Claudia Lazar, Monika Cordes: Vegetariánské dobroty

Claudia Lazar, Monika Cordes: Vegetariánské dobroty

Tisk

Vegetarianske-dobroty-box-na-web (2)36 tipů na kartičkách. Zdá se vám to málo? Jen do chvíle, než se těmi recepty pěkně jeden po druhém proberete. Pak zjistíte, že jsou to základy pro různé další obměny, které vynikají především nápaditostí. Zmrzliny, horké polévky, nákyp, pyré, karbanátky, koláče, lívance, saláty – autorky sáhly do všech tajných zákoutí lidského rozmlsaného mozku a zahrály na každou jeho strunu. Zahrály tak, že jsem popravdě nikterak nepostřehla, že jsem v jakémsi vegetariánském levelu a že tam nebyla ani stopa masa.


Ostatně, kdyby někomu maso chybělo, cokoliv z toho se dá s masem zkombinovat a některé dobroty jsou nápadem, jak vykouzlit velice exkluzivní přílohu.

V jednoduchosti je krása!
A ještě bych vyzdvihla krásu koření, dochucování a snoubení různých chutí. A také náhrady za to, když vám doma něco dojde nebo něco nemáte.

Sušené moruše směle nahraďte rozinkami, sýr halloumi sýrem feta nebo tofu. Marantový škrob je u nás také těžké k sehnání, takže se klidně nebojte ho nahradit běžným škrobem nebo agar-agarem, kokosové mléko smetanou.

veget dobroty

Autorky také radí s chytrým plánováním a vařením, při kterém si vše dobře promyslíme a vyhneme se tak zbytečnému vyhazování jídla, neekonomickému vaření. Pokud děláme například suflé, ach můj bože, tady je lilkové, ale klidně bych zkusila i dýňové!... tak si zbylé žloutky schováme na palačinky. A zkuste někdy dělat palačinky jen ze žloutků – je to čirá slast!

Řekla bych, že se tady i díky tomu, že si můžete kartičky hezky rozložit, naučit myslet prostorově. Více v časových horizontech. A pak stačí jen nějakou dobu vytrvat, než nám takové myšlení přejde přímo do krve.

A což třeba pomerančový koláč? Lehký koláček, který servírujeme k ovocnému salátu. Nejlépe také pomerančovému.

Pomerančový koláč
3 malé nebo 2 velké bio pomeranče
6 vajec
200 g přírodního cukru
250 g mletých mandlí
2 lžičky prášku do pečiva
Celé bio pomeranče hodinu vaříme, pak je odpěňovací naběračkou vylovíme z vody a rozmixujeme.
Vejce s cukrem ušleháme do pěny a přidáme mleté madle, prášek do pečiva a pomerančové pyré.
Hmotu rozprostřeme do formy vyložené pečícím papírem. Pečeme 40 – 45 minut při teplotě 200 °C.

Nebojte se vaření pomeranče!
Musím říci, že jsem tento recept zkoušela už je to drahná řádka let, a bála jsem se vaření pomeranče. Při své první zkušenosti s mandlovou moukou to ale byla ta nejlepší volba. Vznikne velice šťavnatý koláč, který má tak neobyčejnou pomerančovou a svěží chuť, že ta nezvyklost – pomeranče vařené v hrnci – rozhodně zopakujete znovu!

Tak směle do nich. S jarem se chce uspokojit i mlsný jazýček!

Vegetarianske-dobroty-box-na-web

36 x Vegetariánské dobroty (Vegetarischer Genuss)
Autor: Claudia Lazar, Monika Cordes
Žánr: recepty, kuchařka, zdravý životní styl
Nakladatelství: Synergie Publishing
Rok vydání: 2017
Počet stran: 36
Hodnocení: 99 %

Zdroj foto: Synergie, R. Petříčková
www.synergiepublishing.com


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Petr Vydra v karanténě je ten normálnější, protože Vydra mimo karanténu je ten na jevišti

petr vydra 200Petr Vydra (*1972) vystudoval dramaturgii na pražské DAMU. Jako stand-up komik vystupuje v internetových a klubových pořadech Na stojáka a v televizním Comedy clubu. Jeho divadelní hry a adaptace uvádělo Městské divadlo Kladno a Švandovo...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Stylové čtení na léto trávené nejen ve městě

200 carrieNe každý se o prázdninách plně věnuje nicnedělání. Někteří využívají dva měsíce volna pro splnění svých snů. A přesně takovou strategii zvolila hrdinka knihy Léto ve městě.

...

Literatura

„Krize budou přicházet do té doby, dokud budeme nafukovat bubliny.“

ekonomicke bubliny 200Nakladatelství Grada vydalo nedávno další knihu ekonoma Dominika Stroukala, tentokrát zaměřenou na Ekonomické bubliny.

 

...

Divadlo

Dům jako živá bytost?
ImageCo je to “domov”? Nelehká otázka, viďte? Pro každého z nás tento pojem může představovat něco naprosto odlišného, ale vždy velice osobního. Je to hnízdo, ze kterého jsme, sotva plnoletí, vyletěli vstříc nástrahám života? Nebo možná malá garsonka, ve k...

Film

Kate Winslet prožívá mrazivé drama v horách

 

hora mezi nami 200Zima se teprve blíží, ale diváci si mrazivé teploty a všudypřítomný sníh můžou užít v novém romantickém dramatu Hora mezi námi. Podle traileru se může zdát, že se spíš jedná spíše o napínavý thriller – popravdě je film...