Eva Mlejnská: degustátorka piva pomáhá předčasně narozeným dětem!

Eva Mlejnská: degustátorka piva pomáhá předčasně narozeným dětem!

Tisk

eva 200Eva Mlejnská miluje děti. Nejen, že má sama doma čtyři ratolesti, ale ještě se aktivně věnuje charitativní činnosti ve spolupráci s nadací N. Ta se pomáhá předčasně narozeným dětem. Přinášíme nyní rozhovor s touto netradičně aktivní ženou.

 

Začneme od začátku. Pokud vím, začínala jste jako květinářka se stánkem na Příkopech v Praze. Jak jste se k tomu dostala?

Vystudovala jsem zahradnickou školu v Mělníku. V sedmnácti jsem se rozhodla, že nechci zůstat doma a vyrazila jsem do „světa.“ Přes kamarádku jsem získala místo ve stánku na Příkopech, který se mi poté podařilo získat do pronájmu. Časem jsme se stali vyhlášenou prodejnou v Praze, měli jsme spoustu stálých klientů a chodila k nám také řada vlivných osobností jako pan Dušák, který měl vedle klenotnictví. Bylo to moc hezké období a práce nás o to víc bavila.

Takže jste měla v podstatě snové zaměstnání. Proč jste tedy pověsila kariéru květinářky na hřebík?

Jedním z důvodů bylo to, že se mi narodil syn Martin a poté dcera Markétka. Zaměstnání květinářky bylo náročné. Vstávala jsem v pět a končila v devět večer a to od pondělí do neděle. Také se mi zdálo, že trh s květinami je už poněkud přesycen. Takový ten počáteční boom, kdy se sem začaly dovážet květiny z Holandska, byl najednou pryč. Zahradničení jsem se však úplně nevzdala. Stále je mým koníčkem a při péčí o květiny  perfektně relaxuji.

Máte krásnou zahradu. Je tedy pouze vaším dílem?

Zahrada je hlavně mým koníčkem, ale rozhodně nejsem na péči o ní sama. Větší děti pomáhají hlavně při sekání trávníku a ty malé „zahradničí“ každý den. Nejvíce je samozřejmě baví trhání kytiček, sklízení a zalévání. Letos jsme s dětmi zasázeli jahody do květníků a děti je pravidelně zalévaly. Sklizeň pro ně byla skvělou odměnou.

Čím vším se ve vaší zahradě ještě můžeme pokochat?

Zahradu máme obehnanou živým plotem. Převážně na ní najdete převislé a plazivé jehličnany jako jalovce, zakrslé borovice, tis. Dále trvalky, drobnokvěté keřové růže, hortenzie, kvetoucí cibuloviny jako například narcisy a tulipány. Samozřejmostí je bylinková zahrádka, kde mám snad vše co potřebuji v kuchyni – bazalku, petržel, mátu, pažitku, tymián, rozmarýn, majoránku a mnohé další.

Když mluvíme o bylinkách, vaříte ráda? Pro šestičlennou rodinu to musí být dosti náročné.

Já vaření jako dřinu určitě neberu, naopak vařím ráda. Kuchyně je moje teritorium. Když si potřebuju „zavařit“, tak si stoupnu ke sporáku a navařím třeba tři hlavní chody, dvě polévky a k tomu navíc nějaké pomazánky a saláty. Manžel se vždy směje a ptá se, jak velkou návštěvu čekám.

Jaké jídla jsou u vás doma „in“?

Výběr polévek nechávám na dětech. Mají rády hlavně hovězí vývar s knedlíčky, gulášovou polévku, zelňačku a kulajdu. Kromě polévek vařím převážně klasická česká jídla. Z omáček vede rajská, koprová, pak segedínský guláš, svíčková, kuře na paprice a samozřejmě vepřová pečeně se zelím, králík pečený na cibuli a česneku nebo kachna s medem.

eva 1

 

Přes to všechno nejste typická maminka na mateřské, ale máte mnoho dalších aktivit.

Těžko říci, co si představujete pod typickou maminkou na mateřské. Já jsem měla při dětech vždycky nějaké další aktivity, ale myslím, že takových žen je dnes už většina. Já jsem se třeba „namočila“ do pojišťovnictví, což pro mě byla původně práce, o které jsem byla přesvědčená, že jí nikdy dělat nebudu. A dělám ji do dneška. Nějak se stalo, že mě začala bavit (smích). Jeden čas jsem také prodávala kosmetiku. Nějak jsem nechtěla, aby se celý můj život smrsknul jen na vycházky na pískoviště, praní a žehlení prádla. Chtěla jsem být alespoň trochu nezávislá.

