Zachraň, co zbývá z ráje

Zachraň, co zbývá z ráje

Tisk

strazci prebal 200Mystický příběh Jona Steela Strážci nese podtitul: Zachraň, co zbývá z ráje, než vládu převezme peklo. Opravdu jde o zásadní linku příběhu – mystického, bizarního, neuvěřitelného. Ač se zdá být všechno v něm přitažené za vlasy až nesmyslné, v hlavě vám začne vrtat červíček pochybností nad vašimi smělými myšlenkami: A co když je to pravda?

 

Román Strážci je především rozsáhlý – téměř 600 stran drobné sazby. Jako redaktorka bych autorovi doporučila, aby trošku krátil. Nicméně učíst se dá. Je pravda, že jsem knihu několikrát odložila, protože mi jednání aktérů přišla příliš mimo realitu, morbidní pohádka pro dospělé, vždy jsem se však vrátila a pokračovala dál. Semínko prostě bylo zasazeno a klíčilo – přece nemohu odejít z tohoto světa a nevědět, kdo je onen anděl, kterého má chránit Marc Rochat zvoník z katedrály v Lausanne. Přece se musím dozvědět, proč se kolem katedrály děje tolik podivuhodného. To dá rozum.

V případě tohoto románu musíte přijmout fakt, že mocnosti dobra a zla mezi sebou tvrdě bojují o vládu nad tímto světem – že prostě mezi námi žijí andělé a pekelníci, kteří si nás podmaňují, případně nás chrání. Oběma stranám jde o jedno – o moc. Bez této podmínky vám vše, o čem autor rozvíjí teorie, bude připadat nesmyslné, možná až hloupé.

Hlavní osu příběhu tvoří příběh poněkud zvláštního mladého muže se znetvořenou nohou, který den co den stoupá do věže katedrály v Lausanne, zde hovoří se zvony, opatruje je a hlásá světu, že dokud nad ním bdí, je vše v pořádku. Bez jeho nočního oznámení by tomu tak nemuselo být. Je to jeho úkol, který plní stůj co stůj. Bez něho by svět neměl řád. Jeho matka mu před svým skonem řekla, že jednou k němu přijde anděl, bude žádat pomoc a on ho musí ochránit. Od té doby již nějaký čas uplynul, leč mladík matčiným slovům věří a čeká. Na anděla.

Tuto osu románu obtáčí příběh luxusní prostitutky, která se ocitne ve smrtelném nebezpečí, a soukromého očka. Ten se probouzí v tomto městě, netuší, kde se tu vzal, kdo je a co má vlastně dělat. Jak se detektiv Jay Harper rozkoukává a naskakují mu střípky událostí, tak se zamotává situace kolem kulhavého mladíka a krásné Katheriny.

Dokonalý propletenec nás dovede jinam, než průběžně předpokládáme. Román lze označit slovem thriller bez uzardění. Ale jak jsem řekla, potřeboval by trochu proškrtat a ujasnit dějové linie, ve kterých se tu a tam čtenář zamotá natolik, že se musí vrátit a pustit se po stezce znovu. Není to jednoduché čtení, potřebujete k němu také notnou dávku představivosti a schopnost přijmout nevídané. Jinak se dál neposunete a tento fantasy příběh vám zůstane utajen.
Nakladatelství Host román Strážci vydalo v překladu Kristýny Ševčíkové.

strazci steele-jon

Jon Steele (nar. 1950) pochází ze Spokane ve Washingtonu. Jako oceňovaný špičkový zpravodaj a kameraman Independent Television News v Londýně procestoval za více než dvacet let přes sedmdesát zemí světa napříč šesti kontinenty. V roce 2002 vydal autobiografii War Junkie o svém životě zpravodaje. Kniha se záhy stala kultovním dílem válečné reportáže. Za války v Iráku natočil mezi americkými vojáky dokument Baker Boys: Inside the Surge (2010), jenž získal mnoho cen. Nyní žije u Ženevského jezera ve Švýcarsku. Strážci (2012) jsou jeho románová prvotina.

strazci prebal

Název: Strážci
Autor: Jon Steele
Překladatel: Kristýna Ševčíková
Vydáno: 2013
Stran: 592
Vydalo nakladatelství: Host – vydavatelství, s. r. o.
Hodnocení: 70 %

Zdroj foto: www.hostbrno.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Kreslím jako každý, od té doby, co mi dali do ruky tužku

vaclav-moravecCo nám na sebe prozradil ilustrátor Petr Vyoral, patron naší výtvarné soutěže? Přečtěte si náš krátký rozhovor a třeba se i nechte inspirovat. Povídat si totiž budeme hlavně o tom, jak se stát ilustrátorem knih.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Cikán Gabriel s černou hřívou v oblaku meruňkové vůně

Gabriel perexProč se o některých knihách hned tolik mluví, stávají se bestsellery, které závratným tempem mizí z pultů knihkupectví a regálů knihoven, jejich autoři jsou vynášeni do nebes a jiné jen tiše čekají na teplý dotek lidských dlaní, citlivě hle...


Literatura

Erich Maria Remarque v emigraci

Ascona perexAscona, 1933. Právě sem prchl spisovatel Erich Maria Remarque v noci před Hitlerovým jmenováním. A o chvíli později hořely jeho romány na hranici nacistů. Tyto události i dlouhé trápení s novým románem uvrhnou Remarqua do hluboké bezradnosti.

Divadlo

Slovácké divadlo uvede v premiéře Deník Anne Frankové

denik perexSlovácké divadlo je od předminulého týdne, kdy byly vyhlášeny Ceny divadelní kritiky, v první desítce nejlepších českých divadel. Do elitní sestavy se ale neprobojovalo jen uváděním ztřeštěných komedií a výpravný...

Film

„Nikdy se nevzdáme! Nikdy!“


Atentat perexJe pět minut po půl jedenácté dopoledne 27. května 1942. Reinhard Heydrich, zastupující říšský protektor, sedí na předním sedadle otevřeného Mercedesu a jede do úřadu. Je to pro něj den jako každý jiný. Netuší ale, že v ostré zatáčce...