I když to tak nevypadá, jsem v podstatě velký introvert, říká zpěvák a muzikálový herec Radim Schwab

I když to tak nevypadá, jsem v podstatě velký introvert, říká zpěvák a muzikálový herec Radim Schwab

Tisk

radim schwab perexMá za sebou slušnou řádku rolí v pražských muzikálech, ale v poslední době i několik koncertů, kde on je hlavní hvězdou. Ohromnou příležitostí předvést své kvality naplno se pro brněnského rodáka a absolventa JAMU Radima Schwaba stala titulní role v pražské verzi muzikálu Fantom opery. "Role Fantoma je velký mezník, splněný sen, jakých člověk zažije pár. Vzdávám se kvůli ní v podstatě všeho, jiné projekty jsem odsunul," tvrdí charismatický zpěvák, který vládne nejen velkým hlasem, ale rovněž vytříbeným hudebním vkusem. Následující rozhovor přiblíží jeho žhavou současnost i nejbližší a nejen umělecké plány.

 


S jakým ohlasem se setkal váš nedávný koncert v pražském Divadle ABC?

Diváci byli nadšeni, odměnili nás na konci velkým „standing ovation“. Stejný koncert jsme s velkým úspěchem reprízovali pro velký zájem ještě i v Městském divadle v Kolíně. Zároveň chystáme Mr. Muzikál 2016. Ještě teď mi lidé píší na stránky a moc se těší na můj další, tentokrát narozeninový koncert, který bude 18. července 2015 od 19 hodin na multikulturní lodi NIKÉ. Velmi si vážím toho, že se naše koncerty i v této obtížné době těší tak velkému zájmu.

 Jaký repertoár jste zvolil a co vaši hosté?

Zazněly hity současné muzikálové scény: The Phantom Of the Opera, Carmen, Mamma Mia!, Aida, Funny Girl, Šumař na střeše, Kleopatra. Zároveň si diváci vychutnali hity z muzikálů, které se již nehrají, ale stále je máme v srdcích jako West side story, Bídníci, Klíč králů, Dracula, Monte Cristo, Excalibur...
Vystoupilo několik skvělých hostů: Ilona Csáková, Leona Qaša a taneční skupina IF, která doprovodila některá čísla. Překvapením koncertu byla i moje skvělá kolegyně, Christine z muzikálu Fantom opery, Michaela Gemrotová.

Kapela, která vás doprovázela, se objeví i na dalších koncertech?

Měli jsme to štěstí, že nás mohl doprovodit orchestr vynikajícího dirigenta Michala Macourka, který zároveň diriguje Fantoma opery v Goja Music Hall v Praze. Opravdu moc si této spolupráce vážíme a zároveň bychom rádi navázali i na spolupráci s orchestry Václava Hybše, Gustava Broma nebo Ester Godovské, se kterými jsme již úspěšně hráli.

radim schwab 1


Kde všude v nejbližší době vystoupíte?

Moc se těším na „one man show“ Mistero Buffo, která proběhne 29. května 2015 od 18 hodin v Divadle Semafor. Jedná se o představení ironicko-groteskního druhu, jehož autorem je italský dramatik, nositel Nobelovy ceny, Dario Fo. Toto představení je pro mne velkou výzvou a zároveň je to obrovská zodpovědnost, protože v něm hraji pětadvacet různých postav. Zkoušeli jsme ji několik let s Alenou Ambrovou, vynikající herečkou a režisérkou Divadla Husa na Provázku.

Jak hodnotíte vaši účast v muzikálu Fantom opery? Co kolegové, produkce? Vše v pohodě?

Fantom opery je nádherné dílo, které si zaslouží velkou pozornost. Děkuji panu producentovi Františku Janečkovi, že mě do role obsadil. Myslím, že je to celé jako velký stroj, který skvěle funguje ve všech svých částech. Ať se podíváte kamkoliv, vše je perfektní. Někteří kolegové jsou skvělí a už se moc těším na léto, to se dva měsíce neuvidíme.

To ale není vaše první muzikálová role...?

Není a už bych to snad ani nespočítal. Těch rolí může být něco přes dvacet… Jednu dobu jsem hrál souběžně v deseti projektech zároveň, což byl docela mazec… Ale teď je to skvělé, Fantom je hit! Chci se věnovat hlavně tomuto projektu a dát do toho všechno! Život letí šíleně rychle a chci si užít každé představení. Za pár let může být všechno jinak.

Divadelní prostředí vám vyhovuje?

Ani ne, ale mám rád divadlo jako takové. Jsem v podstatě velký introvert, i když to tak nevypadá a ožívám až na scéně.

Máte za sebou debutové album Amoroso, ale už to jsou dva roky, co vyšlo. Chystáte v tomto směru nějakou novinku?

Ano chystáme nové album, kvůli nedostatku času to stále odkládáme. Mělo by vyjít zhruba za rok. Bude plné nádherných melodií. Moc se na to těším. Jednu píseň nám slíbil otextovat pan Jiří Suchý, už je hotová. Další se píší.

radim schwab 2


Nějaký zajímavý duet náhodou nechystáte?

Duetů není nikdy dost, jeden z dalších projektů by měl být právě „Duety“, nechte se překvapit...

Jak obvykle relaxujete a kde a s kým hodláte strávit blížící se prázdniny?

Sestra žije v Itálii a má tři skvělé děti. Docela rád bych tam jel, alespoň na pár dní. Jinak na relax moc času není, od premiéry Fantoma jsem se prakticky nezastavil… Ale když už volno je, rád zajdu i na párty, prostě pořádnej reset! Pak se neznám a hurá i na afterparty až do rána… Pravda ale je taková, že moc si takových povyražení dovolit nemůžu, je to spíš vzácnost, když se takto urvu. To pak stojí za to...


Foto archiv Radim Schwab


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Exkluzivní rozhovor s Káčou Černou, talentovanou stvořitelkou Feny Art!

bodypaint perexTato sympatická třiadvacetiletá Plzeňačka se dosud věnovala především kresbám a malbám portrétů. Ovšem to nebylo zdaleka to jediné, čemu se tato umělkyně upsala. Její značka se otiskla i do látky. Kus Feny Artu si tedy člověk nemusí jen pov...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

S paní Alicí Koškovou o celostátní anketě "SUK - čteme všichni"

suk perexKterou knihu vydanou v roce 2013 vyberou čtenáři jako nejlepší? To se můžeme zatím pouze dohadovat. Hlasování je v plném proudu a ještě chvíli nás nechá všechny napjaté. Anketa „SUK – Čteme všichni“ je celostátní anketo...


Literatura

Hra na lež

lez200Tak pěkně tenhle příběh začal. Dvě spokojené rodiny, cíle, plány, radosti i běžné starosti. Mít doma dospívající dceru není vždycky jednoduché. Každá má svoji povahu a chová se tak, jak je jejímu věku přiměřené. Ale ruku na srdce – v období puberty se obča...

Divadlo

Zlínu se „hra her“ povedla

hamlet 200Shakespearův Hamlet je jedním z nejvýraznějších představení 73. sezóny Městského divadla Zlín a také jí dal motiv v podobě otázky být či nebýt. Jedná se o jednu z 11 premiér, kterou si zlínští diváci mohou vychutnat.

...

Film

Jak se hudební aktivity stávaly součástí literární i filmové tvorby

Kapitoly z filosofie nove hudby perexNová kniha, kterou vydala Univerzita Karlova v nakladatelství Karolinum, nese trochu odstrašující název KAPITOLY Z FILOSOFIE NOVÉ HUDBY. Ale naštěstí nevyžaduje ani odbornou hudební průpravu, ba...