Chcete se bát? Linda Greenová: Před pikolou za pikolou

Chcete se bát? Linda Greenová: Před pikolou za pikolou

Tisk

 

pred pikolou za pikolou 200

V říjnu vydalo nakladatelství Bookmedia první román britské autorky Lindy Greenové v naší zemi, Před pikolou za pikolou. Připravte se na dokonale psychologicky vykreslený román o ztraceném dítěti, ze kterého vám bude tuhnout krev v žilách!

 

 

Linda Greenová (* 1970) je anglická spisovatelka, která má na kontě šest románů a pracuje i jako novinářka. Před pikolou za pikolou je první kniha autorky vydaná v České republice a vyšla jak v knižní, tak v audio verzi. Nejdříve vyšla jako e-kniha, která se udržela na žebříčku Amazonu celých šest měsíců. Potom získala svou fyzickou podobu a stala se mezinárodním hitem. O tom svědčí i fakt, že se jí prodalo více než 450 000 výtisků.

Základní premisa knihy nemůže být jednodušší – čtyřletá Ella se matce při hře na schovávanou ztratí v parku a rozbíhá se po ní palčivé pátrání. Anotace knihy však naprosto nedokáže popsat to, jak si autorka vyhrála s pocity a jak obratně pracuje, až manipuluje s lidskou psychikou. Dokáže čtenáře vtáhnout do děje takovým způsobem, který je mu až nepříjemný.

Kapitoly jsou vždy psány z pohledu různých postav, ale celkově to do sebe zapadá a vůbec to nepůsobí chaoticky. Sedím na trávě a snažím se přijít na něco zjevného, co mě zatím nenapadlo. Na důvod, proč by s někým odešla, na vysvětlení toho, že zmizela, a přitom nikdo – a speciálně já – nic neviděl ani neslyšel. Napadá mě jen ten balonek. Jestli si ho všimla a vyběhla za ním. Jestli se na mě zlobí, protože jsem ho pustila, natolik, že se někde schovává. Pořád si nemyslím, že by udělala něco takového. Taky ale vím, že když vyloučím tuhle možnost, zůstane mi jediné hrozné, strašidelné vysvětlení. (str. 65)

Jedním z důvodů, proč je román tak dobrý a zároveň tak děsivý je fakt, že nabízí pohledy na obě strany – jak do rodiny unesené holčičky, tak ženy, která ji unesla. Rozhodně to není jednoduché a často ani příjemné čtení, autorka se vyznamenala a velmi obratně sepsala a promyslela jak zápletku, tak hlavně niterné pocity hlavních postav.

Pokud hledáte kvalitní psychologický thriller s tíživou atmosférou, ze které mrazí, vsaďte na Před pikolou za pikolou. Rozhodně doporučuji – i když to díky genialitě autorky a jejím hrám s myslí není nic pro slabší povahy.

pred pikolou za pikolou

Název: Před pikolou za pikolou
Autor: Linda Greenová
Žánr: psychologický román
Nakladatelství: Bookmedia
Rok vydání: 2017, pevná
Počet stran: 304
Hodnocení: 95 %


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Hanka Křížková: „Mám ráda vlastně každé jídlo, když je dobře uvařené a dobře ochucené.“

hanka krizkova 200Hanka Křížková (*1957) je česká zpěvačka, herečka a rodačka ze Strakonic, která se na profesionální scéně poprvé objevila ve skupině Metronom (1982). Předtím ale zpívala v jazzrockové skupině Rotor v rodných Stra-konicích. V letech 19...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Já, smrt = zdařilá česká young adult

ja smrt200V nakladatelství Cosmopolis vyšla další kniha mladého autora Aleše Novotného, young adult thriller Já, smrt.

 

...

Literatura

Uloví upíři svou uprchlou Kořist?

korist perexNakladatelství Fragment přináší mladým čtenářům pokračování dystopie Hon, jejíž hrdinové přežívají ve světě, v němž vládnou upíři, kteří sami sebe nazývají lidmi, a hrstka přeživších glupanů (lidí) pro ně př...

Divadlo

Společenstvo vlastníků ukazuje přehlídku typických Čechů

spolecenstvo vlastniku 200V rámci festivalu Setkání Stretnutie do Zlína přijelo také pražské Divadlo Vosto5 se svou hrou Společenstvo vlastníků. Letošní ročník se nesl v duchu biografií, ale také tématu „co dnes znamená být jiný“, což se v n...

Film

Tak trochu jiná láska - týden čínského filmu

Finding Mr. RightNejedná se o filmy Jiná láska nebo Tak trochu jiná love story. Řeč je o filmech, ke kterým se člověk zrovna často nedostane, pokud je nevyhledává. Mluvíme o asijských filmech. V pátek 26. 1. vyvrcholil v českobudějovickém...