
A teď vysvětlit název článku. Drsně – autoři si totiž nedávají moc pozor na jemnocit čtenářů a pro hrubší slovo nejdou daleko. Je to netradiční, vtipné, i když se u některých výrazů až moc často opakují. Vegansky – to je zřejmé, v kuchařce jsou zařazena jídla, která jsou uvařena pouze z rostlinných ingrediencí. Po mexicku – největší část zařazených receptů je převzata z mexické kuchyně (tacos, burritos, chilaquiles, salsy atd.) a upravena do veganského stylu. Proto se mohou radovat ti, kteří se rozhodli pro veganství, ale byli milovníci tradičních mexických pokrmů – teď už budete vědět, jak na to.
V kuchařce najdete snídaně, dezerty, velká i malá jídla, polévky nebo jídla z jednoho hrnce (jak píšou autoři: „plná prdel takový ty domácí pohody“). Vcelku netradičně pojímají například snídaně – tacos s fofu směsí nebo snídaňová miska s hnědou rýží. Najdete zde ale i klasiky jsou lívance nebo kaše, cereální tyčinky a recept na domácí granolu, který už jen podle popisu vypadá fakt světově.
Autoři ještě přidávají pro kuchaře-začátečníky informace o základních znalostech, aby vaření co nejvíce usnadnili. Nikdo by se tedy neměl bát to zkusit. Kromě toho, že jsou jídla veganská, je dán důraz na to vařit ze základních surovin – žádné konzervy, předvařená jídla, instantní zabijáci. To na kuchařce oceňuje i světoznámý kuchař Jamie Oliver, jehož doporučení najdete na zadním obalu knihy. Většina ingrediencí je u nás běžně dostupná, našla jsem snad jen tři položky, které bychom u nás asi těžko v obchodech našli.
Tak co, pustíte se do výroby mangového kari, ananasové guacamole, Caesar salátu s mandlemi nebo enchiladas s náplní ze sladkých brambor a černých fazolí? Zní to dobře, že? Věřím, že z kuchařské novinky budete mít také radost a bude chutnat i masožravcům.