Je potřeba neustále tvořit a snažit se být lepší a lepší, říká výtvarník Pavel Oparty

Je potřeba neustále tvořit a snažit se být lepší a lepší, říká výtvarník Pavel Oparty

Tisk

oparty 200Od pátku 25. února představuje ve foyer v Domě kultury v Kroměříži svou tvorbu bohumínský výtvarník Pavel Oparty. Jeho výstava nese název Melodie barev a přináší kromě obrazů také umělecké fotografie a digitální grafiku. Kroměřížská výstava tohoto kreativního umělce potrvá do 27. března. Více v následujícím rozhovoru.

 

Pokud vím, vystavuješ poprvé v Kroměříži. Na co všechno se mohou návštěvníci těšit?

Moje první výstava v Kroměříží nese název Melodie barev, a je to takový průřez mojí tvorby za posledních několik let. Ale zároveň se v rámci výstavy objeví i nějaké novinky z minulého roku. Expozice zahrnuje nejen moje malby a kresby, ale objeví se zde i digitální grafika a něco z oblasti fotografie.

oparty1

Kolikátá je to tvoje výstava a kde všude jsi prezentoval svou tvorbu?

Pokud se nemýlím mělo by se jednat o třináctou výstavu, ale možná je to číslo i větší, protože ne všechny výstavy mám uvedené na svém webu. Prezentace ve většině případů probíhaly v Moravskoslezském kraji, ale vystavoval jsem třeba i na Slovensku.

Vystavuješ obrazy, fotografie i grafické záležitosti, což vlastně prozrazuje tvé široké výtvarné zaměření. Máš období, kdy třeba jenom fotíš anebo zase jen maluješ a nic jiného tě nezajímá, anebo je to úplně jinak a každý den je ve tvé tvorbě jiný?

Asi nejvíce ideální je pro mě kombinace všech těchto vyjmenovaných činnosti. Většinou přes den kreslím, maluji nebo fotím, zatímco večer se věnuji grafickým záležitostem včetně upravování fotografii, a v posledních letech tvorbě grafických návrhu na nové látky, které jsou velice důležitým prvkem pro naší nedávno vytvořenou módní značku Oparty design, kterou rozvíjíme spolu s agenturou Enami.

oparty3

Moc se mi líbily tvoje portréty pěveckých ikon, ale i prvorepublikové filmové hvězdy. Co tě na těchto osobnostech fascinuje?

Vzhledem k tomu, že mě po celý život fascinuje filmový a hudební průmysl, tak možná proto je ten důvod, že se na mých obrazech velice často objevují filmové hvězdy nebo lidé z hudebního světa. Ale v podstatě mě fascinuje kdokoliv, kdo nějakým způsobem vytváří hodnoty, které obohacují nějakým způsobem naše životy, přitom nemusí jít pouze o uměleckou branži. Samozřejmě můj velký obdiv patří také lékařům, vědcům, sportovcům a spoustu dalším lidem z různých oborů.

oparty2

Bez inspirace a motivace to nejde… Jak to máš ty? Co tě dovede „nakopnout“?

Největší motivaci a motorem pro mou tvorbu je především další rozvoj a touha po získaní ještě větších dovednosti v oblasti tvorby. Je potřeba neustále tvořit a snažit se být lepší a lepší. Navíc zastávám názor, že vždy je co zlepšovat a že tvorba jako taková nemá hranice dokonalosti. A co se týče inspirace, tak ta zůstává pořád stejná - od hudby a film přes přírodu až po samotný život.

oparty4

Zdroj foto: archiv


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Aké má Maťo Ďurinda plány?

durinda200Maťo Ďurinda, spevák zo skupiny Tublatanka, koncertoval na Cibula festivale v Holíči a svojou hudbou si získal celé publikum, ktoré rozospieval a roztancoval. Po svojom koncerte sa s nami podelil aj o svoje pocity a najbližšie plány.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Inspiraci nacházím všude kolem mě, říká zpěvák a textař Vlady Gryc

Gryc foto perexLoni mu vyšlo nejen debutové album Já svý sny mám, ale povedla se mu i letní hitovka Te Quiero, která zaznamenala sérii úspěchů v rozhlasové hitparádě Česká dvanáctka. To jsou poměrně nedávné umělecké úspěchy zpívajícího textaře Vladyh...


Literatura

Šumná architektura knižně

archit200Nakladatelství Grada přichystalo pro milovníky šumných cyklů Davida Vávry a Radovana Lipuse opravdovou lahůdku. Jakýsi cestovní deník průvodce oblíbeným pořadem. A jak je u Davida Vávry zvykem, je výsledný tvar domyšlen vždy do detailů. A to doslova. ...

Divadlo

Hosté v zajetí „dobrých“ mravů

Slavnost 200Upřímnost nebo takt. Rozhodně hlavně neurazit.  Za každou cenu stát za svým názorem nebo být součástí stáda a myslet si své pouze pro sebe? Podobné otázky si vzali na paškál tvůrci z pražského Studia Hrdinů a pohráli si s původním scénářem česk...

Film

Karel Zeman a jeho kouzelný svět

zeman09Česká animovaná tvorba měla ve svých počátcích - zejména v 50. letech - dva mezinárodně uznávané velikány: v Praze Jiřího Trnku a ve Zlíně Karla Zemana. Oba posloužili komunistickému režimu jako svého druhu výkladní skříň, když skrze ně mohl tvrdit, jak št...