Literární soutěže jsou jednou z nejlepších cest, jak dát o sobě vědět

Literární soutěže jsou jednou z nejlepších cest, jak dát o sobě vědět

Tisk

Lucie Hlavinkova pesLucie Hlavinková, která se poprvé proslavila knížkou pro děti, je patronkou naší literární soutěže, která právě skončila a čeká na vyhlášení svých vítězů. Lucie nám na sebe prozradila, jak se stala spisovatelkou, čemu se nejraději věnuje a co nového připravuje pro své čtenáře.


Kdy jste začala psát? Vždycky jste věděla, že chcete být spisovatelkou?

Začala jsem psát už jako dítě a celý život jsem v tom pokračovala, ale kromě mojí rodiny tyto texty nikdo jiný nečetl. Velmi jsem si přála být spisovatelkou, ovšem nedávala jsem tomu velké naděje. Bylo to jen přání z kategorie nesplnitelných, protože jsem věděla, že pouze snaha nestačí.

Naše literární soutěž: Pohádka nebo příběh pro děti 

Jaké pro vás bylo umístění v literární soutěži, kdy jste se proslavila se svou první knížkou? Myslíte, že takové soutěže mají smysl?

Výhra v literární soutěži Albatrosu pro mě byla skutečným životním mezníkem. To, že moje první kniha Projekt pes se navíc dostala do katalogu Nejlepší knihy dětem, proměnilo moje snahy ve skutečnost. Jsem přesvědčená, že literární soutěže jsou jednou z nejlepších cest, jak dát o sobě vědět, i pro lidi, kteří by se jinak styděli dát svoje texty přečíst cizím lidem. Přesně to byl můj případ. Bála jsem se, že někdo bude moji tvorbu posuzovat, ale zároveň je to první krok, bez kterého se to prostě neobejde.

Lucie Hlavinkovaa

Recenze: Kdo šije u Podolské? 

Co bylo dál? Jak dále pokračovala vaše spisovatelská kariéra?

Po vydání první knihy bylo všechno rázem jinak. Měla jsem svoji literární redaktorku, konal se slavnostní křest, Projekt pes byl na prvních příčkách v prodejnosti. Sen se stal skutečností. Začala jsem si víc věřit, a přestože o své tvorbě stále pochybuji a jsem nervózní, kdykoli ji dávám někomu přečíst, přece jenom už je to jiné.

Jak si vybíráte témata a co vás ovlivňuje?

Témata ke mně přicházejí sama, mám jich v hlavě vždy několik. Zásadně mě ovlivňuje moje dětství, které bylo krásné, můj vztah ke zvířatům a moje porozumění historii, které se snažím předávat dál jak v knihách pro děti, tak pro dospělé.

Recenze: Apatykář 

Co připravujete do budoucna? Teď vyšel Mnohokluk. O čem je a jak se vám psal?

Mnohokluk, sci-fi dobrodružná kniha pro děti, odehrávající se v paralelních vesmírech, vyšla před několika týdny. Psala se mi hodně dobře, chtěla jsem vytvořit zase něco jiného, než byla pětidílná série Sesterstvo pro dívky. Mnohokluk je velmi akční, sama ráda čtu sci-fi, takže jsem se snažila napsat jeho dětskou verzi. Do budoucna mám v plánu napsat jeho druhý díl, ale momentálně píšu knihu pro dospělé, bude to opět historický román založený na vyprávění pamětníků. Odehrává se před a během druhé světové války, takže to pro mě znamená hodně studia reálií a dobových zpráv.

Mnohokluk

Recenze: Pravda nebyla k dostání 

Jaké máte koníčky, zájmy, cíle? Zvládáte jiné zaměstnání nebo už se živíte jen výhradně psaním svých knih?

Mým největším koníčkem je můj pes, desetiletá fena československého vlčáka Mia. Chodím s ní na dlouhé procházky do lesa, to mě moc baví. Moc ráda se také scházím s kamarádkami, abychom všechno probraly, ale zatím se nám nikdy nepodařilo probrat všechno. Miluji čtení, chození do knihovny a po knihkupectvích. Dělám ještě drobnější překlady, živit se výhradně psaním je v České republice výsadou jen pár spisovatelů, je tu moc malý trh.

Lucie Hlavinkova pes

Foto: archiv Lucie Hlavinkové


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Fotograf Pavel Krásenský: „Pokud mám možnost mít v lednici své malé místo, kde si uchovávám usmrcený hmyz, tak je rodina opravdu velmi tolerantní“

200rozV rámci Listopadu, měsíce fotografie na našem webu jsme se rozhodli vyzpovídat i některé české fotografy. Prvním z nich je Pavel Krásenský, jehož ilustrace jste už určitě viděli v nějaké učebnici biologie. Jeho parketou je totiž makrofotografie hmyzu a ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Chilližrout Jan Bruncko: „Jistý pocit „spolutrpitelství“, převažoval nad rivalitou“

chillizrout 200Pomalu, ale jistě se blíží festival milovníků pálivého Chillibraní, jehož součástí je i mistrovství České a Slovenské republiky v pojídání pálivého. Právě této soutěže se už dvakrát účastnil pan Jan „Konrád“ Brunc...


Literatura

Ekonomika kořeněná kokainem a erotikou – Lumpové a beránci

Lumpove a beranci perexManželská a autorská dvojice Markéta Šichtařová- Vladimír Pikora patří mezi osobnosti, které obvykle servírují nepříjemnou realitu bez obalu. Nyní se však rozhodli udělat výjimku a ve své...

Divadlo

Výhra v loterii změní život každému

altDalší představení v rámci festivalu Střetnutí Stretnutie se Szidi Tobias v čele se konalo ve čtvrtek 24. května. Šlo o komedii Györga Spiroa Prach v provedení slovenského Študia L + S Bratislava.<...

Film

Divoká stvoření jižních krajin: dokonalý film s dojemným a naivním poselstvím

divoka stvoreni jiznich krajinV porovnání s blockbustery letošního léta trhajícími rekordy v multikinech působí Divoká stvoření jižních krajin jako blesk z čistého nebe. Celovečerní debut Benha Zeitlina...