První sezona Centra stavitelského dědictví v Plasích odstartovala

První sezona Centra stavitelského dědictví v Plasích odstartovala

Tisk

plasy200Národní technické muzeum zahájilo letos v březnu první návštěvnickou sezónu Centra stavitelského dědictví Plasy. Veřejnost tak může zavítat do nově opraveného hospodářského areálu památkově hodnotného plaského kláštera, kde Národní technické muzeum na podzim 2015 dokončilo Centrum stavitelského dědictví Plasy a atraktivní formou představuje stavební historii a tradiční stavitelství od středověku do současnosti.

 

Stálá expozice stavitelství se nachází v budově bývalého pivovaru; prezentovány jsou zde materiály, konstrukce a stavební prvky z různých historických období. Část expozice je věnována soudobé architektuře.

V areálu hospodářského dvora je možné zažít práci v tesařské dílně, vyzkoušet si zručnost kováře, nebo se zúčastnit výpalu. Pořádají se zde programy pro různé stupně škol i setkávání odborné veřejnosti.

Národní technické muzeum převzalo budovy bývalého hospodářského zázemí kláštera v Plasích do své správy v roce 2008 ve značně zchátralém stavu. V rámci projektu spolufinancovaného z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj prostřednictvím Integrovaného operačního programu Národní podpora využití potenciálu kulturního dědictví realizovalo NTM ve dvou fázích obnovu hospodářského areálu – v první fázi od roku 2012 budovy bývalého pivovaru, sladovny a mlýna a v druhé fázi od roku 2014 obnovu hospodářského dvora.                                             

                                plasy

Národní technické muzeum otevírá Centrum stavitelského dědictví Plasy s cílem vést k úctě ke stavebnímu dědictví, zprostředkovávat hlubší porozumění stavební historii, předávat tradiční dovednosti a přinášet inspiraci a potěšení.

Hlavním cílem projektu realizovaného v letech 2009 – 2014 je technicky rehabilitovat a optimálně využít národní kulturní památku, areál bývalého cisterciáckého kláštera v Plasích (okres Plzeň-sever) a tím využít potenciálu tohoto významného kulturního dědictví.  To vše pod záštitou nové odborné instituce – Centra stavitelského dědictví (CSD) jako součásti subjektu Národního technického muzea.

Působnost Centra stavitelského dědictví je celostátní a je zacílená na potřeby tuzemské i zahraniční badatelské obce. Cílovými skupinami budou badatelé se zájmem o historické stavitelství, pracovníci památkových ústavů a orgánů památkové péče, studenti architektury, stavitelství, dějin umění a dalších historických oborů, architekti a stavitelé, řemeslníci zaměření na tradiční řemesla, pracovníci muzeí, eventuelně další odborná veřejnost a zájemci. Zároveň však je CSD přístupné i široké laické veřejnosti a formou stálé expozice věnované kráse a fortelu tradičních stavebních řemesel bude obor historického stavitelství popularizovat. Měl by tak být položen základ pro chybějící středisko výuky i celoživotního vzdělávání v jednotlivých dílčích oborech týkajících se především památkové péče.

 www.ntm.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Kärtsy z Waltari: „Publikum tady je jako z jiné planety!“ / „Audience there is from different planet“

waltari 200Finská skupina Waltari vystupuje v České republice poměrně často, nyní právě tuto sobotu na festivalu Masters of Rock ve Vizovicích. Co si o Češích a Finech myslí zpěvák Waltari Kärtsy si můžet...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Simpsonovi opět útočí na vaše mozkové závity!

bartova kniha 200V listopadu vydalo nakladatelství Jota další klenot ze sbírky o nejznámější animované rodince na světě – o Simpsonových. Konkrétně se jedná o Simpsonovu knihu moudrosti – Bartova kniha. Zaměříme se tedy na uličníka, šprýmaře, darebníka...


Literatura

Jak dlouho nás Gaia ještě snese na svém povrchu?

mizejici tvar gaiiSpíše od autorů sci-fi bychom očekávali myšlenku, že celá planeta se může chovat jak jeden olbřímí organismus, po nekonečnou dobu trpělivý a vyčkávavý, ale nikoli bezbřeze tolerantní. V okamžiku, kdy se bude cítit ohrožený, dokáž...

Divadlo

Balet Luskáčik okúzlil návštevníkov

lusk 200V Dome umenia v Piešťanoch sa 22. novembra predstavil hrou Luskáčik Svetoznámy Kyjevský City balet v  hudobnom podaní Piotra Iľjiča Čajkovskija.

...

Film

Případ Laurel a Hardy

Nejprve vyšlo několik DVD hrdě oznamujících, že obsahují grotesky s Laurelem a Hardym, poté lákala Nova na tutéž osvědčenou značku a nyní rovněž Česká televize hlásá, že nachystala cyklus Laurela a Hardyho. Potíž je v tom, že oba komici v nich sice ...