalších ročnících na ni byla nominována. Do povědomí širší čtenářské obce se do...


Literatura

Jakubiskovo živé stříbro imaginace

jakubisko Zive stribro 200Na konci dubna oslavil režisér Juraj Jakubisko, kdysi jeden z nejmladších aktérů československé nové vlny, pětasedmdesátiny. Česká televize k tomu nachystala sérii jeho filmů a sám Jakubisko<...

Divadlo

Festival Setkání Stretnutie nabídne dramaturgické novinky z českých a slovenských divadel

setkani stretnutie200Poslední květnový týden ožije Městské divadlo Zlín česko-slovenským divadelním svátkem - mezinárodním divadelním festivalem Setkání Stretnutie. Program 27. ročníku bude nabitý jak v hlavním, tak doprovodném programu. Představí s...

Film

Jak došlo ke zrození kinematografického času

zrozeni kinematograf casu perexPlynutím času ve filmu se v minulosti zabývala řada tuzemských badatelů: neznámější je rozhodně úvaha Jana Mukařovského, napsaná ve 30. letech, z pozdějších lze zmínit aspoň studie Stanislava Ulve...