Všechny vůně Afriky přinášejí pižmo sexu i pachuť smrti

Všechny vůně Afriky přinášejí pižmo sexu i pachuť smrti

Tisk

Vsechny-vune-Afriky 200Nakladatelství Jota přináší tentokrát především čtenářkám toužícím po dobrodružství v exotické Africe román Zuzany Beranové Všechny vůně Afriky, který se odehrává v Keni. Hlavní hrdinkou příběhu je česká úřednice na konzulátě v Nairobi Tereza Hladíková, na níž čekají nejen problémy českých turistů, nesnesitelná šéfka, jedovatí hadi, malárie, ale i osudový muž z kmene Luhya.

 

Tereza odlétá do Afriky i přes nesouhlas svého přítele Jiřího. Těší se na zajímavou a poklidnou práci na konzulátě, ale brzy zjistí, jak byly její představy naivní. Nachomýtne se k pouliční rvačce, z níž ji zachrání mladík Mukoto. Při dalším náhodném setkání se Tereza s Mukotem sblíží a využije jeho nabídku, že jí pomůže poznat život v Keni.

S příběhem Terezy se prolínají i osudy několika českých turistů: postarší osamělé zooložky Jany, která si chce při pozorování migrace pakoňů a zeber splnit poslední přání, mladíka Aleše, který touží vylézt na Kilimandžáro, rodiny podnikatele Zdeňka, kterou čeká nepodařené safari, i studentky Martiny, která podlehne kouzlu Afriky, prodá veškerý majetek a chce se vdát za místního vesničana s dvěma manželkami.

Tereza se snaží pochopit zcela odlišnou mentalitu místních lidí, jejich zvyky, rituály i představy o bílých lidech. Zjišťuje, že naivní běloši slouží místním jako „dojné krávy“, z nichž se snaží všemi možnými prostředky vytáhnout co nejvíc peněz, aby alespoň na chvíli zajistili jídlo pro sebe i své početné příbuzenstvo.Nelehký život v Keni komplikuje i vrcholící kmenová válka a krutosti páchané sektou Mungiki.

Zuzana Beranová v knize Všechny vůně Afriky, v níž vychází ze svých zkušeností a zážitků, které získala při práci na ambasádách v Nigérii, Keni a Zimbabwe, zcela realisticky a podmanivě líčí nejen život v Keni, krásy africké přírody, ale i smrt a umírání v důsledku hladomoru, kriminality a bojů mezi kmeny.

Knihu bych doporučila nejen těm, kteří mají rádi dobrodružné příběhy s nádechem erotiky odehrávající se v exotickém prostředí, ale i těm, kteří se zajímají o Afriku nebo se černý kontinent chystají navštívit, jelikož jim kniha může přinést plno užitečných informací.

Zuzana Beranová (* 1971) vystudovala žurnalistiku na Univerzitě Karlově, pracovala pro MF DNES a následně působila na českých ambasádách v Nigérii, Keni a Zimbabwe. V současné době pracuje pro Evropskou unii v Namibii, kde žije se svou rodinou. Je autorkou životopisu Joy Adamsonové, slavné spisovatelky a ochránkyně přírody, která získala světovou proslulost díky lvici Else. Životopis Setkání se smrtí. Příběh opavské rodačky Joy Adamsonové vyšel také v angličtině. Zuzana Beranová je vášnivou obdivovatelkou africké přírody i kultury, a kdykoli je to jen trochu možné, vyráží na safari – v poslední době i se svými dvěma malými dcerami, které Afriku rychle přijaly za svou. Ostatně, ta mladší se narodila v Zimbabwe v době, kdy tuto zemi zasáhla cholera, inflace, povolební násilí a nedostatek potravin.

Vsechny-vune-Afriky

Všechny vůně Afriky
Autor: Zuzana Beranová
Žánr: dobrodružný román
Vydáno: 2013
Stran: 300
Vydalo nakladatelství: Jota
Hodnocení: 70 %

Zdroj foto: jota.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Dominik Landsman: „Baví mě i naprosto nesmyslná přirovnání typu byl veliký jak mrtvý tučňák.“

dominik landsman200

Dominik Landsman (* 14. října 1985) je český spisovatel. Autor vystudoval na Vysokém učení technickém v Brně obor Finance podniku, následně pracoval jako realitní makléř. V době, kdy dostal v zamě...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

„Za zamčenými dveřmi“ odemyká 13. komnatu Harrisonova života

Harrison 200Člen slavné kapely „The Beatles“, kytarista, skladatel, milovník žen, hinduista, velký fanoušek Boba Dylana, producent prvního filmu od „Monthy Pythonů“ - jedny z mála přívlastků  Harrisonovy povahy.


Literatura

Andělé všedního dne

altPatříte-li mezi tradicionalisty, jejichž představa andělů zahrnuje okřídlené bytosti bdící nad našimi osudy a strážící naše kroky, můžete se nechat obohatit o novátorský a zcela jiný přístup, o pohled, jenž nám předkládá spisovatel Michal Viewegh...

Divadlo

Tři mušketýři pod brněnskou oblohou

musketyrivbrne-perexDevátým rokem se v objektu Moravského zemského muzea, na Biskupském dvoře na Zelném trhu konala premiéra inscenace, která byla (jako vždy v minulosti) připravena právě pro tento nádherný prostor pod širým neb...

Film

Zpověď režiséra Hynka Bočana

bocan moje cesta zdivocelou zemiMladí režiséři, kteří v šedesátých letech zjednali tuzemské filmové tvorbě mezinárodní věhlas, byli s nástupem normalizace počátkem 70. let odstaveni; někteří natrvalo (jako v případě Jana Němce, Pavla Juráčk...