Bohyně odplaty: pátrání po bandě sériových vrahů ve starověkém Římě

Bohyně odplaty: pátrání po bandě sériových vrahů ve starověkém Římě

Tisk

bohyne odplaty 200Všem, kteří si oblíbili sympatického detektiva (přesněji řečeno soukromého informátora) Marca Didia Falcona a jeho trochu svérázné příbuzenstvo, přináší nakladatelství BB/art jeho dvacátý příběh, nazvaný Bohyně odplaty, jehož autorkou je populární britská spisovatelka Lindsey Davisová.

 

 

Marcus se tentokrát musí vyrovnat se ztrátou svých blízkých a s nečekaným dědictvím. Aby zahnal smutek, pustí se spolu s přítelem Petroniem Longem do pátrání po záhadně zmizelém manželském páru, který dodával sochy jeho otci, obchodníku se starožitnostmi. Hlavními podezřelými jsou nechvalně známí Claudiovci z Pádských bažin, suroví primitivové, kteří na venkově řádí jako černá ruka a všichni se jich bojí. Jejich rodiči byli císařští propuštěnci, tudíž mají konexe vedoucí až na nejvyšší místa.

Na silnici vedoucí do Říma je nalezena zohavená mrtvola muže, který byl před smrtí mučen. Marcus brzy zjišťuje, že zavražděným je zmizelý dodavatel soch. Tehdy do případu vstupuje Marcův největší nepřítel, s nímž má nevyřízené účty, vrchní špeh Anacrites, který případ přebírá a Marcovi zakazuje dál se v pátrání po vrazích jakkoli angažovat. Marcus však jeho zastrašování nedbá a chce odhalit pravdu stůj co stůj, neboť mrtvých přibývá.

V porovnání s předchozími díly série má Bohyně odplaty vzhledem k úmrtím v rodině a řádění sériových vrahů pochmurnější vyznění. Trochu humoru však přináší tradiční slovní přestřelky mezi členy Falconovy rodiny a popis příprav na „výlet“ do Pádských bažin, zamořených komáry, způsobujících smrtící bahenní horečku, kdy ženy vybavují své muže zásobami voňavek a různých jiných preparátů na odpuzení hmyzu.

Nedočkáme se ani akčních scén jako v předchozím díle, kdy Falco mimo jiné zápasil s krokodýlem či pronásledoval zločince v hořícím Alexandrijském majáku. Do popředí se však dostává Marcova dospívající adoptovaná dcera Albia, která se též zapojí do pátrání a snaží se osamostatnit.

Lindsey Davisová opět věrohodně popisuje reálie a život ve starověkém Římě za vlády císaře Vespasiána a mimo jiné čtenáře pozve i na jednu „velkolepou“ hostinu pořádanou zbohatlíkem, nepochybně inspirovanou slavnou Petroniovou Hostinou u Trimalchiona.

Pokud máte rádi historické detektivní příběhy a láká vás výlet do starověkého Říma a jeho tmavých uliček i nevábných předměstí, vyprávění Marca Didia Falcona vás určitě nezklame.

O autorce:

Lindsey Davisová se narodila v roce 1949 v Birminghamu. Na Oxfordské univerzitě vystudovala angličtinu, pak pracovala ve státní správě, od roku 1985 se plně věnuje literatuře. Dvacet let vydává prakticky jednu knihu ročně, většina z nich spadá do falconovské série. Autorčiny knihy jsou překládány do řady jazyků, v Británii také dramatizovány pro rozhlas i televizi a získaly významná ocenění. První cenu „CWA Ellis Peters Historical Dagger“ dostala v r. 1995 za svůj román Two for the Lions, který se umístil v první desítce bestselerů. Nedávno byla ve čtenářském průzkumu zařazena mezi 50 nejúspěšnějších autorů a v roce 1999 obdržela „Sherlockovu cenu“ za nejlepšího komického detektiva za vytvoření postavy Marca Didia Falcona. Získala také „Diamantovou dýku od Cartiera 2011“, což je prestižní cena Asociace spisovatelů detektivek (Crime Writers’ Association). www.lindseydavis.co.uk

bohyne odplaty

Bohyně odplaty
Autor: Lindsey Davisová
Překlad: Petra Andělová
Žanr: historická detektivka
Vydáno: 2012
Stran: 336
Vydalo nakladatelství: BB/art s r.o
Hodnocení: 80 %

Zdroj foto: bbart.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Yvona Žertová

yvon 200V říjnu letošního roku načne režisérka Yvona Žertová jedenáctý rok s Toboganem. Zdalipak oslavili s moderátorem Alešem Cibulkou své desetiletí? I na to jsme se paní režisérky zeptali.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Panoptikum české, aneb nebe. peklo. ráj v Česku

panoptikum ceske obermannovaAutorka, médii nazývaná „tou skandalistkou Obermannovou“, v této knize rekapituluje skandál, který vyvolala, když ve své knize s názvem Tajná kniha popisuje příběh veliké lásky s Největším Čechem.


Literatura

Trámoš a Světlík – strašidla z půdy

altKnížka Milana Valenty s ilustracemi Ivana Mračka Půďáci ze staré školy vyšla již na podzim loňského roku. Ale bylo by škoda, si jí nevšimnout. Především je krásně vybavená. Nakladatelství Práh ...

Divadlo

Městské divadlo Mladá Boleslav reprízuje představení Je úchvatná!, příběh „královny kraválu“

je uchvatna200Od konce minulé sezóny uvádí Městské divadlo v Mladé Boleslavi úspěšnou komedii Petera Quiltera Je úchvatná! Jde o skutečný příběh Američanky Florence Foster Jenkins. I když je považována za nejhorší operní pěvkyni všech dob, přesto se jí po...

Film

Febiofest záhy ovládne Prahu i regiony

Febiofest perexLetos se pověstný FEBIOFEST koná již po devětadvacáté. Začíná v Praze, kde má vyhrazeny dny mezi 28. dubnem a 4. květnem, poté se stěhuje do dalších měst (Děčín, Otrokovice, Ostrava, Valašské Meziříčí). V Ostravě celá akce také končí – 14....