Domácí mazlíčci Pavlíny Jirákové

Domácí mazlíčci Pavlíny Jirákové

Tisk

pepik perexProtože je nás v redakci mnoho, kdo máme rádi zvířata, rozhodli jsme se, podělit se s vámi o naše zážitky s domácími mazlíčky. Na stránkách Kultury21 tak již představily svá zvířátka Jana Semelková a Jaroslava Krejčová, fotografie dala k dispozici Jana Beranová a nyní vás seznámí se svými zvířecími láskami Pavlína Jiráková.

 

Již odmala jsem byla to typické „zvířátkové“ dítě, které rodiče táhlo spíše než do hračkářství do zverimexu, maximálně tak do trafik a papírnictví, kde jsem utrácela své kapesné za pohlednice koní a psů. Vysněného psa mi rodiče nikdy nedovolili, ač jsem to zkoušela přes sliby, prosby, až po citové vydírání.

Když mi bylo sedm let, podařilo se mi rodiče přesvědčit, aby mi pořídili papouška. Tak se členem naší rodiny stal žlutý sameček andulky, kterého jsem pojmenovala Pepík. Pár slov se naučil, veškerá má snaha o rozšiřování slovníku ale přišla vniveč v okamžiku, kdy jsme před domem odchytili uprchlého samečka andulky. „Moji kluci“ na sebe ze svých klecí vzájemně pokřikovali, vyprávěli si, nadávali si po papouščím, lidská slovíčka v Pepíkově slovní zásobě se stala minulostí. A slovník se Pepíkovi neobnovil ani tehdy, kdy se Matýskovi podařilo znovunabýt svobody, a uletěl nám. Pepík se dožil úctyhodného stáří 8 let.

Ač se pes nikdy nestal součástí naší rodiny, štěstí se na mě usmálo a já měla možnost stát se alespoň venčitelkou. Když mi bylo dvanáct let, pořídili si sousedé fenku kokršpaněla. Já, stydlivá holčina, jsem dlouho sváděla vnitřní boj, než jsem se poprvé odhodlala zazvonit a požádat o vypůjčení Bobiny. Pak už se z nás stala známá dvojka a já si užívala nádherného pocitu, že mě na procházkách doprovází pes.

pepik

Vždy jsem spíše tíhla ke zvířatům chlupatým, než k opeřencům či šupinatcům. Prvního svého chlupáče, samičku morčete, jsem dostala od svých kamarádek k patnáctým narozeninám. Zvířecí mazlíček, se kterým jsem strávila největší kus svého života, byl sameček králíka Mates, kterého jsem si nadělila jako odměnu za úspěšně složenou maturitu. Nebyl to klasický zakrslík, v dospělosti vážil přes 3 kila, za což vděčil mojí mamince, protože ta vyniká schopností vykrmit jakéhokoli zvířecího i lidského jedince. Matýska jsem denně pouštěla z klece, jeho potřebu hlodat a okusovat odnášely především třásně na koberci a stěna v mém pokoji. Náhodou jsme zjistili, že Matesovi chutnají banány. Neměli jsme odvahu mu je kvůli možným zdravotním komplikacím dávat často, ale pokud už jsme se mu rozhodli banán naservírovat, celá rodina jsme se bavili jeho spokojeným mručením a hlasitým mlaskáním. Mates se dožil úctyhodného věku 10 let.

V současné době naši domácnost obývá sameček andulky, kterému jsme vybrali jméno šlechtické Lojza von Hrádek na Vlárské dráze, a nedávno přibyl mladý sameček morčete, jenž zdědil jméno Franta po svém předchůdci.

Foto: Pavlína Jiráková


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Marie Rottrová: „Zpíváním jsem si vždy naplňovala vlastní touhy“

rottrova 200Marie Rottrová oslavila 13. listopadu letošního roku životní jubileum, osmdesáté narozeniny. Při té příležitosti vydal Supraphon vinylovou podobu alba Lady Soul 14x / 1970-2021. V následujícím rozhovoru zpěvačka vzpomíná na své začátky, na c...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Evropský parlament se chystá zabít svobodné fotografování

EPfotografovani perexV dnešní době fotografických portálů, kam každým dnem proudí tisíce fotografií, se již považuje za samozřejmé, že rozdíl mezi vyfocením a zveřejněním obrazového díla se mnohdy stírá. Zmáčknete s...


Literatura

Češi 1992 aneb jak Mečiar s Klausem rozdělili stát

cesi 200V dalším pokračování devítidílné komiksové řady tzv. „Českého století“ od roku 1918 do roku 1992 se autor Pavel Kosatík, tentokrát spolu s výtvarníkem Danem Černým, věnuje zatím poslednímu klíčovému okamžiku našich moderních dějin, tj. rozdělení bývalé...

Divadlo

Jaká pravidla má hra o moc? Žebrácká opera Divadla DISK

Zebracka opera perexBlíží se prezidentské volby a bohatý a vlivný Jareš (Matěj Polák) doufá, že by je mohl vyhrát. Přízeň lidu je ale nejistá, a tak musí Jareš udělat všechno pro to, aby si své vítězství pojistil. Neobejde se to však bez nekalý...

Film

Zákruty filmové kolektivizace

altKdyž se na televizní obrazovce izolovaně vynoří nějaký film, zpravidla bývá pro nezasvěceného diváka obtížné zařadit si ho do přiměřeného kontextu, vnímat jej jako určitý korálek umístěný na dlouhé vývojové škále. Týká se to rovněž kolektivizačního drama...