Kdo by nechtěl vesmírného kamaráda

Kdo by nechtěl vesmírného kamaráda

Tisk

berta a ufo 200Berta je nejmenší holčička ze školky s největšími brýlemi na očích. Protože je malá, občas se mezi dětmi ztrácí, a protože je brýlatá, občas jsou na ni někteří dokonce zlí. Naštěstí  odlesky jejích obrovských optických skel se dokázaly prodrat až do vesmíru, kde je zachytil malý Ufounek, co letěl kolem, a rozšifroval je jako volání o pomoc. Okamžitě přispěchal za Bertou a od toho okamžiku jsou ti dva spolu, jak to jen jde. Vzájemně se od sebe učí to, co druhý nezná. Pravá škola hrou.


Ufounek je zručný, silný a technicky dobře vybavený, proto opravdu mnohokrát Bertě, ale i jejím rodičům či kamarádům, pomůže ze zapeklitých situací. A že jsou to věci – kamarádčin pejsek uvízne ve výkopu, chybí čokoláda na dort a tak se letí na čokoládovou planetu, mamince s tatínkem se plní sen o cestě na konec světa či záchrana rodičů při cyklistickém výletě po jejich karambolu s dvojkolem.


Miroslav Adamec zpracoval do knižní podoby televizní večerníček, který je dílem jeho a Ivo Hejcmana. Děti tedy Bertu dobře znají a ještě nedospělé Ufo jim také nepřijde zvláštní. Proč by z vesmíru měly na Zemi lítat jen příšery, kterými nás straší nejeden sci-fi film? Televizní a dnes již knižní Ufounek je kamarád se vším všudy – svou lidskou kamarádku nikdy nenechá na holičkách, s ním se necítí být sama, s ním dokáže úplně všechno. Příběh rozvíjí fantazii, ukazuje čtenářům, jak se dá snít a že nic není nemožné, když se chce.


Výhodou příběhů je, že jsou tak akorát k večernímu předčítání před spaním – kapitoly jsou ani ne moc dlouhé a ani příliš krátké. Jen drobné potíže budou dělat obrázky Jitky Petrové, protože o nich si jistě budou chtít malí čtenáři-nečtenáři povídat. Vyznačují se totiž řadou detailů, které je třeba řádně rozebrat.  A tak nevím, jak to s tím spaním bude.

berta a ufo


Berta a Ufo je příjemná knížka pro příjemné večery, ale nejen pro ně. Dá se rozhodně číst i v pravé poledne. Vesele rozvíjí epizody večerníčku a přináší i nové momenty, které se do něj nevešly.  Kniha vyšla v péči Edice České televize.


Název:  Berta a Ufo
Autor:  Miroslav Adamec
Ilustrace:  Jitka Petrová
Vydáno: 2014
Stran: 128
Vydalo nakladatelství: Edice České televize
Hodnocení: 80 %

Zdroj foto:  Edice České televize


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Lákají nás spíše neznámí autoři“, říká majitel aukční síně Tomáš Hejtmánek


hejtmanek perexV pražské galerii Arthouse Hejtmánek aktuálně probíhá výstava děl sochaře a malíře Milana Beránka. Podařilo se nám vyzpovídat majitele aukční síně, pana Tomáše Hejtmánka. Jaké byly začátky jeho kariéry a jaké lákadlo chystá pro zájem...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Encyklopedie komiksu 2 představuje další kreslené příběhy
Image13. února byl pokřtěn druhý díl encyklopedie komiksu pánů Josefa Ládka a Roberta Pavelky. Kmotrem publikace se stal fotograf Miroslav Martinovský. Zatímco první díl encyklopedie se zabýval výhradně časo...

Literatura

„Často se říká, že dějiny píšou vítězové, ale tady žádní vítězové nejsou“

vitezove200Knihou s názvem Vítězové se uzavírá trilogie Medvědín od Fredrika Backmana. Fanoušci tohoto severského spisovatele i čtenáři předchozích dílů by si ji rozhodně neměli nechat ujít!

 

...

Divadlo

Vánoční festival v divadlech Rokoko a ABC

vanocni festival divadlo rokoko abcDruhý ročník originálního jednodenního divadelního festivalu se uskuteční v sobotu 8. prosince. Podtitul vánoční skutečně přinese zážitky týkající se největších svátků v roce. Divadelní hry, doprovodný program a...

Film

Soudce, který spáchal těžký zločin. Nebo ne?

soudce 200Malé americké město, tam je soudce veleváženou osobou. Alespoň navenek, protože za dveřmi jeho domova už to tak zřejmé být nemusí. Jaké by to asi bylo, kdyby vás vychovával muž, u kterého není jasné, jestli je víc despota, nebo člověk, který chce za...