Vegani, veganky, vegančata mají českou kuchařku
Kultura21.cz

Vegani, veganky, vegančata mají českou kuchařku

VeganskaKucharka perexZdravé alternativní stravování je už delší dobu velkým hitem. Na sociálních sítích bují specializované skupiny, blogů s recepty je jak hub po dešti, zahraničních rádců neméně, a teď přichází na náš trh plody z vlastní zahrádky, tedy z české produkce. Ať už jsou zdravé pokrmy vaším životním stylem, nebo jen zpestřením každodenní stravy, můžete teď čerpat inspiraci z české kuchařky.

Hlavním posláním veganského stylu života je být etický. Vegani jsou proti zabíjení zvířat (k jakémukoliv účelu), a zároveň podporují myšlenku, že zvířata vůbec nemají sloužit člověku. Jí tedy pouze rostlinnou stravu – ovoce, zeleninu, luštěniny, obiloviny, oříšky a semena. Pokud máte pocit, že je jejich strava nudná nebo omezená, mýlíte se. Napadlo vás třeba z máku vyrobit mléko? Nebo si udělat alternativu tvarohu z bílého tofu? Z něj lze s pomocí černé soli (kala namak) také připravit veganská „míchaná vajíčka“ a chuť i vzhled je opravdu téměř k nerozeznání.

Předkládaná veganská kuchařka v sobě zahrnuje recepty v kategoriích snídaně, saláty a sendviče, polévky, hlavní jídla, nápoje a nesmí chybět ani dezerty. Některé z receptů se dají zařadit i do raw (syrové) stravy a mnoho z vybraných jídel je bezlepkových. K rychlému přehledu o receptu patří jednoduché štítky (např. bez sóji, bez ořechů, bez přidaného cukru atd.), podle kterých ihned zjistíte, zda vyhovuje vaší dietě, pokud v ní máte nějaká omezení.

VeganskaKucharka

Grafické zpracování má moderní hravý barevný nádech, už jen z ilustračních fotografií k jednotlivým pokrmům se vám budou sbíhat sliny, a pokud ještě nejste o veganské stravě přesvědčeni, určitě vás to navnadí alespoň k vyzkoušení. Recepty jsou poměrně jednoduché a rychlé, měl by je zvládnout i začátečník.

Zřejmě si budete muset do své kuchyně nakoupit pár nových ingrediencí (např. rýžový sirup, dýňový olej, Tahini pasta, hraška atd.), ve větších městech určitě nebude problém si je pořídit, v menších možná ano, ale v dnešní době se dá spousta věcí pořídit i v on-line obchodech.

Co mě překvapilo, je poměrně velké zastoupení veganských „uzenin“ a „mas“, obvykle vyrobených na bázi sóji nebo pšenice. Já osobně bych zařadila raději více zeleninových jídel, ale jak víme, sto lidí, sto chutí.

Psát recenzi na kuchařku a nic si z ní nevyzkoušet, to by byl, jak se říká „epic fail“, a tak jsem se pustila do vaření cizrnové polévky, která je v kuchařce sice popsaná jako spíše zahřívací podzimní, ale hodí se i teď v létě, když třeba zmoknete, což se v posledních dnech stává dost často, a taky do pečení jáhlového koláče, neboť cizrna i jáhly jsou v mé kuchyni už rezidenty, a za mě dobrý!

Kuchařka má podle mě co nabídnout jak samotným veganům, tak i těm, kteří hledají něco nového a nebojí se poznávat netradiční jídla a chutě.

Veganská kuchařka od českého kuchaře
Autor: David Zmrzlý a kolektiv
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: CPress
Rok vydání: 2015
Počet stran: 152
Hodnocení: 80 %

Zdroj foto: www.kosmas.cz


 

Přihlášení



Solfánci obměkčí každé srdce

Solfánci jsou druhým počinem (po Indigových pohádkách) Martiny Mii Svobodové a ilustrátorky Lucy Bumkin. Zatímco Indigové pohádky oslavovaly lidskou kreativitu a zaměřovaly se na to, že každý z nás má moc tvořit svůj svět, pohádkový příběh Solfánci a Sluneční královna jsou o odvaze být tím, kým doopravdy jsme. Semtamindigo

Nikdy není pozdě zopakovat si češtinu

Pod projektem Červená propiska jsou dvě kamarádky z vysoké, Karla Tchawou Tchuisseu a Sabina Straková, které se rozhodly šířit své znalosti zábavnou formou na sociálních sítích. Jejich cílem je dostat nejčastější perličky k co nejširšímu publiku a odhalit záludnosti českého jazyka, na které nebyl ve škole čas a které vás i v dospělosti překvapí. Universum

Tapír

  • Tapír č.6 / 2020
    Od 30. října vychází nové číslo Tapíra. Můžete se těšit na: – Rozhovor se s MUDr. Karlem Nešporem – Jak to vypadalo v...
  • PEKELNÁ výstava
    Vzhledem k vládním opatřením, vyhlášeným kvůli sílícímu se onemocnění covid-19, se výstava ruší Zveme vás na výstavu dvou našich kmenových...
  • VÝSTAVA KRESLENÉHO HUMORU
    Výstava bude, ale vernisáž je ZRUŠENA Proč? Zeptejte se Prymuly prosím.   5. 10. 2020 proběhne v prostorách Galerie pod věží v...

Rozhovor

Jiří Pavlovský: „Čistota půl zdraví. CREW celé.“


pavlovsky jiri 200Jiří Pavlovský
. Jméno, které by měl znát každý fanoušek ať už fantastické, nebo komiksové literatury v našich krajinách. Jiří Pavlovský byl jedním ze zakladatelů komiksového nakladatelství

Hledat

Čtěte také...

Morálne základy ekonómie slobodného trhu

colombato PEREXEnrico Colombatto je profesorom ekonómie na univerzíte v Turíne a na Slovensku sa obyvateľom a návštevníkom v Bratislave predstavil prezentáciou na tému Morálne základy ekonómie slobodnéh...

Z archivu...


Literatura

Pomocník pro začátečníky v angličtině

Anglictina 200Já opravdu nejsem zdatná na cizí jazyky. Vyrostla jsem na ruštině, na střední škole jsem bojovala s němčinou a v angličtině tápu již několik dlouhých let. Mám několik učebnic a slovníků, ale pokaždé to dopadlo úplně stejně - uvízla jsem na ...

Divadlo

Na podzim do divadla: Cudnost ledovců

200divO prázdninách divadla nehrají představení, ale připravují se na další sezonu. Díky nám si můžete vybrat, na co v podzimních měsících vyrazíte. Přijměte pozvání na jedinečný projekt Cudnost ledovců do Divadla Archa.

...

Film

Quentin Tarantino a jeho Historky z podsvětí

tarantino perexQuentin Tarantino se narodil 27. března roku 1963 své teprve šestnáctileté matce. Jeho otec ho opustil velmi brzy, a tak jeho matka byla samoživitelka. Když neměl kamarády, tak svůj volný čas věnoval četbě komiksu, seriál...