Šíleně smutné povídky s podtóny naděje a optimismu

Šíleně smutné povídky s podtóny naděje a optimismu

Tisk

silene smutne povidkySpisovatelka, scénáristka a publicistka Tereza Boučková čte s bravurou sobě vlastní svoje vlastní povídky, které jsou ze života a o životě. Řekla bych, že abyste pochopili, co chci říct, musíte je slyšet. Pustila jsem si tohle cédéčko v autě při cestě do zaměstnání. A od té doby, již několik dní, chodím do kanceláře pravidelně pozdě, protože si každý ten příběh potřebuju poslechnout do konce.

 

A protože jsou mi tyto příběhy, vycházející z životních prožitků, svým obsahem velmi blízké, rozumím každé hrdince víc, než by se mohlo původně zdát. Přes smutek a nepřízeň osudů je v nich láska, radost, přátelství, pokora a obrovská naděje, že se všechno zlomí a vrátí se tam, kde to původně bylo a svět bude zase růžovější.

Ale protože je Tereza realistka, jsou i její příběhy takové. Velmi realistické a bez příkras a zbytečných kýčů, ke kterým se většina z nás, když jsme byly ještě dívkami, uchylovala a vkládala je krkolomně do svých životů. Asi proto, že je autorka zralá žena, která ví o životě svoje, je její vyprávění naprosto logické a srozumitelné, včetně nejniternějších souvislostí.

Chvíli se mi zdálo, že budou všechny příběhy plny pesimismu, smůly a naříkání, ale není tomu tak.

Zaposlouchejte se a uslyšíte tady naději i optimismus.
Zaposlouchala jsem se taky. A často, vlastně stále jsem přemýšlela. O nevěře, o vyhasnutí, o zklamání, o procitnutí, o nevydařených vztazích, o zradě, o pomluvách, o intrikách, o touze být vyslyšena a milována, o neopětované lásce, o ponižování, o pohrdání, o nenávisti, o lži ... Přemýšlela jsem o svém vlastním životě. A vlastně mi vůbec nevadilo, když mi sem tam o ucho zavadilo nějaké to vulgární a dokonce sprosté slovo. Nebyla jsem pohoršena, vždyť i v životě je často používáme a taky nás to nepohoršuje. Často si potřebujeme ulevit a proto taková s gustem, jasně a zřetelně vyslovená prdel udělá svoje. I toho si byla autorka při čtení vědoma. Jediné, co mi trochu vadilo, bylo pár momentů, kdy, aby dodala důraz na čtené, vyslovovala d - cera tak, jak jej málokdo říká. Potom jsem si na to ale zvykla a vlastně se mi to zalíbilo. Zalíbila se mi i jiná slova, věty a celé příběhy.

Paní Tereza poskládala myšlenky přesně tak, jak se události v životě udály. Na nic nezapomněla a nic nepřeskočila. Kdo by čekal veselé historky, byl by asi zklamán. Ačkoli,  sám název říká, že jde o šíleně smutné povídky. Smutné jsou, to ano, některé až absurdní ve své podstatě, ale sám život bývá často ve své podstatě absurdní. Když se zaposloucháte, jako byste byli vtaženi do života někoho jiného. A nebo je to naopak? Vplížila se vám paní spisovatelka do vašeho života a mluví teď o vás? Příběhy se prolínají s realitou tak hmatatelně, že jsem se zastavila a zahleděla před sebe a zároveň do sebe.

silene smutne povidky

Na obálce CD stojí jedno krátké hodnocení Kláry Kubíčkové u iDnes.cz.: "V Šíleně smutných povídkách je Tereza Boučková šíleně dobrá." A já bych dodala, že je sakra dobrá!

Název: Šíleně smutné povídky
Autor: Tereza Boučková
Žánr: Audiokniha
Vydavatelství: OneHotBook
Rok vydání: 2013, Kat. č. AK016
Obálka: obraz na titulní straně - Eva Vones, foto na zadní straně - Lubomír Moravec
Nahráno: ve studiích ADK - Prague v roce 2013 Nahrávka vznikla podle stejnojmenné knihy vydané nakladatelstvím Odeon v roce 2013
Celkový čas: 4 hodiny 16 minut
Hodnocení: 95%


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Rozhovor

Vznešená vyrovnanost hvězdné kariéry Dagmar Peckové pokračuje i po 43 sezónách

dagmar200Vypadá to, jako by dosáhla met, přetěžko posunutelných dál. Ve svém žánru si udržovala několik desítek let pozici, u níž jsme nikdy zcela jasně neodhadli, není-li právě tou první – podle čeho se určuje nejtalentovanější a nejúspěšnější česká pěvkyně v ...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Manželova žena, aneb když se lži nabalují na sebe

manzelova-zena 200Audiotéka ve spolupráci s vydavatelstvím Mladá fronta vydala audioknižní verzi knihy Manželova žena od spisovatelky Jane Corryové. Vychutnejte si tento psychologický román i vy.

 

...

Literatura

Msta písecké panny

lit1Jak už název napovídá, tentokrát se podíváme v cyklu Hříšní lidé Království českého do města Písku, kde Ota ze Zástřízlí, panoš královského prokurátora Oldřicha z Chlumu, očekává spolu s dalšími nejen svého pána, ale i příjezd krále Přemysla II. Otakara ze Štýr...

Divadlo

To nejlepší z hudebního divadla – to je festival Dokořán!

dokoran 200Letos v červnu Městské divadlo Brno opět nabídne průřez tím nejzajímavějším, co se odehrává v oblasti hudebního divadla na českých i zahraničních jevištích, a vás tak čeká pestrá ochutnávka pozoruhodných uměleckých počinů, které ukážou, co všechno n...

Film

O myšce a medvědovi aneb přátelství se učit také musíme?

Ernest-et-Celestine 200V těchto skutečně vydařených zimních dnech do našich kin přichází nová animovaná filmová pohádka O myšce a medvědovi, tentokrát konečně z evropského kontinentu, ze sladké Francie. Příběh neobyčejného přátel...