Balvín slíbil ekonomickou analýzu sloučení Státní opery s Národním divadlem

Balvín slíbil ekonomickou analýzu sloučení Státní opery s Národním divadlem

Tisk

200operaMinistr Jiří Balvín potvrdil, že sloučení Státní opery s Národním divadlem považuje za špatný krok, a kdyby k tomu měl mandát, zařídil by prý rozdělení scén téměř ze dne na den, jako ministr v demisi se k tomu však necítí oprávněn. Zároveň slíbil zadá zpracování ekonomické analýzy dopadů sloučení obou scén. Po jednání ministra se zástupci Státní opery Praha to uvedla exposlankyně Kateřina Klasnová (VV), která společné setkání domluvila a zúčastnila se jej.

 

Podle Kateřiny Klasnové je veřejným tajemstvím, že sloučení Státní opery s Národním divadlem se prodražilo. Za ministrem kultury přišli s Kateřinou Klasnovou Michaela Svobodová, členka sboru Státní opery Praha, a Richard Rokos, také člen sboru a zároveň prezident Unie profesionálních zpěváků. Doprovázel je nezávislý operní manažer Richard Kolář.

opera

„Ministr v demisi se domnívá, že nemá mandát zasáhnout tak silně, aby nařídil osamostatnění obou scén. Vyjádřil se však, že koncepci oddělení připraví pro svého nástupce. A zadá také ekonomickou analýzu dopadů sloučení Státní opery Praha a Národního divadla. Pak bude fakticky prokázáno, že sloučení nebylo úsporou, ale naopak razantním navýšením nákladů. Tuto analýzu i s koncepcí rozdělení bude mít k dispozici nový ministr kultury a já doufám, že ať to bude kdokoli, proces takzvané transformace okamžitě zastaví a vrátí,“ řekla po jednání Kateřina Klasnová, která se situací kolem dvou pražských scén dlouhodobě zabývá.

Připomněla, že stále ještě neexistuje koncepce takzvané transformace, přestože proces slučování započal již exministr Jiří Besser (TOP 09). Jedním z témat schůzky bylo nedávné odvolání sbormistra Státní opery Tvrtka Karloviče a jeho nahrazení sbormistrem Národního divadla Pavlem Vaňkem, který se tak stal sbormistrem obou scén.

„Vedení Národního divadla vůbec neuvedlo žádné umělecké pochybení, jejich jediným důvodem bylo, že Karloviče prostě nechtějí. Přitom Karlovič je považován za vynikajícího sbormistra. A odvolat jej ke konci listopadu v době, kdy připravujeme lednovou premiéru Wagnerova Tannhäusera, je vysoké riziko. Nový sbormistr Vaněk přípravu těžko může zvládnout," varovala ministra Svobodová

Ilustrační foto: operaplus.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Pozor na žihadla aneb Vidíš-li vosu, nehýbej se

hous 200Že i něžné pohlaví umí jít za svým hlava nehlava, a třeba i za hranici zákona, o tom vypráví kniha šestnácti krimipovídek Evy Houserové, která právě vychází v nakladatelství JaS.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Drony nad mokřadem v Cholupicích a snímkování melioračních zařízení

Dron perexDrony nad mokřadem v Cholupicích nedávno již podruhé vzlétly, aby snímkovaly přítomnost a rozsah melioračních zařízení v místě mokřadu i okolních polí.

 

...

Z archivu...


Literatura

Karty skryté moudrosti: Máte odvahu k výkladům?

Colette Baron-Reid tarotPředstavte si, že ještě před vznikem písma vytvořily prastaré národy božské spojenectví lidí a mystických skrytých říší, které tvoří most mezi světy přírody a ducha a udržuje harmonii a rovnováhu. Tímto spojenectví...

Divadlo

Ženy na pokraji nervového zhroucení: Nový muzikál v divadle JAMU, na scéně v Orlí ulici, v Brně

zeny na pokraji 200Divadelní fakulta Janáčkovy akademie v Brně má vlastní muzikálovou scénu, kterou jim může kdekdo závidět. Na představení si mohou studenti vyzkoušet před publikem své dovednosti, pedagogové úspěšnost svého vedení, no je to prostě t...

Film

Nevěstinec (Vzpomínky z domu lásky) aneb prostitutky nesuďme příliš přísně!

nevestinec 200Francouzský film „Nevěstinec“ režiséra Bertranda Bonella není novinkou. Promítal se již v roce 2011 a promítá se dál ve filmových klubech. Sáhla jsem tedy po DVD, které vyšlo letos v edici Náročného ...