Ředitel Klášterních hudebních slavností: „Již se nebojím.“

Ředitel Klášterních hudebních slavností: „Již se nebojím.“

Tisk

Roman Janku 200Rozhovor s Romanem Janků, ředitelem hudebního festivalu, který neúnavně pořádá v srdci Jeseníků již 15 let. Letos má od 27. června do 13. září na programu symbolických 15 koncertů. Vystoupí mimo jiné světová harfistka a patronka festivalu Jana Boušková spolu s houslistou Josefem Špačkem, nejlepší hornista světa Radek Baborák či rezidenční soubor festivalu Musica Florea.


Na úvod provokativní otázka, pane řediteli. Bojíte se?

Ne, letos se již nebojím. Po zkušenostech z loňského roku jsme všichni otrlejší, akčnější, připraveni pružně reagovat na situaci a dělat i radikální změny. Loni jsme byli přeci jen šokově paralyzováni.

Co Vás přesvědčilo, uspořádat festival i v tak nejistých podmínkách?

Neuspořádat nic nebo festival letos zrušit úplně by bylo velice jednoduché, ale fatální. Takové rozhodnutí se bere zpátky velice těžce. Já naopak vnímám, že mám ke společnosti jisté závazky. Kdysi jsem začal pořádat koncerty a musel si získat důvěru lidí na různých úrovních. Přesvědčit je, že to myslím vážně a že to, co nabízíme, je životaschopné, maximálně kvalitní a jedinečné. 15 let existence tak velkého festivalu je rozhodně závazkem.


Na druhou stranu existují současná omezení, které kultuře neprospívají. I proto jsem součástí jedné pracovní skupiny, která se snaží s ministerstvem kultury komunikovat podmínky, za kterých by se mohly koncerty v létě konat. Jsem přesvědčen, že lze najít konsenzus, abychom mohli přivítat publikum na živých koncertech, a přitom je neohrožovat na zdraví. To vše musí vykomunikovat ministerstvo kultury s ministerstvem zdravotnictví. My se v pracovní skupině snažíme nabídnout pohled pořadatelů na podmínky a jejich reálnost.

Můžete tedy shrnout, jaké jsou nyní (v dubnu) vyhlídky konání kulturních akcí?

Shrnuje se velice těžce, protože na veřejnost mnoho informací neproniká. Ministerstvo kultury oznámilo, že Česká filharmonie a Pražské jaro budou pilotně zkoušet hrát pro publikum, které bude očkované. Žádné konkrétní informace, jak to bude probíhat, jaké další podmínky pro takový koncert budou vyžadovány. Nevíme tedy nic. Nicméně jsem výše naznačil, že není již možné nečinně čekat, takže jednáme.

Můj osobní názor je takový, že v létě již budeme moci publikum do sálů pozvat. Můžeme zohlednit proočkovanost populace v daný moment, akceptaci čerstvých PCR nebo antigenních testů, sníženou kapacita sálů, rozestupy mezi místy v publiku, pravidelné větrání, dezinfekci, ochranu úst a nosu. To jsou naše vyhlídky na léto.

Myslíte si, že opatření poznamenají pohodu na koncertech?

Z loňských zkušeností si troufnu říci, že ne. Stále si myslím, že živý koncert žádný online přenos nenahradí. A pokud přesvědčíme lidi, že děláme maximum pro ochranu jejich zdraví, věřím v pohodovou atmosféru na všech koncertech.

Jak to vidíte, přijdou lidé na koncerty nebo se budou bát?

Záleží, jak se situace bude vyvíjet. S mnohými opatřeními v současnosti nelze souhlasit, mnohé zase smysl dávají. Pokud budeme jako pořadatelé jasně deklarovat podmínky, za kterých se koncerty budou moci uskutečnit, a budeme je mít podpořeny z ministerstva zdravotnictví, tak nevidím důvod se bát.