Vy jste moc skromná. Například o vás vím, že spolupracujete s motolskou nemocnicí…

Moje dcera Anička se narodila předčasně císařským řezem a k tomu s dvakrát omotanou pupeční šňůrou okolo krku. To jsem se ale dozvěděla až druhý den, kdy jsem se probudila z narkózy. Dostala jsem doslova ledovou sprchu. Tehdy za mnou přišel pan doktor Černý, nynější primář, a začal mi vysvětlovat, že to nebude v pořádku, že bude potřeba absolvovat všechna neurologická vyšetření a že se pak ukáže, o jakou vývojovou vadu by se mohlo jednat. To byl absolutní šok, protože do porodu vše probíhalo naprosto v pořádku, takže jsem nedokázala pochopit, jak může být něco špatně. Nicméně se po třech dnech dcera probudila ze spánku, do sedmého měsíce jsme pak cvičili Vojtovu metodu, prošli jsme všemi neurologickými vyšetřeními a nakonec se ukázalo, že Anička všechno dohnala.
A touto zkušeností vlastně začala i spolupráce s Nadačním fondem „N“,který zajišťuje lepší start do života předčasně narozeným dětem a k níž mě pan primář Černý přizval. Když totiž člověk vidí příběhy těch dětí, které neměly to štěstí jako Anička a s nimiž se to potáhne celý život, rád udělá cokoliv. Pro mě je to osobně jedna z věcí, která mi dává pocit, že můžu být nějak užitečná.

V čem konkrétně pomoc nadačního fondu N spočívá?

Když na neonatologii vidíte miminka, která se vejdou do dlaně a která umí lékaři a sestřičky doslova vypiplat, nezbývá než vyseknout hlubokou poklonu a mít v srdci velkou pokoru a obdiv. A tak se jim tu práci snažíme maximálně ulehčit tím, že seženeme prostředky na nákup drahých přístrojů, jako jsou ventilátory, inkubátory, ale třeba i elektrické odsávačky. Technika se neustále vyvíjí, a tak bychom si moc přáli, aby měli k dispozici tu nejmodernější. Chceme také zajistit i ty drobné maličkosti, jako jsou plínky, ubrousky, protože jsou samozřejmě i maminky, které mají hlouběji do kapsy. Ta situace není lehká pro žádnou maminku, která na tom oddělení je, a tak chceme, aby se tam alespoň cítily co nejlépe a nic jim nechybělo. Například v červnu jsme uspořádali Nedonošený piknik, který se konal na Ladronce, kde se rodiče těchto dětí mohli sejít a popovídat si, zatímco si jejich děti užívaly program.


Když tedy zrovna nepracujete, jak trávíte volný čas?

Hlavně pohybem - jízda na kole, občas kolečkové brusle, plavání, procházky s dětmi. V zimě si užíváme na horách. Taky se zajímám o degustaci piv, ke které jsem se dostala přes p. Zbyňka Holana, což je opravdový odborník přes různé druhy piv a minipivovary. Vždy nám vysvětluje, jak je dané pivo kvašené a čím je zvláštní a zajímavé.

Jaké máte plány do budoucna?

Hlavně se věnovat co nejvíce dětem a také nadačnímu fondu N. Shánět sponzory na koupi nových přístrojů a také se chci během podzimu vrátit ke svému povolání, alespoň na 3 dny v týdnu.

www.nadacnifondn.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Já rád hraju všude, ale všechna ta místa, kde vystupujeme, mají něco do sebe, říká bubeník Libor Školný

libor perexV otrokovické rockové kapele GAIA je její bubeník Libor Školný největším srandistou. Jeho smysl pro humor je pověstný a nakažlivý. Civilním povoláním je zlínský rodák svářeč - zámečník, ale k muzice má blízko už odma...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

K práci ve studiu jsem přistupovala s pokorou, nadšením a zodpovědností, říká Markéta Z.

marketa perex 200I když má za sebou několik muzikálů, roli Vandy v televizním seriálu Ulice nebo zpívání s kapelou Boom! Band, obrovský prostor dostala zpívající herečka Markéta Z. právě na albu Bosa, které pro ni v...


Literatura

Čajová dívka z Kolibříkové ulice – síla pouta matky a dcery

Lisa SeeŽádná náhoda, žádný příběh. Tuto větu opakuje matka Li-jen už po mnohokráte. Li-jen vyrůstá daleko od civilizace, v horském kmeni Ankhu v Číně, jejichž obživou je sběr čaje. Každé ráno se její kmen – v...

Divadlo

Muzikál Doktor Faust odtajnil kostýmy a jde do finále

doktor faust 200Muzikál Doktor Faust je nový, původní, český, muzikál autorů Vojtěcha Adamčíka a Jana Batysty, o kterém se mluví již několik měsíců. V repertoáru jej bude mít Divadlo Na Maninách, kde 22. září 2022 bude mít světovou premiéru. Ještě předtím ...

Film

Seriál Černobyl vzbuzuje emoce diváků

serial-cernobyl-cernobyl-clanokWSpolečnost HBO uvedla 5 dílnou minisérii s názvem Černobyl, která okamžitě zaujala vysokou sledovanost a zájem široké veřejnosti.

 

 ...