Kultovní kniha inspirovaná starou keltskou moudrostí, poezií a spiritualitou

Kultovní kniha inspirovaná starou keltskou moudrostí, poezií a spiritualitou

Tisk

keltska moudrost perexVýjimečný znalec keltské kultury, básník a duchovní John O’Donohue, zve ve své Knize keltské moudrosti čtenáře, aby vstoupili do posvátného světa keltské tradice, kde není rozdílu mezi lidskou duší a tím, co je věčné, mezi viditelným a neviditelným, lidským a sakrálním. Spojuje jedinečné postřehy keltské spirituality s moderní dobou a jejími potřebami a naléhavě vyzývá k poznání duše každého člověka. 

Prostřednictvím stránek představuje autor nejen hlavní principy oné starodávné moudrosti, která je jedním z pilířů historie celého lidstva, ale předestírá množství filosofických úvah a originálních pohledů na nejrůznější jevy. Všímá si přírody, lidské kreativity, prastarých legend předávaných z generace na generaci a magických symbolů. Jedním z nich je například kruh znázorňující sounáležitost, dalším krb jako symbol domova, tepla, návratů… a hned pokračuje dál, s paralelním přirovnáním k ohni vnitřnímu a dalšími metaforami.

Podmanivé kouzlo domácího krbu

V západním Irsku mají v mnoha domovech krb. Když se v zimě vydáte někoho navštívit, musíte absolvovat cestu ponurou zimní krajinou, aby vás nakonec přivítalo sálavé teplo a podmanivé kouzlo domácího krbu. Rašelinový oheň je něčím pravěkým a živoucím. Rašelina pochází ze země a nese v sobě paměť stromů, polí a dávno zašlých časů. Mít doma hořící zemi je opravdu něco zvláštního. Mám rád krby, jsou symbolem domova, symbolem tepla a návratů. (strana 120)

Na mnoha dalších příkladech ilustruje nezbytnost propojení člověka s přírodou pro zachování lidského rodu, varuje před falší, nabádá k celoživotnímu rozvíjení vnímavosti a pěstování láskyplných vztahů. Často si vypomáhá klasickou literaturou a pasážemi z ní, aby povzbudil pokud možno všechny doposud dřímající lidské smysly.

Posviťme si do tmy Knihou keltské moudrosti

K nejpůvabnějším stránkám irské země řadí O’Donohue skutečnost, že místní obyvatelé si navzdory nezastavitelnému pokroku zachovávají pružný a uvolněný časový rytmus oproštěný od ideologie rychlosti a výkonnosti.

Dalo by se říci, že John O’Donohue je světlonošem a jeho Kniha keltské moudrosti lucernou, s níž ozařuje temné kouty našich domovů i duší, ať už se nacházíme kdekoliv a třebaže nejsme Keltové.

John O’Donohue je autorem řady knih. Původem Ir, získal doktorát z filozofie náboženství v Tübingen, zabýval se Mistrem Eckhartem. Jako filozof, básník a duchovní otevíral široké veřejnosti zdroje keltské moudrosti a tradice, jimiž se celý život zabýval.

keltska moudrost

Kniha keltské moudrosti
Autor: John O´Donohue
Žánr: duchovní literatura
Vydáno: 2023 , Portál
Překlad: Marie Polasková
Počet stran: 256

Hodnocení: 89 %

https://obchod.portal.cz/spiritualita/kniha-keltske-moudrosti/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Děti si tancem osvojí koordinaci těla, získají fyzickou kondici, učí se pracovat ve skupině, a hlavně nesedí doma u počítače nebo televize.“

mezinarodni centrum tance 200Přečtěte si rozhovor s Kristýnou Kronovetrovou, jednatelkou a vedoucí produkce Mezinárodního centra tance a Tanečního centra Praha. Zjistíte v něm, jak se dostala do tanečního světa, v čem tkví výhody tance a n...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Procvičujte jazýček i s těmi nejmenšími

logopedie 01I když vaše dítě začíná teprve mluvit, nikdy není brzy začít s tréninkem. Kniha Logopedie pro nejmenší vám v tom pomůže cestou, která je dětem nejbližší – hravě a zábavně.

 

Z archivu...


Literatura

ŽELVY NINJA POKRAČUJÍ VE SVÝCH KOUSCÍCH PIZZY

Ninja 200Tak si můžete vychutnat druhé menu Pizzy želv. Druhý díl komiksové série Želvy Ninja: Menu číslo 2 lze už koupit.  Pokračuje v zavedeném příběhu čtyř želv. Na konci prvního dílu jsme opustili geneticky upravené plazy v době, kdy byl zajat jejich mento...

Divadlo

Festival Věčná naděje zve s Dismanovým rozhlasovým dětským souborem na představení …a bolelo nebe, inscenaci ze života dětí internovaných v Terezíně

a bolelo nebe200Pátý ročník festivalu Věčná naděje uzavře svou podzimní část 28. listopadu inscenací “…a bolelo nebe” v pražském Divadle Minor. Dismanův rozhlasový dětský soubor uvede literárně-hudební pásmo přibližující obrazy ze života dětí internova...

Film

Nadčasové drama Dvanáct rozhněvaných mužů konečně na DVD a Blu-ray


muzi IIITroufnu si tvrdit, že většina našich čtenářů nebyla v roce 1957 vůbec na světě, a pokud ano, byla asi hodně malá a spoustu věcí vůbec nevnímala. Jednou z nich byl například film Dvanáct rozhněvaných mužů, který vypráví o porotě, která debatuje o...