Encyklopedie komiksu 2 představuje další kreslené příběhy

Encyklopedie komiksu 2 představuje další kreslené příběhy

Tisk
Image13. února byl pokřtěn druhý díl encyklopedie komiksu pánů Josefa Ládka a Roberta Pavelky. Kmotrem publikace se stal fotograf Miroslav Martinovský. Zatímco první díl encyklopedie se zabýval výhradně časopisem ABC, díl druhý se soustřeďuje na komiksy z Pionýrské stezky, ze Sedmičky pionýrů a z Pionýrských novin. Formát zůstal zachován, text je tedy psán čtivou formou, přičemž fakta jsou doplněna mnoha zajímavostmi.

 


Úvod knihy se mimo jiných témat zabývá také ohlasy, které sklidil první díl. Kniha není encyklopedií v pravém slova smyslu. „Úmyslem bylo dát čtenářům knihu, která nebude suchým výčtem faktů, ale aby je bavilo ji číst a ne ji strčit do police a po čase na ni zapomenout,“ vysvětlují autoři. Každému komiksu je věnována jedna či několik dvoustran, na sudých stranách knihy se nachází textový popis, na lichých stranách je koláž obrázků či komiksových políček. Je škoda, že nezbylo místo pro delší úryvky či rovnou celé epizody komiksů. Vzhledem k rozsáhlosti publikace je to však pochopitelné. Text zevrubně popisuje okolnosti vzniku jednotlivých kreslených příběhů, hlavní dějovou linku i historické souvislosti. Ke každému ze tří časopisů jsou krom několikastránkového úvodního textu přítomny také tzv. komiksové dodatky – jedná se o přehled stripů či jiných drobných útvarů, které se v časopisech objevovaly, přičemž řada těchto dílek se objevovala velmi nepravidelně, často tvořila jen výplň mezi stálými rubrikami apod.

A o kterých konkrétních komiksech se lze v encyklopedii dočíst? Vlajkonošem Pionýrské stezky se stala Modrá pětka, touto vodáckou partou se zabývá hned 14 stran knihy. Za zmínku stojí také kreslený seriál Třináctka ze Staré čtvrti, komiksové zpracování knihy Bylo nás pět, Příběhy majora Zemana kreslíře Káji Saudka, či řada titulů z Francie (Rahan, Asterix), Maďarska (Návrat na Zemi) a Kuby (Huckleberry Finn, Potulný samuraj). Nechybí ani příběhy Walta Disneye (Lady a Tramp, Robin Hood, Zorro) a pestrá řada méně známých kousků. Komiksy jsou tématicky řazeny mezi humorné, vojenské, historické, klubové, zahraniční a ostatní.

Image


Obsaženy jsou také tři nové původní komiksy. Jmenovitě se jedná o Vyplněný sen kreslíře Miroslava Schönberga odehrávající se ve Skotsku koncem 19. století, Comeback zvaný Spořínek Edity Plické a Telegraf versus zločin Jiřího Petráčka. Poslední příběh je doplněn několika obrázky, které názorně ilustrují vznik klasického komiksu, a to od sběru faktů, příběh totiž vychází ze skutečné události, až po finální vzhled.

Na závěr lze dodat, že autoři splnili, co si předsevzali, předložili nám tedy vyčerpávající přehled kreslených příběhů doplněný o řadu zajímavých informací a faktů, které mohou v leckterém pamětníkovi vyvolat vlnu nostalgických vzpomínek.

Encyklopedie komiksu 2
Josef Ládek, Robert Pavelka
Počet stran: 345
Hodnocení: 90%

Zdroj foto:
XYZ nakladatelství


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Aleš Prager: „Když jsem vstoupil do knižního světa, všichni z oboru říkali, že je to běh na dlouho trať – tak běžím. “

ales pragerLetos na jaře jste si na webu K21 mohli přečíst rozhovor "Kniha, kterou má cenu číst" se začínajícím táborským spisovatelem Alešem Pragerem. A protože je Aleš ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Kniha bez hluchých míst, nevhodná na koupaliště

200 prece nezemresPřiznávám, že thrillery nepatří mezi mé oblíbené čtivo a tak jsem si jednu takovou vzala sebou na koupaliště. Záměr byl jednoduchý, budu více ve vodě a knihu si jen tak po chvilkách prolistuji, ať vím o, co jde. Jméno autora mi ta...


Literatura

Každý se může ocitnout V pasti

v pasti200V pasti je název poslední knihy Kláry Janečkové. Ta vyšla v nakladatelství Ikar a najdete v ní devět příběhů ze života.

 

...

Divadlo

Muzikálová verze oscarového snímku měla premiéru v Brně

grandhotel perexTak jako kdysi Vídeň uvedla do světa operetu, tak se v Americe, na Broadway narodil muzikál. Každým rokem tam vznikají nová a nová díla, ne všechna však vydrží v repertoáru těch divadel víc měsíců a ne všechna se dostanou dál do světa....

Film

Festival francouzského filmu

festival franouzskeho filmuFestival unikátní francouzské kinematografie opět čeká další ročník. Tentokrát jubilejní, patnáctý! Deset předpremiérových titulů z celkových padesáti tří snímků, velké filmové hity, krátkometrážní ...