Detektivní případy s notnou dávkou nostalgie

Detektivní případy s notnou dávkou nostalgie

Tisk

altSherlocku Holmesovi se v českých luzích a hájích zrodil na začátku sedmdesátých let minulého století zdatný konkurent. Stejně jako jeho věhlasný britský kolega s bravurou a grácií řeší ty nejzapeklitější případy. Sympatického detektiva mají na svědomí výtvarník Jiří Kalousek, který ztvárnil náměty Jiřího Lapáčka. Komiks se sympatickým detektivem, který řešil svůj první případ, se poprvé objevil v září roku 1971 na stránkách časopisu Ohníček. Jeho obliba postupem času stoupala, nejeden čtenář Ohníčku první nalistoval stránku s detektivem Štikou.

Detektiv Štika si při rozplétání případů bere na pomoc čtenáře. Řeší případy krádeží, vloupání, podvodů, sem tam to proloží nějakou tou sledovačkou. Uvedení do případu je kratičké, stačí dohromady šest obrázků. Díky nim je čtenář vtažen do děje, bere pomyslně do rukou lupu, vybičuje obezřetnost aby nezničil důkazy a usiluje o vyřešení případu.  Náměty, případně pointy se občas opakují, jejich studnice není bezedná. V tomto okamžiku přicházejí variace s detaily, rozdíly v černobílé a barevné verzi. Potěšující je, že ani jeden případ nezíská nálepku ”odloženo” nebo ”pachatel neznámý”, zlo je vždy odhaleno a snad následně i potrestáno. A to i v případě, kdy je detektiv-čtenář neúspěšný a bude muset otočit knihu o devadesát stupňů a řešení případu si potupně přečíst.

Na první pohled se jeví vizuální stránka jako dětské či dětinské malůvky. Nutno však konstatovat, že mají své nepopiratelné kouzlo. Na druhou stranu však může neprecizní vyobrazení konkrétního předmětu způsobit, že čtenář případ úspěšně nevyřeší, protože právě tento tajemný, nepoznaný předmět je klíčový. Každopádně se čtenář musí soustředit na detaily. Právě tato skutečnost možná tak trochu odlišuje toto dílko od mnohých jiných knih, jež stačí prolétnout a není třeba věnovat obsahu větší pozornost. Povrchní, nesoustředěné přečtení není u velkého množství literárních dílek takovým průšvihem, čtenáři v podstatě nic neunikne, tedy alespoň nic zásadního. Pokud se však vrhnete do pátrání s detektivem Štikou, musíte se opravdu soustředit, přemýšlet nad tím, co je na stránce napsáno a nakresleno.  Krátké, výstižné texty, které čtenáři nastíní, o co kráčí, dostačují. Netřeba dlouhého vysvětlování a okecávání, více než kde jinde zde platí, že obraz vydá za tisíc slov. Jen výjimečně se mi stalo, že jsem přesně nepochopila, co měl autor na mysli, informace co, kdy a kde mi přišly zmatečné.

alt

Detektiv Štika probouzí v čtenáři-spoluřešiteli dětskou hravost, touhu odhalovat a vyřešit. Skoro každé dítě miluje plnění úkolů, řešení rébusů, přicházení na kloub tajemstvím. Věřím, že nejeden dospělý se pustí do odhalování zlosynů s nostalgickými vzpomínkami na dětství. Věřím, že nejedno dítě se vrhne na případy s nadšením a současně údivem, že něco z éry ”prehistorické”, tj. mládí rodičů, může být tak zábavné. Po dlouhé době jsem litovala, že jsem se prokousala k poslední stránce a neustále se vracela zpět, znovu listovala. Kniha obsahuje pouhou třetinu všech případů, které v Ohníčku vyšly. Nezbývá mi, než doufat, že se v dohledné době dočkám jejich knižního vydání.

Otazníky detektiva Štiky
Autor: Jiří Kalousek, Jiří Lapáček
Žánr: dětská
Vydáno: 2012
Stran: 119
Vydalo nakladatelství: Albatros
Hodnocení: 88%

Zdroj foto: nakladatelství Albatros


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Eva Mlejnská: degustátorka piva pomáhá předčasně narozeným dětem!

eva 200Eva Mlejnská miluje děti. Nejen, že má sama doma čtyři ratolesti, ale ještě se aktivně věnuje charitativní činnosti ve spolupráci s nadací N. Ta se pomáhá předčasně narozeným dětem. Přinášíme nyní rozhovor s touto netradičně aktivní ženou.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

„Největší úspěch zpravidla přichází, když se lidé nebojí pádu“

trefa 200Nakladatelství 65. pole poslední dobou vydává stále zajímavější tituly. Tím nejnovějším je kniha Jedna trefa stačí s podtitulem Mladí miliardáři internetového věku, kterou dal dohromady Randall Lane s redaktory časopisu Forbes.

...

Literatura

Svůdná Paříž aneb tajemství francouzského prádla

parizS šarmem a vkusem napsala kanadská novinářka a podnikatelka se spodním prádlem Kathryn Kemp-Griffinová knihu Svůdná Paříž. Rozmnožila tak řadu knih vztahujících se k francouzskému životnímu stylu (namátkou připomenu třeba sérii knih Madame Chic od Jennifer L....

Divadlo

JAMU přijímá studenty z Ukrajiny, otevřela pro ně transparentní účet a učí je češtinu

jamu 200Třináct ukrajinských studentů prchajících před válkou v současné době studuje na obou fakultách brněnské akademie. Počty však mohou být ještě vyšší. JAMU navrch z iniciativy děkana Divadelní fakulty doc. Mgr. Petra Francána zřídila transparentní účet na ...

Film

Dovolená v Africe, dovolená za trest?

blended 200Ano, máme tu zase další romantickou komedii, která těžko dosáhne výborného hodnocení na filmových fórech, už právě jen z podstaty, že jde o výše zmínění žánr. A ano, skončí to happy endem, ale to tak nějak víme všichni, a kdyby to nevyšlo v prv...