Připravte si doma nějaký luxusní dezert

Připravte si doma nějaký luxusní dezert

moderni ceska cukrarina 200Nakladatelství Motto se chytilo příležitosti a v době slávy pořadu Peče celá země vydalo knihu jednoho z porotců – Josefa Maršálka. Jedná se o působivou kuchařku s názvem Moderní česká cukrařina.

 

 

Josefa Maršálka jsem před pořadem Peče celá země znala už z jiných televizních pořadů a také jsem jeho výzvy několikrát zahlédla v časopise Gurmet, proto jsem byla na jeho knihu moc zvědavá.

Mnoho stran, málo receptů

Už při čtení anotace knihy mě překvapilo, že se v ní má nacházet jen 47 receptů a to na téměř 192 stranách. Myslela jsem si tedy, že tady kromě receptů najdu i něco navíc, nějaké zákulisní info o Josefu Maršálkovi, nebo nějaké jeho názory. Ty se nachází nakonec jen v úvodu a následujícím popisu jeho používaných ingrediencí a pomůcek, ale to vůbec nevadí.

Stránky se natáhly díky propracovanosti a názornosti receptů. Každému je totiž věnován velký prostor. Vždy je uveden autorovým popisem, následují informace ve žlutém boxu o množství, stupni obtížnosti a času na přípravu, dále seznam surovin a stručný postup. Na další straně je pak fotografie finálního jídla a následuje podrobně rozepsaný postup zaměřený nejčastěji na finální dotvořený, který je doplněný fotografiemi mapujícími jednotlivé kroky.

moderni ceska cukrarina1

Vymazlené zákusky

Josef Maršálek často našim klasickým zákuskům dává moderní háv a posouvá je o několik levelů výše. Ať už se jedná o dozdobení, nebo nějaké netradiční suroviny. V tomto ohledu mě zaujaly například pražské koule dozdobené zlatou práškovou barvou, špičky s růžovou ruby čokoládou nebo vídeňské oreo s olivami.

Novinkou pro mě byl Doboš, klasický dort pocházející z Maďarska. Zde je ozvláštněn karamelem, chilli a kávou a já se těším, až jej vyzkouším. Nadchly mě také různé kombinace, jako jsou větrníčky z jahod a jasmínového čaje, nebo dýňové listové řezy, na které na podzim určitě přijde řada.

Nejen ozdoba knihovny

V receptech však nechybí ani klasiky, jako je třeba český punčový řez, smažené věnečky, vánočka nebo kremrole a laskonky. Nejen díky těmto receptům se podle mě jedná o cennou knihu, kde je spousta dobrot k vyzkoušení a v poličce kuchařek se rozhodně neztratí. A to i přesto, že nejde úplně o recepty, které připravíte každou neděli při vaření. Vyžadují jisté zkušenosti, ale také zručnost, trpělivost a klid, ale díky názorným postupům by to neměl být problém. A ta radost z výsledku za to stojí!

O autorovi

Josef Maršálek je mistr cukrář, který se v devatenácti letech vydal za svým snem a místo učitelem se stal na sedm let součástí nejlepšího kulinárního týmu Evropy, s nímž pekl dobroty i pro anglickou královnu. Své zkušenosti sbíral po celém světě – procestoval Evropu a působil i v Indii v nejlepší tamní patisserii, aby se nakonec vrátil zpět do Česka, založil vlastní firmu a natočil show o pečení Peče celá země. Pořádá kurzy a poskytuje konzultace majitelům cukráren i kaváren.

moderni ceska cukrarina

Moderní česká cukrařina
Autor: Josef Maršálek
Žánr: moderní kuchařka, tradice
Nakladatelství: Motto ve společnosti Albatros Media
Rok vydání: 2020
Počet stran: 192
Hodnocení: 86 %

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/54893451/moderni-ceska-cukrarina/


 

Přihlášení



Soutěže

Za časů ušatých čepic…

Jo, jo, to bývaly časy. Venku nasněžilo, mráz lezl za nehty, děti sáňkovaly a koulovaly se, oblečení samý sníh a boty promáčené, dobře bylo. Prý tehdy světem chodil medvědář, který na poutích a jarmarcích předváděl svého medvěda.
Jonathan Livingston

Krása vsakující se do míst, kde žijeme...

Začala bych duchem místa. Odkazem mých předků. Nalezením svých silných míst. A začala kolem sebe tvořit krásu, která se podle autorky bude vsakovat do místa, na kterém žijeme. Zamyslela jsem se. Znáte ty lidi, kteří umí udělat domov kdekoliv? U kterých je vám krásně, protože z ničeho udělali mnoho? Tak tady bych si byla jistá, že tito lidé vědí, kam náleží.
GRADA
Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Videorecenze knih

Rozhovor

Mám rád skutečné životní příběhy a reálné kriminální případy, říká režisér Mirek Veselý

Promlceno foto perex  k21Herci Karel Roden a Sabina Rojková vytvářejí hlavní role v připravovaném filmu Promlčeno. Inspirací k filmovému příběhu je promlčení trestného činu, v tomto případě promlčení vraždy. Režisér Mirek Veselý říká, ...

Hledat

Sylva Lauerová: V románu Hodina zmijí své pokušení hrát si se čtenáři posouvám až k hranici dokonalosti

Fanoušci spisovatelky Sylvy Lauerové se po třech letech konečně dočkali a jejich radost může být hned dvojnásobná. Je to jen pár týdnů, co vyšla její sbírka poezie s názvem Klóketen a nyní se na knižních pultech objevil i nový román Hodina zmijí.

Čtěte také...

Dobrodružný komiks pro malé egyptoložky

Marcy perexMarcy a hádanka od sfingy je druhým dílem komiksové série Bájná pokladnice profesora Brownstona, jejímž autorem je Joe Todd-Stanton. Tento mladý britský kreslíř vystudoval ilustraci na Bristolské univerzitě...


Literatura

Zatímco jsi spala

zatimco jsi spala 200„Co znamená ne?“

...

Divadlo

Kouzelná, pohádková, strhující My fair lady

my-fair-lady 200Městské divadlo Zlín na konci předešlé sezóny představilo hudební komedii podle hry George Bernarda Swawa a filmu Gabriela Pascala Pygmalion - My fair lady. Nebyl to jednoduchý počin, protože většina zná zápletku nebo filmové zpracová...

Film

Tlusté časopisy Kino-ikon a Iluminace opravdu existují

casop200Snad ke každému vědeckému oboru existují více či méně tlusté časopisy veskrze odborné, laickému čtenáři obtížně přístupné - a to jak zveřejňovanými texty, tak sehnatelností. Rovněž filmoznalci vydávají takové tiskoviny - na Slovensku je to Kino-ikon, u ...