Vegani, veganky, vegančata mají českou kuchařku

Vegani, veganky, vegančata mají českou kuchařku

Tisk

VeganskaKucharka perexZdravé alternativní stravování je už delší dobu velkým hitem. Na sociálních sítích bují specializované skupiny, blogů s recepty je jak hub po dešti, zahraničních rádců neméně, a teď přichází na náš trh plody z vlastní zahrádky, tedy z české produkce. Ať už jsou zdravé pokrmy vaším životním stylem, nebo jen zpestřením každodenní stravy, můžete teď čerpat inspiraci z české kuchařky.

Hlavním posláním veganského stylu života je být etický. Vegani jsou proti zabíjení zvířat (k jakémukoliv účelu), a zároveň podporují myšlenku, že zvířata vůbec nemají sloužit člověku. Jí tedy pouze rostlinnou stravu – ovoce, zeleninu, luštěniny, obiloviny, oříšky a semena. Pokud máte pocit, že je jejich strava nudná nebo omezená, mýlíte se. Napadlo vás třeba z máku vyrobit mléko? Nebo si udělat alternativu tvarohu z bílého tofu? Z něj lze s pomocí černé soli (kala namak) také připravit veganská „míchaná vajíčka“ a chuť i vzhled je opravdu téměř k nerozeznání.

Předkládaná veganská kuchařka v sobě zahrnuje recepty v kategoriích snídaně, saláty a sendviče, polévky, hlavní jídla, nápoje a nesmí chybět ani dezerty. Některé z receptů se dají zařadit i do raw (syrové) stravy a mnoho z vybraných jídel je bezlepkových. K rychlému přehledu o receptu patří jednoduché štítky (např. bez sóji, bez ořechů, bez přidaného cukru atd.), podle kterých ihned zjistíte, zda vyhovuje vaší dietě, pokud v ní máte nějaká omezení.

VeganskaKucharka

Grafické zpracování má moderní hravý barevný nádech, už jen z ilustračních fotografií k jednotlivým pokrmům se vám budou sbíhat sliny, a pokud ještě nejste o veganské stravě přesvědčeni, určitě vás to navnadí alespoň k vyzkoušení. Recepty jsou poměrně jednoduché a rychlé, měl by je zvládnout i začátečník.

Zřejmě si budete muset do své kuchyně nakoupit pár nových ingrediencí (např. rýžový sirup, dýňový olej, Tahini pasta, hraška atd.), ve větších městech určitě nebude problém si je pořídit, v menších možná ano, ale v dnešní době se dá spousta věcí pořídit i v on-line obchodech.

Co mě překvapilo, je poměrně velké zastoupení veganských „uzenin“ a „mas“, obvykle vyrobených na bázi sóji nebo pšenice. Já osobně bych zařadila raději více zeleninových jídel, ale jak víme, sto lidí, sto chutí.

Psát recenzi na kuchařku a nic si z ní nevyzkoušet, to by byl, jak se říká „epic fail“, a tak jsem se pustila do vaření cizrnové polévky, která je v kuchařce sice popsaná jako spíše zahřívací podzimní, ale hodí se i teď v létě, když třeba zmoknete, což se v posledních dnech stává dost často, a taky do pečení jáhlového koláče, neboť cizrna i jáhly jsou v mé kuchyni už rezidenty, a za mě dobrý!

Kuchařka má podle mě co nabídnout jak samotným veganům, tak i těm, kteří hledají něco nového a nebojí se poznávat netradiční jídla a chutě.

Veganská kuchařka od českého kuchaře
Autor: David Zmrzlý a kolektiv
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: CPress
Rok vydání: 2015
Počet stran: 152
Hodnocení: 80 %

Zdroj foto: www.kosmas.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ale já žiji v radosti, mám kolem sebe skvělé lidi, říká pěvkyně Dagmar Pecková

dagmar 200Moře krásné práce má za sebou i před sebou mezinárodně proslulá mezzosopranistka Dagmar Pecková. Zatímco na hudebním trhu má stále ještě aktuální a zcela unikátní album Hříšnice, jehož dramaturgii si dělala sama, pomalu už připravuje další projekt Wa...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

O dětech, které nemohly vyrůstat ve své rodině. Díky podpoře veřejnosti vzniká kniha s unikátními fotografiemi

Pestouni200Skutečné příběhy pěstounů, adoptivních rodičů a taky těch, kteří vyrostli v dětském domově. Knižní novinka Náhradka bude plná zážitků, zkušeností, emocí a autentických černobílých ilustrací. Jejími autorkami jsou novinářka Barbora Postránecká a fot...

Z archivu...


Literatura

Obecné dějiny ničení knih

obecne dejiny niceni knih 200Nejsem zdaleka první, kdo se vyjadřuje ke knize Fernanda Báeze Obecné dějiny ničení knih. Přečetla jsem si ji s velkým zájmem. Knihy čtu velmi ráda a ztrátu kterékoliv ze svých oblíbených (vě...

Divadlo

Premiéra muzikálu MATILDA v Brně

Matilda vizualAutor předlohy úspěšného muzikálu, Roald Dahl (1916 – 1990) původem z norské rodiny, se narodil ve Walesu a zemřel v Británii. Z jeho rozsáhlé tvorby spisovatele a dramatika zůstává do dnešní doby světově známé a inscenované dílo, právě MATILDA...

Film

Tmání: unikátní příležitost poznat skrze virtuální realitu boj člověka s depresí

tmani perexZhlédnout Tmání, animovaný film z pera Ondřeje Moravce, je unikátní příležitostí po mnoha stránkách. Virtuální realita, ve které je děj umístěn, vás vtáhne do zážitku jako žádná jiná platforma. Ačkoliv promítání ve VR prostoru může být pro něko...