Slovácké divadlo v Uherském Hradišti získalo další dvě nominace na prestižní cenu

Slovácké divadlo v Uherském Hradišti získalo další dvě nominace na prestižní cenu

Tisk

Cena Ravenhilla 200Po nominacích na Ceny divadelní kritiky, ceny Divadelních novin a poté, co se Slovácké divadlo umístilo v desítce nejlepších českých divadel, se v Uherském Hradišti radují zase. Od čtvrtku 8. dubna se slováčtí divadelníci chlubí i nominacemi na prestižní Cenu Marka Ravenhilla za inscenaci nového textu. Pozoruhodným úspěchem je, že mezi deseti nejlepšími se Slovácké divadlo objevilo hned dvakrát, a to za Cenu facky a hudební komedii Krabaret, která je uváděna na Malé scéně.

 

Obě hry napsali jejich autoři, tedy Karel Steigerwald a Milan Šotek, přímo pro slovácký soubor. Cena facky pojednává o osudech dvou moravských rodin, jedné komunistické a druhé katolické v padesátých a v devadesátých letech a připomíná křivdy, se kterými se kraj dodnes nevyrovnal.

Cena Ravenhilla facka


„Nepotřebuju, aby pozavírali nějaké vyšeptalé estébáky, nechci ani plné věznice starých gaunerů. Já potřebuju, aby bylo v současnosti jasné, co jsme prožili, kudy to šlo a o čem to bylo. To bych viděl jako hlavní cíl toho, čemu se vzletně říká vyrovnat se s minulostí,“ řekl autor Karel Steigerwald, jehož hru v režii Břetislava Rychlíka už zhlédla celá řada osobností včetně ministra kultury Daniela Hermana, spisovatele Pavla Kohouta, režiséra Jana Hřebejka a dalších.

Cena Ravenhilla marx


Původní kabaret s názvem Fraška à la krab (Krabaret) napsal dramaturg Milan Šotek, autor a textař rovněž přímo pro soubor Slováckého divadla a v září jej na jeviště Malé scény uvedl tým režisérky Mariny Schlegelové. Inscenace navazuje na tradici kabaretů Přemysla Ruta, jenž pro uherskohradišťskou inscenaci napsal hudbu. Hudební komedie pojednává o logopedce Zuzaně a nohejbalistovi Jáchymovi, kteří si z dovolené přivezli kraba, jenž všechny překvapí tím, že začne mluvit a celou domácnost zpřehází naruby.

Cena Ravenhilla kabaret


Vítěz Ceny Marka Ravenhilla bude vyhlášen ve čtvrtek 14. května v pražském Divadle DISK. Předávání se osobně zúčastní britský dramatik Mark Ravenhill. V Hradišti ale na výsledky nečekají a na druhou polovinu května respektive druhou polovinu června zařadili mimořádné reprízy obou nominovaných inscenací. Lístky jsou už v prodeji.

Více informací včetně zdůvodnění nominací recenzenty: http://www.prazskypatriot.cz/na-cenu-marka-ravenhilla-2014-bylo-nominovano-deset-inscenaci/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nemám rád rozhovory, říká spisovatel Peter Stoličný

A Foto Stoličný

 Žurnalista, dramaturg a spisovatel doc. Mgr. Peter Stoličný, ArtD. napsal spoustu knih pro děti. Občas obdaří svým příspěvkem i magazín Kultura 21. Přečtěte si, co na sebe...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Havlovo POKOUŠENÍ v činohře Jihočeského divadla

divadlo HAVEL perexPrestižní a divácky oblíbený festival Divadelní svět Brno letos v termínu 23. – 28. května 2019 vstoupil do svého jubilejního desátého ročníku. Organizátoři lákali na více než padesát představení z celého světa i na atraktivní té...


Literatura

Komiks Živí mrtví se dočkal dvacátého svazku!
zm20 coverMáme tu velké jubileum, neboť v únoru vyšlo v nakladatelství Crew již dvacáté číslo populární série Živí mrtví. A oslava je velkolepá, bouřlivá, vždyť dvacítka nese název Totální válka. A napne nás o to víc, že příběh je rozdělen na dvě části a na...

Divadlo

„Ani tá najväčšia moc nemá večné trvanie, pokiaľ nie je založená na morálnych hodnotách.“ Alexander Dubček

dubcek 200Mestské divadlo v Trenčíne uviedlo tento rok novú hru Nádej Dubček, ktorú si milovníci divadla môžu opätovne vychutnať už tento mesiac. Repríza sa uskutoční 23. mája v Dome armády v Trenčíne.

...

Film

Film Zkrocená hora má deset let

zkrocena hora 200To mezi náma je na teď. Já teplej nejsem. - Já taky ne...  Kdo z filmových fajnšmekrů by si nevzpomněl na deset let starý americký film Zkrocená hora, který v sobotu 28. února reprízoval druhý program České televize.  I když snímek zí...