S anděly i bez nich na sviňu svět

S anděly i bez nich na sviňu svět

Tisk

Andele 200Josef Prokeš v roce 2008 vydal knihu povídek Na sviňu svět. Povídky z Brna a okolí, malými detaily propleteny jedna do druhé. V roce 2014 Prokeš knihu rozšířil o teoretickou část, která se zabývá vnímáním textu jednotlivými čtenáři a do praxe pak teoretické poznatky převedl tím, že sesbíral publikované i nepublikované recenze na původní sbírku.

 

 

A názory recenzentů jsou opravdu různé. Už jenom v tom, že někteří berou autorovu proklamaci na začátku knihy o tom, že povídky Na sviňu svět jsou absolutně pravdivé jako neoddiskutovatelný fakt, jiní už jsou trochu opatrnější.

Prokeš ve své knize píše o tom, že ti, co pracují se slovy, mají práci nejtěžší. Často totiž čtenáři hodnotí pouze obsah, nikoliv formu. A forma může být složitější a je třeba se v ní občas zorientovat a číst mezi řádky. Jak říká sám autor: „Jenom kýč a kurvy usilují zalíbit se všem.“ Pokud jde o formu povídek Josefa Prokeše, někdy mě při čtení napadalo, zda kromě příběhů, nejde také o přehlídku právě široké škály formálního zpracování neveselých životů z jihu republiky.

Teoretická část, která je v knize zařazená jako první, není nijak zvlášť rozsáhlá. Výklad je však srozumitelný a trochu navozuje pocit, že čtenář bude zřejmě vnímat text trochu odlišně, než kdyby nebyl dopředu zasvěcen.

Andele 1


Soubor třiceti povídek je na první přečtení poměrně smutný text opředený mnoha vulgárními výrazy, které někdy jsou určitě na místě, jinde vám spíše přijdou celkem násilně přidané. Nicméně pokud Brno znáte, určitě si při čtení představujete konkrétní místa, či  vám do mysli vchází vaše vlastní příběhy s těmito místy spojené. V každém případě soucítíte s hrdiny krátkých příběhů a možná to můžete brát i jako malou terapii – že na tom tak špatně zase nejste, jak někdy lamentujete a že váš strážný anděl pracuje spolehlivě ve váš prospěch.

Celkové hodnocení, pod tíhou znalosti ostatních recenzí, bylo poměrně těžké, zvlášť proto, abych se neopakovala po jiném hodnotiteli. Oceňuji autorovo rozhodnutí původní knihu povídek rozšířit o teorii a praxi a tak se lépe přiblížit ke čtenářům, kteří se o literaturu a tvorbu zajímají. Ukázat, že každý jsme jiný, každý vnímá odlišně a každý si z díla odneseme něco jiného. V každém případě nás ale Josef Prokeš donutil přemýšlet nad  texty do větší hloubky.

Kritické reflexe literárního textu (S anděly i bez nich na sviňu svět)
Autor: Josef Prokeš
Žánr: odborná literatura
Nakladatelství: Masarykova univerzita
Rok vydání: 2014
Počet stran: 161
Hodnocení: 85 %

( 0 hlasů )            

Zdroj foto www.muni.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Oldřich Smysl: Rád se zhostím jakéhokoli úkolu

smysl perexPřinášíme Vám krátký rozhovor s muzikálovým hercem Oldřichem Smyslem, který prozradí, jak se těší na nové nastudování muzikálu Krysař v Divadle Kalich.

 

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

O radostech a strastech mateřství s nadhledem

4 hodiny perexAč je můj obvyklý žánr thriller nebo memoáry a literatuře pro ženy se vyhýbám obloukem, tento román mě k sobě připoutal na první pohled. A vyplatilo se. Marlène Schiappa se dokázala z úspěšné bloggerky vyšvihnout do role skvělé a vtipné s...


Literatura

Její nevlastní dcera zmizela. Má s tím něco společného?

Nevlastni dcera perexTřináctiletá Mia zmizela v době, kdy v sousedství hořelo. Mohou tyto dvě události spolu souviset nebo jde o náhodu? Poslední, kdo dívku viděl, je Vanessa, její nevlastní matka. Ona i Tripp, její manžel a otec Mii, jsou ...

Divadlo

Připravuje se nový, původní, český muzikál Doktor Faust

doktor faust200KVArt Production s.r.o. a Divadlo Na Maninách uvedou nový původní český muzikál Doktor Faust. Premiéra díla se uskuteční 16. září 2022 v pražském Divadle Na Maninách.

...

Film

Povedený film Dáma ve zlatém

damaVezlatem perexFilmová novinka Dáma ve zlatém se představila českým divákům premiérou 25. června. Jedná se o životopisný snímek, kdy hlavní postava Maria Altmannová, v podání oscarové herečky Helen Mirren, bojuje o ...