Děkuji za rozhovor a přeji, ať se festival povede.

Roman Janku 1

KLÁŠTERNÍ HUDEBNÍ SLAVNOSTI 2021

Festival KLÁŠTERNÍ HUDEBNÍ SLAVNOSTI si za 15 let fungování našel cestu k tisícům diváků a je nedílnou součástí kulturního léta v Olomouckém kraji. Letos od 27. června do 13. září uvede 15 koncertů.

Rezidenční soubor festivalu Musica Florea uvede na zahajovacím koncertu díla Antonína Reichenauera a jeho současníků a závěrečný večer pak věnuje konfrontaci Oratoria Václava Horálka s Requiem W. A. Mozarta.

Mezi skutečné hudební lahůdky bude letos patřit vystoupení patronky festivalu harfenistky Jany Bouškové s koncertním mistrem České filharmonie Josefem Špačkem v dřevěném kostelíku v Maršíkově.

Vůbec poprvé festival zavítá do klášterního kostela v Bílé Vodě a hned se světovým hornistou Radkem Baborákem. V Jeseníku se odehraje barokní opera Endymio včetně originálních kostýmů a kulis. Varhany v klášteře Na Hedeči rozezní Waclav Golonka. Kostel ve Šternberku bude hostit soubor Czech Enseble Baroque. Znovu ožije unikátní Tančírna v Račím údolí projekty nespoutané Gabriely Vermelho a mužského vokálního kvarteta Q VOX. Nádvoří zámku Velké Losiny ozáří světelná show s hudbou Clarinet Factory. Osvěžení přinese swingový Orchestr Ježkovy stopy v Rapotíně, multižánrové Bardolino ve Šternberku a fúze klasické hudby s folklórem FolkloreClassic v Loučné nad Desnou. Vzpomínce na Václava Havla bude věnován pořad Dopisy Olze v podání harfistky Zdeňky Šolcové, mezzosopranistky Evy Garajové a herečky Valérie Zawadské. Do Karlovy Studánky přiveze Ensemble Lucis Vivaldiho Čtvero ročních dob.

roman janku2

Více informací: www.klasternihudebnislavnosti.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Lukáš Kovanda: „Ekonomie? Především věda o lidech a jejich rozhodování!“

Kovanda foto200Popularizátoři ekonomie a světa financí úspěšně bourají mýtus, že tato oblast je nuda a „suchařina“. K oblíbeným autorům patří Lukáš Kovanda. Jeho stravitelné a svižné texty se dobře čtou v kavárnách nebo při cestování ve...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

S paní Jarmilou se hezky »pracovalo« i výborně »kamarádilo«

Hlasatelka 200Televize provází náš život víc jak šedesát let. Tato fascinující instituce prošla řadou etap, stále se vyvíjí. Mnohé profese zanikly, nové vznikají. Právě tohoto tématu se dotýká kniha Daniela Růžičky, v které první televizní hlasatelka J...


Literatura

Divoké papíry od Marosi di Giorgio jsou malba textem

Divoké papíry

Marosa di Giorgio (1932-2004) byla Uruguayská poetistka a novelistka. Je považována za jednu z nejznámějších literárních hlasů Jižní Ameriky. Její styl psaní je velmi expresivní a metaforický. Využívá prvky surrealistické i...

Divadlo

Asanace neví, co chce svým divákům říct
ImageAsanace v pražském Divadle Na zábradlí je prvním jevištním ztvárněním jedné z her Václava Havla, kterého se autor nedožil. S inscenačním týmem ale i přes svůj vážný zdravotní stav spoluprac...

Film

Za láskou šli by světa kraj

cirque 200Cirkus ve snové vizi. Tak by se dal nazvat projekt dvou režisérských es Jamese Camerona a Andrewa Adamsona, kteří spojili své síly s jedním z nejlepších světových cirkusů Cirque du Soleil. Film Cirque du Sol...