Cesta za žlutým trikotem přes mrtvoly

Cesta za žlutým trikotem přes mrtvoly

Tisk

CernyTrikot 200V nakladatelství Kniha Zlín vyšel v červnu thriller z prostředí Tour de France s názvem Černý trikot. Nemusíte šlapat do pedálů, ale do stránek byste mohli.

 

 

 

Titul mě zaujal už zajímavým a kontrastním přebalem, na kterém se vyjímá cyklista ve žlutém trikotu a především v pohybu. Název knihy Černý trikot je vyveden žlutě, což si minimálně můj mozek nedokázal zesumírovat a pořád jej bral jako žlutý.

Do knihy jsem se pustila proto, že jsem poslední dobou četla nebo poslouchala ve formě audioknih různé (nejen severské) detektivky a hledala jsem něco jiného. Už jsem totiž měla dojem, že tyto knihy mají stále stejnou strukturu a potřebovala jsem něco jiného. A Černý trikot nabízející prostředí Tour de France přišel v tu pravou chvíli.

Na úvod předestírám, že nejsem žádný fanoušek cyklistiky a o proslulém závodu toho ani moc nevím. Přesto jsem nebyla vůbec zklamaná, právě naopak. Kromě dobrého příběhu jsem se dozvěděla také spoustu zajímavostí o Tour de France a stoupl můj obdiv k těmto sportovcům. Přeci jen jsou etapy velmi dlouhé a popisovaný terén je šílený. Vůbec si nedovedu představit jet několikakilometrové kopce s tak velkým stoupáním a ještě obklopena soupeři…

Hlavním hrdinou a vypravěčem knihy je Marc Moreau, profesionální závodník s vojenskou minulostí, na kterého se po sérii podezřelých nehod obrátí místní policie s prosbou o pomoc. Mají totiž podezření, že se mezi závodníky potuluje vrah a chtějí po něm, aby si dával pozor a objevil jej takzvaně zevnitř. Sám se tak stává vyšetřovatelem, mnohem více si všímá okolí a bojuje jak se závodem, tak s jeho okolím.

Autorovi se skvěle podařilo vykreslit prostředí Tour de France, a to do nejrůznějších detailů. Zaměřoval se na práci domestika, péči o závodníky, popis tvrdého režimu i zákulisí závodu. Zaujala mě například poznámka o tom, že se závodníci občas cítí jako na nějakém letním táboře. Moc se mi líbil také autorův smysl pro humor skrývající se spíše v detailech a používaných spojeních jako je „cítil se jako mulat na srazu Ku klux klanu“.

Chvíli mi trvalo se do knihy pořádně ponořit, četla jsem spíše po částech a často ji odkládala. Pak se to však zlomilo a já přečetla posledních sto stran téměř v kuse a moc mě to bavilo. Pokud hledáte jako já nějaký neotřelý thriller ze zajímavého prostředí, s touto knihou nešlápnete vedle.

Jorge Zepeda Patterson (* 1952), spisovatel a novinář. Narodil se v Mexiku, na pařížské Sorbonně získal doktorát z politických věd. Pravidelně přispíval svými sloupky do amerického vydání deníku El País. Během let založil a řídil různá periodika. Jeho knižní debut Los corruptores(Korupčníci) z roku 2013 mu vynesl nominaci na cenu Dashiella Hammeta, za druhý román v řadě politických thrillerů Milena o el fémur más bello del mundo (Milena aneb nekrásnější stehenní kost světa) získal v roce 2014 cenu nakladatelství Planeta, třetí titul série Los usurpadores (Uzurpátoři) vyšel v roce 2018.

CernyTrikot

Černý trikot
Autor: Jorge Zepeda Patterson
Překlad: Jana Novotná
Žánr: thriller
Nakladatelství: Kniha Zlín ve společnosti Albatros Media
Rok vydání: 2019
Počet stran: 336
Hodnocení: 88 %

Knihu k recenzi poskytlo Knihcentrum a vy si ji můžete koupit zde: https://www.knihcentrum.cz/cerny-trikot


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Velký rozhovor s nadějným umělcem Markem Hubáčkem nejen o Chicagu

hub 200S Markem Hubáčkem jsem se sešla v útulné zlínské kavárničce, abychom si popovídali o jejich velkém projektu s názvem From Czech to Chicago, který má na svědomí on s jeho kamarádem Martinem Vítkem. Rozhovor je o kampani, ale především o umě...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Neutuchající studna imaginace vyústila v Imaginárního přítele

imaginarni pritel 200V srpnu vydalo nakladatelství Kalibr lahůdku pro všechny fandy hororově laděných propracovaných příběhů á la Stephen King – teprve druhou knihu Američana Stephena Chboskyho s názvem Imaginární přítel. Věřte nebo ne, adorovanéh...


Literatura

Všichni lžou, to říkával už Doktor House

vsichni-lzou 200V nakladatelství HOST vyšla v březnu knihu Všichni lžou s podtitulem Velká data, chytré algoritmy a jak nám internet může říct, kdo opravdu jsme. Jedná se o opravdu moderní publikaci napsanou velmi srozumitelným jazykem, která stojí za...

Divadlo

Městské divadlo Brno oslaví Velikonoce hudbou

Velikonocni koncert200Proslulé pěvecké hvězdy, věhlasní hudebníci, monumentální orchestr i vynikající pěvecký sbor – to vše dohromady vytváří jedinečný Velikonoční koncert, který pro diváky připravuje Městské divadlo Brno.

...

Film

Pohádkové rozloučení filmové legendy: Perinbaba a dva světy

PerinbabaPNa začátku prosince vstupuje do kin výpravný a očekávaný film Perinbaba a dva světy režisérské filmové legendy Juraje Jakubiska. Film plný magie a fantazie vznikal řadu let, slavný tvůrce ho dokončil, uvedení do kin se však už nedočkal. P...