Drsně, vegansky a po mexicku

Drsně, vegansky a po mexicku

Tisk
vegan 1Veganských kuchařek je na českém trhu stále víc a víc. A to je dobře, protože každý má možnost si vybrat svého oblíbence. Ať už je vegan, nebo chce ve svém životním stylu udělat alespoň pár změn. Blogerská dvojice Thug Kitchen tak dlouho experimentovala, až z toho vznikla kuchařka.
 
 

A teď vysvětlit název článku. Drsně – autoři si totiž nedávají moc pozor na jemnocit čtenářů a pro hrubší slovo nejdou daleko. Je to netradiční, vtipné, i když se u některých výrazů až moc často opakují. Vegansky – to je zřejmé, v kuchařce jsou zařazena jídla, která jsou uvařena pouze z rostlinných ingrediencí. Po mexicku – největší část zařazených receptů je převzata z mexické kuchyně (tacos, burritos, chilaquiles, salsy atd.) a upravena do veganského stylu. Proto se mohou radovat ti, kteří se rozhodli pro veganství, ale byli milovníci tradičních mexických pokrmů – teď už budete vědět, jak na to.
V kuchařce najdete snídaně, dezerty, velká i malá jídla, polévky nebo jídla z jednoho hrnce (jak píšou autoři: „plná prdel takový ty domácí pohody“). Vcelku netradičně pojímají například snídaně – tacos s fofu směsí nebo snídaňová miska s hnědou rýží. Najdete zde ale i klasiky jsou lívance nebo kaše, cereální tyčinky a recept na domácí granolu, který už jen podle popisu vypadá fakt světově.
Autoři ještě přidávají pro kuchaře-začátečníky informace o základních znalostech, aby vaření co nejvíce usnadnili. Nikdo by se tedy neměl bát to zkusit. Kromě toho, že jsou jídla veganská, je dán důraz na to vařit ze základních surovin – žádné konzervy, předvařená jídla, instantní zabijáci. To na kuchařce oceňuje i světoznámý kuchař Jamie Oliver, jehož doporučení najdete na zadním obalu knihy. Většina ingrediencí je u nás běžně dostupná, našla jsem snad jen tři položky, které bychom u nás asi těžko v obchodech našli.
Tak co, pustíte se do výroby mangového kari, ananasové guacamole, Caesar salátu s mandlemi nebo enchiladas s náplní ze sladkých brambor a černých fazolí? Zní to dobře, že? Věřím, že z kuchařské novinky budete mít také radost a bude chutnat i masožravcům.
 
vegan 1
 
Fuck(t) drsná veganská kuchařka/THUG KITCHEN: Eat Like You Give a F*ck by Thug Kitchen
Autor: THUG KITCHEN
Přeložila: Vanda Senko Ohnisková
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: JOTA
Rok vydání: 2017
Počet stran: 240
Hodnocení: 92 %   
Zdroj foto: www.jota.cz

 

Přihlášení



Banner

Vznešená vyrovnanost hvězdné kariéry Dagmar Peckové pokračuje i po 43 sezónách

Vypadá to, jako by dosáhla met, přetěžko posunutelných dál. Ve svém žánru si udržovala několik desítek let pozici, u níž jsme nikdy zcela jasně neodhadli, není-li právě tou první – podle čeho se určuje nejtalentovanější a nejúspěšnější česká pěvkyně v zahraničí. Přitom vznešená vyrovnanost umělecké úrovně Dagmar Pecková pokračuje i v době, kdy „sestoupila“ z mezinárodních jevišť a pódií, ale přitom je stále hvězdou.

Otřesné svědectví o morálce dnešní doby

Možná vám to bude znít nadneseně, ale takový dojem ve mně zanechalo čtení knížky „Férová práce“ Kim Scottové. Sice píše o Americe, nemyslím si však, že u nás to bude o mnoho lepší. Nevím, jak je to v Česku s platy, zda je mzda mužů tolik odlišná od mzdy žen jako tam, avšak sexuální morálka, podle zjištění poslední doby (případy Feri, Cimický nebo šetření na vysokých školách), je přinejmenším stejná.


Jan Melvil Publishing

Tapír

  • Tapír 3-2023
    4. května vtrhne do vašich trafik stádo nových Tapírů! Tentokrát nás cesty zavedou na africké  Safari, a u nás doma oslavíme 100let...
  • Tapír 2/2023
    Už se těšíte? My ano! Už 9. března (ano milé dámy, v den, kdy budete střízlivět z oslav MDŽ) vychází...
  • Slavíme 8 let
    Dne 22. 2. 2023 to bylo 8 let, co jsme vydali úplně první číslo Tapíra. Tehdy vycházel jen elektronicky.  ...
Banner

Hledat

Rozhovor

Iva Pekárková: „Pro předlohy postav knihy S orlem na zádech jsem tlumočila dva roky.“

Iva pekarkova200Iva Pekárková (* 15. února 1963, Praha) je je česká publicistka, prozaička a překladatelka z anglického jazyka. Autorka vystudovala přírodovědeckou fakultu v oboru mikrobiologie a virologie. Před tím, než školu dokončila, emigrovala do ...

Videorecenze knih

Anketa

Červen, Mezinárodní den dětí, Světový den hudby. Co pro vás hudba znamená, vnímáte ji od dětství?
 
Banner

Co se stane, když naše vnitřní dítě mrzne?

Mít nějaký životní plán. To je to, co starší generace očekává od svých potomků. Jasnou vizi, do detailů promyšlenou cestu, po které by šli. Potomkové však nic takového nemají. Ano, vědí, co nechtějí, ale není jim jasné, jak by vlastně se svým životem měli naložit. Důležité je ale pro ně pořádně se vůči rodičům vymezit. Tyto rozdíly v očekávání pak způsobují střet generací, ve kterém není ani vítězů, ani poražených. A někde v tom všem zmatku mrzne naše vnitřní dítě…


divadlodisk.cz

Čtěte také...

Biozahradničení není žádná věda a pomáhá přírodě

biozahradniceni 200Nakladatelství Kazda vydalo na podzim knihu Biozahradničení Základní kurz od odborníka Petera Berga, který je biologicko-dynamickým zahradníkem a hospodaří se svou rodinou na biodynamické farmě v oblasti trojmezí Německa, Francie ...

Z archivu...


Literatura

Vařte s Nejsnadnější kuchařkou na světě

nejsnadnejsi kucharka perexV dnešní době se stává trendem odklon k jednoduchosti a důkazem je i tato nová kuchařka Simplissime s podtitulem Nejsnadnější kuchařka na světě, kterou vydalo nakladatelství Mladá fronta.

Divadlo

Večeře bez servítků

pohreb-az-zitra 1 perexŠvandovo divadlo zve na večeři prostřednictvím hry Pohřeb až zítra, jejíž autorkou je Natalie Kocab. Na diváky čeká intenzivní zážitek plný ostrých slovních střetů opepřený složitou situací jednotlivých členů rodiny zase...

Film

Karel Zeman a jeho kouzelný svět

zeman09Česká animovaná tvorba měla ve svých počátcích - zejména v 50. letech - dva mezinárodně uznávané velikány: v Praze Jiřího Trnku a ve Zlíně Karla Zemana. Oba posloužili komunistickému režimu jako svého druhu výkladní skříň, když skrze ně mohl tvrdit, jak št...