Oldřich Kaiser čte Osudy dobrého vojáka Švejka

Oldřich Kaiser čte Osudy dobrého vojáka Švejka

Tisk

svejk 1Osudy dobrého vojáka Švejka jsou nesmrtelné – stále nacházejí nové a nové fanoušky, s novými generacemi přicházejí noví čtenáři, kteří hltají neuvěřitelné příhody antihrdiny Josefa Švejka. Nad tímto dílem se vedou odborné diskuse, nad tímto dílem se debatuje v hospodách, kavárnách, vinárnách. Mnohé repliky z něho zdomácněly natolik, že je lidé užívají jako rčení, jako svatou a neměnnou pravdu. 

Haškův Švejk se „narodil“ v květnu roku 1911, kdy se poprvé objevil v Haškové krátkém povídkovém cyklu. Tehdy si o nové postavě Jaroslav Hašek poznamenal: „Pitomec u kumpanie“. Životaschopného hrdinu pak neopustil a pokračoval v jeho historkách, z let 1916 a 1917, kdy další povídkový cyklus s ním tvořil v Rusku. Protože měl pocit, že jeho Švejk ještě neodhalil všechna svá tajemství a dovednosti, po návratu z Ruska se pustil do nového psaní a román (nedokončený) stvořil v letech 1921 až 1923. 

Josef Švejk je tragikomická postava, je zoufale sám mezi lidmi: rozhlíží se, hodnotí, ironizuje, bagatelizuje… Je to náš Švejk. Hrdina, kterého máme rádi, kterého někdy nechápeme, jehož příhody čteme od mládí a stále v nich, s vlastními nabývajícími zkušenostmi, nacházíme nové a nové pravdy.

Stejně jako čtenáři román milují divadelní i filmoví režiséři. Stejně tak se mu dostalo několikerého rozhlasového zpracování. Pro novou audioknihu nesáhli tvůrci do bohatého rozhlasového archivu po osvědčených interpretech, jakými byli Jan Werich, Karel Höger či Jan Pivec. Ne. Pokusili se o nové, současné uchopení legendárního textu a četbu svěřili Oldřichu Kaiserovi. Nutno potvrdit: skvělá volba. 

Oldřich Kaiser je zcela odlišný svých předchůdců. Dokáže ojediněle zalidnit celý příběh množstvím postav, které rozlišuje hlasovým podáním, místy se zdá, že nasloucháme rozhlasové dramatizaci, že slyšíme hned několik protagonistů. Je prostě mistrem nad mistry – jeho hlasové ztvárnění jednotlivých postav románu je zcela originální, čisté, neopisuje od předchozích interpretů ani se nesnaží přiblížit filmových zpracováním.

svejk 1

Vedle skvěle podaného textu na mp3 uslyšíme lidové a vojenské písničky pražského hospodského harmonikáře Josefa Čečila. Právě ony nás zavedou do pražských krčem začátku minulého století, do Prahy plné fízlů, do Prahy před válkou a také v době válečného běsnění… 

Jedinečnou audioknihu v dramaturgii Miloše Doležala režírovala Markéta Jahodová.
Najdeme v ní dvacet epizod ze života Josefa Švejka – dobromyslného a osamělého vojáka, který do důsledku plní příkazy, aby byl nadřízenými za doslovné plnění nesmyslů trestán.

Ukázka: http://www.radioservis-as.cz/katalog/mp3/svejk.mp3

Název: Jaroslav Hašek: Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války. Díl I. V zázemí 
Čte: Oldřich Kaiser 
Hraje a zpívá: Josef Čečil a Oldřich Kaiser 
Režie: Markéta Jahodová 
Stopáž: 9 hodin 35 minut 
Vydavatelství: Radioservis, a. s., 2013 
Hodnocení: 99 % 
Zdroj foto: www.radioservis-as.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Rozhovor

Dalibor Buš: Herectvo ma zásadne zmenilo

DB perexNarodil sa v Hranicích. Odmalička veľa čítal a doslova hltal westerny. Neskôr knihy zahodil, začal športovať a objavil v sebe najhoršieho futbalistu okresu. Časom zahodil aj loptu, vzal do ruky meč a objavil v sebe srdce bojovníka. Raz šermoval s ta...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Jiří Lábus čte Davida Walliamse: vychází audiokniha Operace Banány, bondovsky laděný příběh z druhé světové války

operace banany 545x600 RGB29. června vychází v audiopodobě další z humoristických knih pro mládež britského spisovatele, komika, herce a scénáristy Davida Walliamse. Operace Banány, bondovsky laděný příběh z druhé světové války s podtitulem „Máte...


Literatura

František Kotleta a jeho Spad: postapo z české kotliny

kotleta spad200Krvelačného Františka Kotletu netřeba představovat těm, kteří si hoví v poctivé české řezničině, akčních flácích a podobných šílenostech. V prosinci 2016 vydalo nakladatelství Epocha jeho nejnovější knihu Spad. Dočkáme se ne tak nereáln...

Divadlo

Pražští herci roztančí v březnu Švandovo divadlo

Souboj divadel 200Už v roce 2016 byl odstartován autorský projekt Tanečních kurzů Martina Šimka a Terezy Řípové v Městském divadle Mladá Boleslav. Na stejném místě zároveň proběhl i první ročník projektu Roztančené divadlo aneb Když he...

Film

Olomoucká univerzita zkoumá prezentaci světa kolem nás

TV komiks perexPodává televizní zpravodajství doopravdy objektivní obraz světa kolem nás? Nebo ve skutečnosti vyzněním záměrně manipuluje, neboť v tvaru zkráceném až na samu hranici ještě únosné délky (či spíše krátky) sn...