Křížem krážem po Miláně s šik průvodcem

Křížem krážem po Miláně s šik průvodcem

Tisk

Sik po milansku 200Čas dovolených je v plném proudu a lákavé brožury cestovních kanceláří svádějí nejednoho dobrodruha ke koupi zájezdu snů. Avšak fotografie křičící všemi barvami nedokáží nadšeným cestovatelům podat ucelenější obrázek o dané destinaci tolik jako informacemi nabytá příručka. Proto se italská novinářka a autorka knih o módě Fabiana Giacomotti rozhodla jeden takový nápaditý průvodce napsat právě o Miláně. Jeho hlavním úkolem je provést čtenáře nejen po milánských památkách a hotelech, ale zabrousit také do šatníku či knihoven Miláňanů.

Rodilá Miláňanka Fabiana Giacomotti sice tráví kvůli pracovním povinnostem ve světě masmédií velkou část týdne v Římě, na italskou Mekku módy a své rodiště však nedá dopustit. Tudíž se podle všech indicií nechala inspirovat svou francouzskou kolegyní Ines de la Fressange a její knihou Se šarmem Pařížanky, aby mohla vytvořit vlastní originální příručku o další kolébce módy a stylu a zbořit tak mýty, které o Miláně kolují.

Fabiana Giacomotti se svou knihou Šik po milánsku nesnaží zaujmout jen svou generaci, která s nostalgií vzpomíná na 80. léta minulého století, ale navíc chce být užitečným průvodcem po Miláně i vrstevníkům své dcery, se kterou se pokoušela veškerý výběr lokalit pro mladé konzultovat. Na české verzi tohoto šik průvodce je zajímavá i předmluva od Aleny Šeredové, která právě v Miláně dělala první krůčky ve světě modelingu.

V šatníku Miláňanů
Ačkoliv Miláňané udávají styl, oni sami se módními trendy příliš neřídí a o svůj vkus se snaží pečovat individuálně. To ovšem ještě neznamená, že se Miláňanky nepodřizují nepsaným pravidlům jako například: budit dojem „měla jsem šťastnou ruku“ při výběru oblečení ze šatníku či nenosit viditelná loga některé módní značky. Ani milánský muž není při výběru svého oděvu ušetřen desatera milánského stylu.

Miláňanka se snaží kromě šatníku pečovat také o své tělo, mysl a žaludek. A protože si zaneprázdněná milánská žena odpočine vždy u fyzické námahy, bývají hodiny jógy, pilates a posilovny, které podléhají módním trendům, nejlepší volbou. Když je tělo Miláňanky řádně protáhnuté, vedou její kroky do útulné kavárny, kde si může u dobré kávy v klidu přečíst noviny či zajímavou knihu

.Sik po milansku

Můj dům, můj hrad aneb U Miláňanky doma
Milánská domácnost je v pravém i v přeneseném smyslu slova klasická. Milánské domácnosti jsou upraveny v duchu tendenčního eklektismu a oslavy se zde stále zajišťují pomocí cateringových společností. Pravidlu podléhají i pozvání na večeři. Pokud se tedy stane, že je host osloven v den konání večeře, převážně slouží jako náhradník.

Co se týče designu, považuje se Miláňan za největšího znalce. Nic ho nedokáže nadchnout natolik jako dubnový Design Week, při kterém má volný vstup do všech předváděcích místností a vedle novinek v designu si může vychutnat i nabízené aperitivy či preclíky.

Po Miláně na kole
Ať už svítí sluníčko nebo padají trakaře je kolo nejoblíbenějším dopravním prostředkem v Miláně, ač se zde nenachází mnoho cyklostezek. Krásná a romantická milánská místa se dají objevit i při pěší turistice, a tak by cestovatelé neměli podcenit vhodnost obutí.
Kniha Fabiany Giacomotti nazvaná Šik po milánsku a kolorovaná fotografiemi Sary Notové není jen průvodcem po památkách, muzeí, obchodech, barech a restauracích, hotelech či wellnes zařízení, je to také příručka jak poznat typickou Miláňanku či pravého Miláňana a jejich zvyklosti.

Název: Šik po milánsku (La Milanese chic)
Autor: Fabiana Giacomotti
Překlad: Lenka Papoušková
Nakladatelství: Jota, s. r. o.
Rok vydání: 2014
Počet stran: 216
Hodnocení: 69 %

zdroj foto: www.jota.cz

( 0 hlasů )


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Natěšená, múzami políbená, týmově sladěná, připravená a maličko nabroušená“. To je kapela Dolls In The Factory

Dolls in the Factory 200Čtveřice Dolls in the Factory z Frýdku-Místku není na tuzemské hudební scéně nováčkem. Za svoje působení vydala EP Hurricane (2012) a album Statues (2013). Píseň Believe zazněla ve filmu Křídla Vánoc (2013) a se songem Ch...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Křest knihy Já a pan Darcy pod taktovkou Ondřejů

altVe středu 25. dubna se v kulturním centru Písecká brána uskutečnil křest knihy jedné z nejpopulárnějších světových autorek románů pro ženy současnosti. Alexandra Potter vydává u nás své druhé dílo s názvem Já a pan Darcy. ...


Literatura

Místa paměti se mění

Mista pameti perexUž jsou tomu bezmála čtyři desetiletí, co francouzský historik Pierre Nova sepsal slavnou, hojně diskutovanou stať Mezi pamětí a historií (odkaz níže), která poukázala, jak se dějinné události udržují...

Divadlo

Štyrský/Toyen/Heisler. Švandovo divadlo uvede komorní hru Martiny Kinské o nevšední umělecké trojici

Styrsky Toyen Heisler 200Novou autorskou inscenaci oceňované dramatičky a režisérky Martiny Kinské s názvem Štyrský/Toyen/Heisler uvede 27. března v premiéře Švandovo divadlo na studiové scéně.

...

Film

Hole, bagy, míčky a zběsilé třískání kolem sebe aneb záchrana pověsti golfisty

altFilm Zelený svět z roku 1996 je dnes už klasickým ztvárněním jednoho sportovce a jeho velkých snů. Aby to nebylo tak jednoduché, hraje v něm Kevin Costner svou typicky zabedněnou roli, a tak není o různé životní karamboly při sledování příběhu nouze.  

...