Vdovy to jednoduché nemají

Vdovy to jednoduché nemají

Tisk

Vdovam smutek neslusi 200Becky Aikmanová to tvrdí ve své knize, která nese příznačný název Vdovám smutek nesluší. Musím jí dát zapravdu. Na ovdovělé ženy je mnohdy pohlíženo s despektem a přísně hodnoceno jejich chování. Jenže, proč by měly jen plakat, proč by nemohly jít dál? Proč by je okolí mělo střežit a pozorovat, zda se na jejich tvářích neobjevil náznak úsměvu či do jejich cesty nevstoupil nový muž?

 

 

Řekne-li se vdova, každý asi si představí ženu v černém s vrásky na tvářích. Jenže jsou i mladé vdovy, jejichž manželé odešli náhle při autonehodě, v armádě, přemohla je nemoc. Také se značně posouvá okamžik, kdy je člověk (tedy jak muž, tak žena) považován za seniora, díky lepší péči zdravotní. Mají tedy vdovy, které se cítí a vypadají mladě, jenom plakat a uzavírat se samy do sebe? Určitě ne! Je o tom přesvědčena autorka-novinářka, která po smrti svého muže zkusí svou bolest překonat s podpůrnou skupinou pro vdovy. Jenže to není pravé ořechové, tato aktivita ji spíš stresuje, než aby jí pomáhala. Proto se vydá jinou cestou. Vyhledá šest „mladých“ vdov, aby se pokusily společně překonat dny smutné beznaděje. Ony ženy se do prvního setkání neznaly, nevědí o osudech té či druhé, teprve se musí poznat, aby mohly organizovat společné aktivity a ve výsledku pokročit dál – s hlavou vzhůru vztyčenou.


Učí se opět zapojit do běžného života, učí své okolí vidět je jinak, než na vdovy nahlíží. Snaží se dokázat, že ony na své zesnulé manžele nezapomněly, to rozhodně ne (pokud si to zasloužili), že ti pořád zůstávají v jejich vzpomínkách, ale že ony také musí začít znovu, bez svých drahých, že musí postoupit dál. Je to nelehké – pro ně samotné i pro okolí. Dokázaly to a staly se příkladem pro mnohé další. Proto také vznikla tato kniha s trefným názvem.

Vdovam smutek neslusi


Tento příběh je beletrizovaným příběhem šestice žen, které se postavily osudu vdov, které se naučily znovu se smát a naučily se přijímat bolest ze ztráty s určitým nadhledem. Je velkým očistným pramenem pro všechny, co potřebují povzbudit, nadechnout se a začít znovu, jinak. Jde o velmi příjemně stylizované vyprávění o jednom pokusu, který se vydařil.


Je pravdou, že ženy, které v knize poznáme, jsou většinou finančně zabezpečené, že ne každá žena-vdova by si podobné radůstky, tedy v takovém rozsahu, mohla dovolit. Jde však o inspiraci – inspiraci sepsanou vtipně, návodně, s patřičným nadhledem. Nečekejte detailní rozpisy jak na to, nečekejte příručku jak se stát vdovou – jde především o deník, který společně odžila a sepsala šestice žen, která se rozhodla, že se zase začne smát, ač v srdci všechny mají smutek.  Těchto šest přítelkyň jen dokázalo a ukázalo, že Vdovám smutek nesluší!


Název: Vdovám smutek nesluší
Autor: Becky Aikmanová
Překladatel: Alena Amchová
Vydáno: 2013
Stran: 344
Vydalo nakladatelství: Fortuna Libri
Hodnocení: 80 %

Zdroj foto: www.fortunalibri.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Michal Vaněček odpočívá tak, že píše

200 rozhovor1Letošní léto předvedlo různé podoby, kdy slunce pálilo o sto šest, na mnohé se nalepilo dovolenkové tempo (můj manžel ho nazývá „plážové“) a občas seslalo přílivy deště. Co dělají spisovatelé a ilustrátoři v létě? Jak se jim píše či kreslí po...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Lenka Holas Kořínková: Moje Nejlepší Recepty

Recepty korinkova perexKdo by neznal dělenou stravu podle Lenky Kořínkové. Její kuchařky vynikají, kromě opravdu vynikajících receptů, také velmi zvláštním a nenapodobitelným stylem. Autorka se nebojí používat superlativy téměř v každé větě, a k...


Literatura

Brambory na vloupačku potěší

bram 200Catharina Ingelman-Sundbergová napsala půvabnou krimikomedii určenou všem čtenářům, kteří mají rádi humor, detektivky, seniory a život vůbec. Přečetla jsem tuto knihu při čekání na jednotlivé kadeřnické úkony své zcela vytížené kadeřnice v tomto adventn...

Divadlo

Hru Teď mě zabij uvede Městské divadlo Mladá Boleslav po pěti letech v derniéře

Ted me zabiji200Derniéru inscenace Brada Frasera Teď mě zabij oznámilo na pondělí 11. prosince Městské divadlo Mladá Boleslav. Příběh jedné rodiny, která žila šťastně až do osudového okamžiku. Ten zamíchá kartami a navždy změní životy. Premiéra hry...

Film

Jak naše pradědečky a prababičky vábily pohyblivé obrázky

kinematografie 200Sotva bychom dnes nalezli pamětníka, jenž by na základě vlastní zkušenosti dosvědčil, jak vyhlíželo promítání filmů před první světovou válkou, jaký vztah se k nim tehdy prosazoval a z čeho všeho byly pohyblivé obrázky, samozřejmě č...