John Cleese v novém kabátě

John Cleese v novém kabátě

Tisk

rodina200Nakladatelství XYZ po letech znovu vydává knihu s přiléhavým názvem Rodina a jak v ní zůstat naživu. Průvodci rodinnými vztahy z hlediska psychologie jsou John Cleese, slavný komik legendární skupiny Monty Python a jeho dlouholetý přítel Robin Skynner. Vysvětlují společně, jak se vyvíjí člověk a co na jeho cestě může být překážkou.

 

 

 

Přestože skupina Monty Python je pověstná svým humorem a i přebal knihy a snad i název slibují, že by mohlo jít o zábavné povídání, legrace to v devadesáti devíti procentech rozhodně není. Spíše sonda do hluboce zakořeněných rodinných problémů, které se na sebe navalují po generace.

Pozitivní zprávou však je, že získáte odpovědi, kde se tyto problémy tvoří a jak nad nimi vyzrát, pokud si přiznáte, že je tu jakýsi nedostatek, který potřebuje bližší zkoumání.

Jedním z nejzajímavějších experimentů, který Robin Skynner při svých terapiích používá je ten, při kterém se setkají v místnosti úplně cizí lidé a mají za úkol si k sobě bez mluvení najít protějšek. Tento nově vytvořený pár má pak za úkol k sobě najít ještě druhou dvojici. Přestože se tito lidé potkávají poprvé, spojí se do skupiny spolu ti, kteří po rozhovoru zjistí, že mají mnoho stejných zážitků z rodinné historie a zázemí. Přitáhnou je k sobě skryté vibrace. Je to dost překvapující a záhadná věc. Více o této metodě a jaký mají společné vibrace vliv na výběr partnera a další soužití najdete v představované knize.

Vztahy rodičů k dětem, vztahy mezi partnery dle dlouholetých zkušeností z psychologické praxe Robina Skynnera vycházejí z opakujících se vzorců. Někde při výchově a rozvoji dítěte nastane problém, který už ale prožívali s velkou pravděpodobností i jeho rodiče a prarodiče. Naštěstí je možné tuto chybnou fázi najít a vyřešit. Jde ale o práci celé rodiny, obvykle nestačí jen vůli jednotlivce.

Jak už bylo napsáno, kniha je zajímavá svým tématem. Najdete v ní spoustu překvapivých informací a možná v ní najdete na vaši dlouholetou otázku - proč se mi děje zrovna tohle a jak z toho ven. A i když se pánové ve svém rozhovoru snaží o přátelskou atmosféru, téma je tam závažné, že téměř každý vtip zapadne. Pořád ale platí, že budete na stránkách žasnout, jak to s tím naším životem vlastně je a co všechno nás už jako miminka mohlo ovlivnit.

 

rodina


Rodina a jak v ní zůstat naživu
Autor: John Cleese, Robin Skynner
Žánr: poznání, vzdělání, partnerské vztahy
Vydáno: 2018
Nakladatelství: XYZ
Počet stran: 376
Hodnocení: 80 %
Foto: www.albatrosmedia.cz

http://www.albatrosmedia.cz/tituly/43667212/rodina-a-jak-v-ni-zustat-nazivu/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Můj luxusní koníček

r„Kdyby mi někdo před pár lety vylíčil, kam všude se s fotoaparátem podívám, že budu kvůli focení vstávat před svítáním a dobrovolně vláčet batoh plný objektivů, vysměju se mu. Proč podstupovat takové nepohodlí, když je tolik jiných, kteří mi krásy světa zpros...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

31. ročník Plavecké soutěž měst proběhne ve středu 5. října v 35 bazénech po celé ČR

plavec perex(TZ – 4. 10. 2022, Praha) Již zítra, 5. října 2022, rozčeří hladinu 35 bazénů naší republiky účastníci Plavecké soutěže měst. Do organizace této akce, kterou pořádá Česká asociace Sport pro všechny za podpory České unie sportu, projektu Tipsport –...


Literatura

Být druhá je vždy nebezpečné

at zemre200V nakladatelství Metafora vyšel další thriller oblíbené britské spisovatelky Sarah Pinborough. Ta je význačná různými dějovými zvraty a není divu, že je s ní spojen hashtag neprozraďte konec.

 

...

Divadlo

Nahlédneme pod pokličku herectví

Herectvi 200S herci se setkáváme všude, na divadle, v kinech i při pohledu na televizi. Někdy nás uchvátí bezprostředností i uvěřitelností své práce, jindy jen kroutíme hlavou, neschopni přijmout nabídnutý produkt. Někdy se kolem herectví vytváří převtěl...

Film

Proměny filmového vyprávění

film perexPro vnímavější diváky narozené dříve než v 80. letech nebývají vrcholem filmového umu ani tak ohromující trikové efekty a formálně bezchybná klipovitá vypravěčství, nýbrž soustředěná výpověď o světě, v němž žijeme. Filmaři se odjakživa pokoušeli "něc...